Oslo

Oslo-OL: - Folkeavstemningen ble begynnelsen på slutten

Massiv kritikk mot bruk av eksterne konsulenter var en av grunnene til at Oslo ikke fikk OL i 2022.

Oslo lå lenge an til å være en av favorittbyene til å få OL i 2022, men da flertallet i Høyres stortingsgruppe sa nei i fjor høst, ble søknadsprosessen stanset av Oslo kommune.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Etter at Høyres stortingsgruppe ba regjeringen om å stoppe prosessen rundt et eventuelt OL og Paralympics (PL) i Oslo i 2022, og Oslo kommune trakk søknaden, satte idrettsstyret ned et internt utvalg som fikk mandat om å evaluere den norske OL/PL-prosessen. Målet er å høste erfaringer som grunnlag for fremtidig arbeid.

Evalueringsrapporten ble lagt frem på en pressekonferanse i regi av Norges idrettsforbund på Ullevaal stadion onsdag formiddag. Den handler ikke bare om Oslo-OL, men har også sett på prosessen rundt Tromsø 2018.

Tappet for krefter

I rapporten kom det blant annet frem at seieren i folkeavstemningen i Oslo for halvannet år siden ble begynnelsen på slutten for Oslo-OL.

Det førte til at argumentasjonen som OL-entusiastene hadde brukt for OL, ble snudd og brukt mot et OL-JA, kommer det frem i rapporten.

«Seieren i folkeavstemningen i Oslo ble etter utvalgets oppfatning, begynnelsen på slutten for prosjektet. Argumentasjonen forut for valget i Oslo ble snudd rundt og brukt imot prosjektet. Den ekstraordinære innsatsen i den forbindelse tappet organisasjonen for krefter,» heter det i rapporten.

Oddvar Johan Jensen

-Selv om stemningen ble snudd i forkant av folkeavstemningen i forbindelse med OL i Oslo, kunne NIF (Norges idrettsforbund) ha jobbet mer strategisk mot politikerne og mediene, og på sosiale medier, sier utvalgets leder Oddvar Johan Jensen.

Kritisk til konsulentbruk

Også konsulentbruk er et tema i rapporten:

Massiv kritikk mot bruk av eksterne konsulenter ga ikke noe god effekt for å overbevise skeptikerne:

«Samtidig kom også den massive kritikken mot bruk av eksterne konsulenter, ironisk nok på et tidspunkt da man kunne hatt svært god bruk for dem. Idretten var presset over på defensiven, og klarte aldri å komme ut av den onde sirkelen,» heter det i rapporten.

Medieoppslag om konsulentenes honorarer skadet arrangørenes sak. Utvalget mener i dag at det burde vært større åpenhet rundt bruk av konsulentene, særlig overfor mediene.

— Staten må være med fra starten

Rapporten argumenterer også for at staten bør være med i en slik prosess fra starten.

"Et OL i Norge krever store infrastrukturinvesteringer av nasjonal verdi. Utvalget forutsetter at arbeidet i en evt. fremtidig OL-prosess i Norge på et tidlig tidspunkt samles i et eget selskap under en ledelse, med staten som deleier. Et slikt selskap vil sikre prosjektets legitimitet, står det i rapporten.

— Det er helt naturlig at staten er med i prosessen hele veien, og så kan de politiske vedtakene komme etter hvert, sier Jensen.

Oslo kommune kom med sin rapport om OL allerede i fjor. Les om den her.

Les også

  1. Dette er Oslos aller siste OL-pin

  2. Oslo stanser OL-arbeidet etter Høyres nei

  3. «Avstanden mellom den norske folkesjelen og den olympiske bevegelse ble for stor»