Oslo

Tauet vekk 16 biler før ambassadefest

Flere bileiere fikk tauet vekk bilene sine før den amerikanske ambassaden feiret en tidlig 4. juli på onsdag.

Det var ved Villa Otium i Nobels gate 28 på Frogner, residensen til den amerikanske ambassadøren at bilene ble tauet bort
  • Stine Barstad
    Journalist
  • Wasim K. Riaz

— Dette synes jeg rett og slett er dårlig folkeskikk fra den amerikanske ambassaden!

Lørdag parkerte Ragnhild Hovengen bilen sin som hun ofte gjør i Nobelsgate på Frogner i Oslo. Torsdag fikk hun telefon fra Viking om at bilen hennes var tauet inn dagen før.

- Da jeg spurte hvorfor den var blitt tauet inn, fikk jeg beskjed om at bilene måtte fjernes fordi det hadde vært fest i den amerikanske ambassaderesidensen, sier hun.

Hos Viking på Alnabru møtte hun flere illsinte bileiere som hadde fått bilen sin tauet fra samme gate. Hun sier Viking opplyste at minst 16 biler var blitt tauet inn fra området onsdag kveld.

Om vinteren sjekker Hovengen jevnlig om hun må flytte bilen på grunn av brøyting, men om sommeren kan hun la bilen stå i flere dager uten å ta turen innom for å sjekke.

— Det sto antakelig et 24-timersvarsel der. Politiet hadde visst begynt å ringe rundt til bileierne som sto der i går morges, men jeg fikk ingen telefon før i dag, da de ringte fra Viktig og fortalte at bilen var blitt tauet, sier hun.

3200 kroner

Hun måtte betale 3200 kroner for borttauing og parkeringsgebyr. Hun regner med at amerikanerne har hatt de nødvendige tillatelsene for å taue vekk bilene, men stiller seg likevel kritisk til praksisen.

— Men er det sånn at de kan overstyre alt her i nabolaget når de skal ha en fest? Kan man bare sette opp et slikt varsel midt på sommeren, når folk til og med kanskje er ute og reiser? Er det vanlig folkeskikk å ta seg slik til rette i et nabolag? Spør hun.

— Hvis alle ambassadene her i området skulle oppføre seg slik, ville det vært helt uholdbart, sier Hovengen.

24 timer i forveien

— Dette var skilting som vi hadde iverksatt i forbindelse med en mottakelse på ambassadørens residens. Dette er noe som ikke er spesielt for den amerikanske ambassaden, men gjelder flertallet av ambassader i Oslo, sier Roar Hanssen, pressevakt i Oslo politidistrikt.

Han sier videre at normal prosedyre er at skilting blir satt opp i god tid i forkant hvis det skal være parkeringsrestriksjoner. Dette skal skje minst 24 timer før bilene kan taues bort.

- Det ble fra politiets side kontrollert at skiltingen var korrekt og på plass innen fastsatte frister for midlertidig skilting. Det samme opplever vi når kommunen skal utføre brøyting eller feiing av gater. Bilister parkerer av gammel vane og glemmer å sjekke om det er foretatt skilting som tilsier at kjøretøy må fjernes.

Ragnhild Hovengen mener at minst 16 kjøretøy ble fjernet den dagen. Dette kan politiet hverken bekrefte eller avkrefte.

— Det ble fjernet flere kjøretøy denne dagen, men antallet har jeg ikke her og nå, er svaret fra Roar Hanssen.