Oslo

Oslo-restauranter selger restemat via mobilen

Vi har testet appen som lar deg kjøpe billig restaurantmat rett før stengetid. Gründerne håper denne appen kan bekjempe matsvinn.

Hoang Bui driver restauranten Greasy Lunch. Han er med på TGTG for å bekjempe matsvinn, forteller han. Her pakker Bui inn en sandwich som er blitt til overs mot slutten av arbeidsdagen.
  • Sol Sigurjonsdottir

Frister det med Munchies-fries for 15 kroner, Handwerk-sandwich for 20 kroner eller sushi for 30? Med den nye appen «Too Good to Go» kan du nå bestille mat fra Oslo-restaurantenes «overskuddslager» for en brøkdel av den opprinnelige prisen.

Den nye appen selger overskuddsmat som blir igjen mot slutten av dagen, som selges for en billig penge. På den måten forhindrer restaurantene å kaste mat, og forbrukerne kan få et rimelig måltid.

Appen ble lansert i Danmark for rundt fem måneder siden, og er blitt tilgjengelig i Tyskland, Frankrike og Sverige i tillegg til Danmark. Nå er den også kommet til Norge.

En nordmann og to dansker står bak appen, som først ble lansert i Århus. Nå er det rundt 150 restauranter som er med i Danmark, og ifølge Sophie Wiik, Norgesansvarlig i Too Good to Go (TGTG), blir de alle utsolgt hver dag.

— Appen er helt fersk, og ting har gått veldig fort i Danmark. Det er ingen av restaurantene som har meldt seg av, og det er helt tydelig at dette er noe de har satt pris på. Vi ser at dette er noe som appellerer til mange, sier Wiik.

  • Nå kommer «Uber for mat» til Oslo: Med Resterant kan du selge middagsrester fra eget kjøkken

Restaurantmat for noen tiere

Foreløpig er det 14 restauranter som har inngått avtale med TGTG i Oslo, men selskapet er i dialog med en rekke nye steder.

— Det kommer til å bli mange flere restauranter i Oslo-området i løpet av kort tid. Vi er også i dialog med flere hoteller, og kommer til å satse spesielt på hoteller og bakerier. Her er det mye svinn, og appen er som skreddersydd for overskuddsmat for hotellfrokost for eksempel, sier Wiik.

Selv har hun bodd i København i flere år, men flytter nå hjem til Norge. I København bruker hun selv appen hver dag.

— I går fylte jeg en boks med deilig vegetarlasagne for bare 25 kroner. I København kan man velge og vrake blant restauranter, og jeg håper det kan bli slik i Oslo også innen kort tid. Vi regner med at det kommer til å gå fort i og med at vi ser at interessen er så stor, sier Wiik.

- Noen barnesykdommer

For å få tak i restaurantenes mat trenger man bare å bestille og betale via appen, vise kvittering på restauranten, fylle en boks og si takk for maten.

— Det er viktig at man sier takk og er høflig når man henter maten, og gjør det enklest mulig for spisestedene å være med. Det har vært et par tilfeller hvor vi har måttet «oppdra» kundene litt, men det har ikke vært noe stort problem. Alle nye systemer må kjøres inn i starten, sier Wiik.

Osloby testet appen i Oslo, og bestilte mat på Greasy Lunch og Parkteatret på Grünerløkka. På førstnevnte fikk Osloby en grov baguette med tomat, pesto, rucola og mozzarella for 20 kroner.

Osloby testet TGTG-appen, og fikk denne sandwichen for 20 kroner.

Innehaver Hoang Bui forteller at han ble med på TGTG for en ukes tid siden, og at han legger ut to «kuponger» på TGTG på hverdagene, og tre på lørdager. Det har foreløpig blitt gjort kjøp i appen hver dag. Han tok kontakt med gründerne etter å ha lest om konseptet, som han synes er et godt tiltak for å bekjempe matsvinn. — Det er tydelig at konseptet er i startfasen, for det er noen bugs i appen. Det kan fremdeles gjøres enklere for oss som er selgere. Pr. nå er det for eksempel ikke mulig å slette salgene om man ser at det ikke er mat igjen, forteller Bui.

Han har opplevd at kunder kommer selv om han har meldt fra i appen at det er tomt, men forteller at han har tro på at de tekniske problemene vil gå seg til etter hvert.

På Parkteatret serverer de bakverk fra Handwerk. Innehaver Lars Inge Spydslaug opplever de samme problemene som hos Greasy Lunch.

— Du er ikke den første som kommer i dag, og vi har ingen mat igjen. Det er nok en barnesykdom i oppstartsfasen, sier Spydslaug til Osloby.

Han har imidlertid stor tro på at satsingen kommer til å lønne seg.

— Vi har ofte mye mat igjen, og da er dette en smart måte å unngå å kaste den på, sier han.

Sparer miljøet ved å selge maten

I Norge kaster vi forbrukere rundt 51 kilo med mat pr. person i året. Hvor mye mat som kastes i restaurantbransjen er uvisst, og dette er noe Matvett, som samarbeider, med TGTG arbeider med å kartlegge i disse dager.

— Tjenesten kan redde mat fra å bli kastet og dette er vinn-vinn for alle. Mattilsynet i både Norge og Danmark er også svært positive til ideen. Den eneste grunnen til at maten ikke blir solgt, er rett og slett fordi restauranten har stengt, sier hun.

I Danmark har appen en avtale med frivillige organisasjoner, hvor man kan donere mat til hjemløse gjennom appen. De jobber med å få på plass et lignende tilbud i Norge også.

Også Mattilsynet ønsker tilbudet velkommen:

— Vi stiller oss positive til alle tiltak som kan redde god mat fra å bli kastet som avfall. Om maten serveres til gjester rundt et bord eller kunder som dukker opp fra mørket i minuttene før stengetid, har liten betydning for oss, sier Atle Wold i Mattilsynet.

Les også

  1. Med «Resterant» kan du selge middagsrester fra eget kjøkken

  2. Oslo-gründere vil pusse opp maleutstyret ditt