I valgkampen jublet de for Oslo sør. Nå spør flere hvor pengene blir av.

Flere statsrådsbesøk i valgkampen skapte store forventninger på Søndre Nordstrand. Nå er engasjerte beboere skuffet over statsbudsjettet og føler at de ble brukt i innspurten av valgkampen.

Her er politikerne på Holmlia under valgkampen. Blant annet stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H, t.v.), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på besøk på Holmlia under valgkampen.

Det var to uker før valget. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) var kommet til Holmlia.

Der lovet de at bydel Søndre Nordstrand skal få et «områdeløft». De lovet imidlertid ikke noen penger.

– Det er altfor tidlig å snakke om penger nå. Det er feil ende å begynne i. Først må vi finne ut hva som er smart å gjøre, så må vi legge en plan, og så må vi finne pengene, sa Sanner. I Dagsavisen ble det omtalt som et spleiselag med Oslo kommune.

Også statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte Mortensrud, som ligger i samme bydel.

Søndre Nordstrand topper statistikken over flere levekårsutfordringer i Oslo. Bydelen er den med flest husholdninger med lav inntekt, ifølge tall fra Oslo kommune fra 2015. Bydelen er også blant dem hvor færrest har fullført videregående, ifølge tall fra 2014.

Gir fire millioner kroner til områdeløft

I statsbudsjettet er det foreslått fire millioner kroner. Til sammenligning har byrådet i Oslo satt av 30 millioner kroner i sitt budsjettforslag for 2018.

I en pressemelding torsdag skriver Kommunaldepartementet at det kommer 34 millioner kroner til Oslo sør, hvorav 30 millioner kroner går til politiet og forebyggende arbeid.

Nå går debatten i lokalavisen Norstrands Blad og i aksjonsgruppene på Facebook.

– Skuffelsen var stor da vi så hva de foreslår i statsbudsjettet. Vi hadde forventet noe helt annet etter å ha fått to statsråder på besøk, og da vi så hva Oslo kommune stiller opp med, sier Audun Westad til Aftenposten.

Han er aktiv i Folkeaksjonen for områdeløft i bydel Søndre Nordstrand, og var med da Hauglie og Sanner besøkte Holmlia.

Audun Westad (t.h.) var med da politikerne besøkte Holmlia.

– Nærområdet ble en arena for nasjonal valgkamp

Også Melita Ringvold, aktiv i gruppen Mortensrud Manifest, ble overrasket da hun så beløpet.

– Nærområdet vårt ble arena for en nasjonal valgkamp. Det synes jeg var riktig, for det er ikke små bydelsutfordringer det er snakk om. Vi kan få store problemer hvis ikke vi håndterer utfordringene blant ungdom her, og velger å investere i dem som ressurser. Derfor ble jeg veldig skuffet, sier Ringvold.

Begge hadde forventet at Regjeringen la omtrent samme sum som Oslo kommune på bordet, i det som ble omtalt som et spleiselag.

– Engasjerte beboere var gode gjennom hele valgkampen til å sette problemene i bydelen på kartet. Når vi nå ser hva vi fikk ut av valgkampstuntet til statsrådene Sanner og Hauglie, føler vi oss litt brukt, sier Westad.

Begge mener det blir feil å regne en bevilgning til politiet inn i områdeløftet.

– Vi ønsker mer forebyggende politi velkommen, men man kan ikke forvente at politifolkene skal bygge fritidsklubb og legge kunstgress, sier Ringvold.

Byrådslederen: Stor forståelse for at folk er skuffet

Områdeløftet i sør skal gjennomføres slik det er gjort på Grønland og i Groruddalen. Det innebærer blant annet at man lager en stedsanalyse, hvor man går metodisk til verks og ser hvor det er størst behov for pengene.

Det er ventet at stedsanalysen for Søndre Nordstrand vil være klar tidlig neste år.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener Regjeringen kan takke seg selv for at forventningene var høye til hva som skulle komme.

– Vi ble overrasket over at beløpet var så lite. Ikke minst fordi Regjeringen selv før valget skapte enormt store forventninger i lokalmiljøet. Jeg har stor forståelse for at folk er skuffet, sier Johansen til Aftenposten.

Arbeidet med områdeløftet fortsetter, understreker han.

– Det blir jo en mindre omfattende start enn hva det kunne ha blitt. Så får vi håpe at Regjeringen har til hensikt å komme på vårt nivå i 2019, som er 30 millioner kroner.

– Kun et oppstartsbeløp

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier pengene de har foreslått å bevilge til neste år, kun er et oppstartsbeløp til prosjektet.

– Jeg har tatt initiativ til å fornye og forlenge områdesatsingen i Oslo Sør. Før staten bevilger penger, må vi bli enige om hva vi skal bevilge penger til, sier Sanner til Aftenposten.

Han sier videre at Oslo kommune får en rekordvekst i frie inntekter til neste år, og Oslo får om lag en milliard kroner mer på grunn av endringer i inntektssystemet. Det betyr at Oslo har et godt grunnlag for å løfte bydelen.

– Er det vanlig at et områdeløft også inkluderer penger til politiet?

– Forebyggende politiarbeid er også en del av satsingen i Oslo sør. Hva en områdesatsing vil innebære i årene som kommer, må vi bli enige om før vi bevilger mer penger. Dette har jeg informert byrådslederen om og jeg legger til grunn at han er enig i det, sier Sanner.