Oslo

Første dag i første klasse

Jacob Bøckmann-Eldevik (6) lytter på navnene til de nye elevene som ropes opp en etter en. Nå må det vel snart være hans tur?

En etter en blir navnene til førsteklassingene lest opp. Typisk at man går i D-klassen, da må man vente helt til slutt. Jacob Bøckmann-Eldevik venter sammen med far Kent Inge og mor Tone.
  • Mari Lund Wictorsen
    Mari Lund Wictorsen
    Journalist
- Det er ikke farlig, hvisker en jente til en annen. Ikke alle tør å gå opp til rektor Anton Rygg for å hilse. Men Jakob hopper frem når han hører sitt navn.
Første spennings-etappe er over. Jacob har håndhilst på rektor, og han kjenner igjen flere av de andre barna. De er sammen om det her.
Alle har hver sin garderobeplass med navn på, akkurat som i barnehagen. Når foreldrene etterpå blir forvist fra klasserommet og ut hit, er det plutselig deres tur til å bli kjent. Noen lufter muligheten for at barna deres kan slå følge til skolen.
Rekordstore elevkull skaper utfordringer for Oslo kommune. Grefsen skole er en av 14 osloskoler som er bygget om eller utvidet før årets skolestart.

Han er en av nesten 8000 elever som starter i første klasse i Oslo denne høsten. Det er tusen flere elever enn i fjor.

På plassen utenfor Grefsen skole begynner det å regne skikkelig. Akkurat idet rektor Anton Rygg skal lese opp navnene på de nye førsteklassingene!

Foreldre fikler med jakker, henter frem paraplyer, lurer på om de ikke skal gå under tak litt til navnet på sitt barn blir lest opp. Men barna fortsetter å stirre bort mot rektor. Litt regn gjør vel ingenting.

Mange nye Oslo-skoler

Hele 14 nye, eller nyoppussede, Oslo-skoler står klare denne høsten. Til sammenligning åpnet fem nye skoler i fjor. Grefsen skole har tidligere rommet rundt 400 elever fra 1. til 7. klasse. En større rehabilitering og utvidelse har gjort at de nå kan ha 790 elever.

Jacob har fått ny skolesekk og snakket om denne dagen i flere uker. Han kan lese litt, og skrive mamma, pappa og navnet til storebror Herman.

Bestevennene fra barnehagen skal gå på en annen skole, noe som gjør mor Tone Bøckmann-Eldevik litt bekymret. Men heldigvis skal kjente fjes fra nabolaget begynne i klassen.

— Jeg er nervøs for oppfølgingen han vil få her i forhold til barnehagen, sier hun, og ser bort på Jacob.

— Han har gruet seg veldig, men nå er dagen her, og da er det bare spennende.

Sekker over stolryggene

Alle navnene er lest opp, noen har vært mer ivrige på å hilse på rektor enn andre.

På rekke og rad nærmest marsjerer barna, nå offisielt førsteklassinger, inn i skolebygningen. Med mange barn, foreldre og besteforeldre, er det trangt om plassen i Jacobs klasserom. Men så utbryter far Kent Inge:

- Feil klasserom!

Omsider på plass i det riktige klasserommet, er Jacob litt fortvilet i blikket.

- Jeg har ikke pennal!

Han får låne en penn av en annen.

Så lukker læreren døren. Fra vinduet utenfor kikker foreldrene diskret inn. Sekkene henger over stolryggene. De ser bakhoder med rufsete hårsveiser, fingre som fikler med pennalet, bein som ikke rekker ned til gulvet.

Les også

  1. – Det går gjerne bedre enn du tror

  2. Vil gjøre Hersleb til prestisjegymnas

  3. Vil ha mottaksklasser også på Vestkanten