«Roseslottet 2020» i Holmenkollen blir slaktet fra flere hold

Planene om å føre opp en enorm installasjon i Holmenkollen i forbindelse med 75-årsjubileet for frigjøringen blir slaktet av kunstkjennere og krigshistorikere.

Oslo kommune har stilt seg positive til prosjektet, som startet allerede i 2017 og har signert gratis leiekontrakt for området slik at kunstner Vebjørn Sand kan sette opp sin installasjon.

«Roseslottet 2020», som prosjektet blir kalt, skal føres opp neste år for å markere at det 8. mai 2020 er 75 år siden den tyske okkupasjonen.

Kunstner Vebjørn Sand, som har fått støtte fra Oslo kommune, planlegger blant annet fem lysende skulpturer med en høyde på nesten 30 meter som er tenkt å symbolisere kampen for frihet og demokrati i de fem krigsårene.

Professor i kunsthistorie, Gunnar Danbolt, er ikke imponert og sier til Klassekampen at installasjonen fremstår som stor og støyende.

– Dette virker mer som en markering av kunstneren Vebjørn Sand enn av norsk krigshistorie, sier han og medgir at han ikke er en beundrer av kunstneren bak prosjektet.

Danbolt får støtte fra den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen.

– Dette er både smakløst og dekadent. Ved å sette opp en så stor kunstinstallasjon setter kunstneren seg selv i forgrunnen av krigshistorien.

Han mener man heller kan ha en stilleferdig markering og hedre de veteranene som fremdeles er i live. Kunstner Marianne Heske er enig, og mener det kan bli vel mange krigsjubileer.

Sand selv ønsket ikke å svare på kritikken overfor Klassekampen.