Oslo

Dette er historien om Valkyrie plass stasjon

Nedgangen til T-banen på Valkyrie plass i 1974. Stasjonen var i drift frem til 1985. Foto: Bjørn Fjørtoft

Den ble bygget ved en tilfeldighet for 100 år siden og stengte fordi perrongen var for kort. I NRKs nye dramaserie åpner Sven Nordin legeklinikk på gamle Valkyrie plass stasjon.

  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Søndag kveld var det première på NRKs nye dramasatsing Valkyrien. I serien møter vi Sven Nordin og Pål Sverre Hagen som henholdsvis undergrunnslege og dommedagsblogger.

Ifølge Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark viser første episode av Valkyrien at serien har potensial til å bli blant de beste i 2017.

Han mener serien minner om Breaking Bad, der kjemilæreren Walter White og gategutten Jesse Pinkman slo seg sammen i en dyster union av krim og lyssky aktiviteter.

I sentrum for handlingen står den myteomspunne Valkyrie plass stasjon, som ligger mellom Nationaltheatret og Majorstuen.

Ulykke var opphavet til stasjonen

Stasjonen ble opprettet ved et uhell og nedlagt med et sukk, har byhistoriker Leif Gjerland tidligere skrevet i Aftenposten. Historien om Valkyrie plass, som er stasjonens opprinnelige navn, startet med ideen om å strekke Holmenkollbanen ned til sentrum.

Valkyrie plass stasjon er nesten umulig å få øye på i mørket i tunnelen mellom Nationaltheatret og Majorstuen. Her med lysene på, i forbindelse med innspillingen av «Valkyrien». Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Byggingen av en tunnel fra Majorstuen til Nationaltheatret startet i 1912, men den leirete grunnen rundt Majorstuen bød på problemer.

Den 23. oktober 1912 dundret 800 kubikkmeter av gatepartiet ned i den utgravde tunnelen og dannet et 12 meter dypt hull. En trikk som kom kjørende da raset gikk, fikk stanset i siste liten, og ingen kom til skade i forbindelse med hendelsen.

I utgangspunktet var det planlagt en stasjon mellom Majorstuen og Nationaltheatret som skulle ligge ved Homansbyen, men i og med at raset allerede hadde laget en nedgang på Valkyrie plass, kom ideen om heller å legge stasjonen der.

I 1928 åpnet Valkyrieplass stasjon, skriver Leif Gjerland.

For nære Majorstuen

Stasjonen ble stengt i 1985. Grunnen var at perrongen ble for kort da man begynte å kjøre T-bane med mer enn to vogner. Roar G. Nilsson, som interesserer seg for T-banens historie, skriver i en e-post til Aftenposten at man ikke var villig til å bruke penger på å forlenge den

Dessuten ligger stasjonen bare 300 meter fra Majorstuen T-banestasjon.

– Nok et moment for å legge ned, var at man på denne tiden satte opp billettsperrer og påstigningskontroll på Majorstuen og Nationaltheatret. Da ville man ikke ha Valkyrieplass som snik-stasjon for dem som ikke hadde noen billett å vise fram, skriver Nilsson, som også er medforfatter av flere bøker om norske lok- og motorvogner.

Etter at Valkyrie plass ble nedlagt, var det igjen aktuelt å bygge T-banestasjon i Homansbyen. Planene ble skrinlagt av Oslo Sporveier i 2006.

Nå «gjenåpner» isteden Valkyrie plass stasjon, når Sven Nordin som legen Ravn åpner klinikk for folk som ikke stoler på «systemet» og dets leger.

Skuespillerne Pål Sverre Hagen (t.v.) og Sven Nordin under presentasjonen av NRK-serien «Valkyrien» på Valkyrie plass stasjon i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Aftenpostens anmelder har allerede påpekt at gatekjøkkenet på Valkyrie plass kan til å bli en turistattraksjon for krimnerder, på samme måte som Jo Nesbøs lesere oppsøker Harry Holes stamsted Schrøder.

For øvrig har Oslo sentrum også en stor, «hemmelig» jernbanestasjon. Rett under polet på Frogner bygde NSB i 1980 Elisenberg stasjon til 100 millioner kroner. Stasjonen ligger der ennå, som et mørklagt spøkelse og symbol på feilslått planlegging og satsing på jernbane i hovedstaden.

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. TV-serier
  2. T-banen
  3. NRK