Fem ansatte - 100.000 i ubetalte parkeringsbøter

Tirsdag hadde de utenlandske ambassadene i Oslo samlet 307.500 kroner i ubetalte parkeringsbøter. Listen toppes av en liten republikk.

Det er helt opp til ambasadene om de ønsker å betale parkeringsbøter. Kemneren i Oslo har ingen sanksjonsmidler som kan brukes mot diplomater som påberoper seg immunitet.

Natt til søndag kolliderte en sørafrikansk diplomat med en annen bil i Bygdøy Allé. Den kvinnelige sjåføren i den andre bilen måtte skjæres ut av vraket.

Politiet mistenkte diplomaten for å kjøre i påvirket tilstand, men han viste til sin diplomatiske immunitet, og nektet å avlegge alkotest eller blodprøve. Det måtte politiet akseptere.

Norske myndigheter har ikke kunnet gjøre annet enn å be om at sørafrikanske myndigheter gir avkall på den diplomatiske immuniteten, slik at diplomaten kan avhøres av norsk politi og saken avgjøres rettslig i Norge.

Georgia er verstingen

Også når det gjelder parkering sliter Oslos myndigheter med at ansatte ved utenlandske ambassader ikke kan straffes på grunn av sin diplomatiske immunitet.

I øyeblikket er ambassaden til Georgia verst. På sin egen hjemmeside oppgir den bare navn på fem ansatte på ambassaden, som holder til i Pilestredet. Men hos kemneren topper den lille ambassaden suverent listen over diplomater med ubetalte parkeringsbøter. De fem (?) har mer enn 100.000 kroner i ubetalte bøter.

I gågaten, 50 meter fra kontorene, har Georgias ambassade to parkeringsplasser på den andre siden av veien for Sentrum P-hus

— Jeg er alene her nå og kjører ikke bil. Derfor kan jeg ikke kommentere dette, sier en kvinne som tar telefonen ved ambassaden. Hun vil ikke oppgi sitt navn. I en e-post til Osloby skriver ambassaden at den jobber med saken: «The Embassy of Georgia is aware of the issue and we are working on it.»

Immune

Beløpet kemneren har utestående hos ambassadene går opp og ned; på den ene siden kommer det stadig nye bøter, på den annen side blir de foreldet etter tre år.

— Gjennom svingningene kan vi nok se en liten nedadgående tendens. Ambassadene blir flinkere til å gjøre opp for seg, sier nformasjonsansvarlige, Kristian Melsæter, ved Oslo kemnerkontor.

Den diplomatiske immuniteten medfører at det er opp til ambassadene selv om de ønsker å betale parkeringsbøter.

— Vi har ikke sanksjoner til å sette bak kravene på grunn av den diplomatiske immuniteten. Vi er prisgitt at ambassadene selv velger å gjøre opp for seg, har kemner Astri Marija Rosenqvist tidligere uttalt til Aftenposten.


Så mye skylder utenlandske ambassader i p-bøter:

Disse Oslo-ambassadene hadde 5. januar mest utestående i ikke-betalte parkeringsbøter

 • Georgia: 101.850 kroner
 • Marokko: 30.150 kroner
 • Vietnam: 25.600 kroner
 • Irak: 22.800 kroner
 • Kina: 17.700 kroner
 • Sudan: 17.300 kroner
 • Makedonia: 15.150 kroner
 • Pakistan: 11.700 kroner
 • Iran: 11.250 kroner
 • Israel: 8.250 kroner
  (Kilde: Oslo kemnerkontor)

Snillere russere

I mange år var russerne verstingen blant Oslo ambassader når det gjaldt å la være å betale parkeringsbøter. Helt tilbake i 2004 kunne Dagens Næringsliv fortelle at de toppet isten over ubetalte bøter. For tre år siden hadde kemneren i Oslo 144.450 kroner utestående hos russerne— nesten 100. 000 mer enn neste land på listen.

I dag er situasjonen en helt annen.

- Ja, nå er de ikke på listen i det hele tatt. Det vil si, i øyeblikket er de nede på en delt 17. plass, med 2250 kroner, sier Melsæter.

Osloby har forsøkt å få en kommentar fra den russiske ambassaden til den oppsiktsvekkende forbedringen. Men til tross for at det var blank gladnyhet, var det ingen som kunne si noe om den.

— Det er ikke sånn at vi har vært på shopping og derfor har fått parkeringsbot, men noen ganger kan det være vanskelig å overholde parkeringsreglene. Vi har innført mer disiplin på dette området, og informert alle om at vi skal gjøre alt for å oppfylle de norske parkeringsreglene, sa presseoffiser Petr Swirin ved Den russiske ambassaden til Osloby for tre år siden.

Gammelt nytt

Intet er som kjent nytt under solen. Det er heller ikke noe nytt at noen diplomater gir blaffen. Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Halvard Leira har tidligere fortalt om en diplomatfrue som mellom 1910 og -20 skapte problemer for kollektivtrafikken og byens myndigheter ved sin parkering:

— Hun parkerte konsekvent på trikkeskinnene utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum når hun skulle til frisøren.