Oslo

Koronapandemien hindret ikke reiselysten: 200.000 oslofolk forlot hovedstaden i juli

I juli var det ca. 200.000 færre personer i Oslo i juli enn byens innbyggertall, viser mobilitetstall Oslo kommune har fått.

Mange osloboere gjorde andre ting enn å holde seg i byen i sommer. Dette bildet viser Karl Johans gate 9. juli. Foto: Fredrik Hagen

 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

Det er Beredskapsetaten i Oslo som har fått tall fra Telenor som gir et innblikk i hva hovedstadens i underkant av 700.000 innbyggere har tatt seg til i en sommer der koronapandemien har redusert den internasjonale bevegelsesfriheten.

Datamaterialet er basert på bruken av mobiltelefoner i byen.

– Vi har ikke fått tall fra Telenor tidligere år, så vi har ikke noe å sammenligne med. Vi vet ikke hva som er normalen. Men oslofolk har definitivt vært på ferie, mange på norgesferie. Det har jo vært populært i år, sier beredskapssjef Ann Kristin Brunborg.

Les også

Dette er mobildataene som avdekker hvordan vi beveger oss under koronakrisen

At det er færre mennesker i Oslo i juli, er vanlig. Men nedgangen i turisttrafikken til Norge merkes også i hovedstaden.

Samlet for uke 31–32 en økning på ca. 130 000 personer – For uke 33–34 ytterligere økning på ca. 40 000 personer. Foto: Telenor/Beredskapsetaten

At folk er tilbake nå, merkes i kollektivtrafikken

I uke 31–32 hadde mange tydeligvis vendt hjem fra ferie. Da var det en økning igjen på ca. 130.000 personer. For uke 33–34 (sist uke og denne) ble det en ytterligere økning på ca. 40.000 personer, noe som merkes i kollektivtrafikken.

I rushtiden blir folk anbefalt å bruke munnbind i kollektivtrafikken, om det er vanskelig å holde en meters avstand mellom passasjerene. Foto: Jan Tomas Espedal

Det er nå større spredning av trafikken på kollektivreiser. Ettermiddagstrafikken mellom klokken 14 og 18 har økt betraktelig. I uke 33 hadde Ruter 74 prosent av normalt belegg.

Beredskapssjef Ann Kristin Brunborg understreker hvor viktig det er at folk fortsetter å ha hjemmekontor og ikke reiser kollektivt hvis de ikke må. Hun synes belegget på 74 prosent er ganske høyt.

– Regjeringen ønsker belegget i kollektivtrafikken ned til 50 prosent. Det kan bli en kjempeutfordring, sier hun.

Fire timers ettermiddagsrush

– Mye tyder på at flere reiser tidlig på jobb og hjem tidlig. Morgenrushet sprer seg utover, og ettermiddagsrushet er nå mellom 14-18, sier pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen.

Dette er i tråd med Ruters og myndighetenes anbefaling. Folk blir bedt om å reise på tidspunkter der ikke så mange reiser.

– Men de som er på vei hjem fra jobb sent på ettermiddagen, treffer dem som velger å reise kollektivt på fritidsreise. Da blir det flere som reiser på samme tid. Anbefalingen er jo å unngå å reise kollektivt hvis man ikke er nødt og heller bruke føttene og sykkel, sier Dahl Johansen.

Stadig flere reiser nå kollektivt. I uke 33 hadde Ruter 74 prosent av normalt belegg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Han minner kollektivreisende om å spre seg godt, holde minst 1 meters avstand og bruke munnbind når det ikke lar seg gjøre å holde avstand.

– Er man syk, så skal man ikke reise kollektivt, sier han.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Kollektivtrafikk
 3. Ruter
 4. Oslo

Koronaviruset

 1. OSLO
  Publisert:

  Oslo-folk gruer seg: Dette kan bli de nye koronatiltakene i hovedstaden

 2. OSLO
  Publisert:

  Neste uke blir tung for Oslo. Byen stenges ytterligere ned – i tillegg er det stor mangel på vaksinedoser.

 3. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 4. OSLO
  Publisert:

  Smitten i Oslo stiger raskest blant de unge. Mye av den kan spores tilbake til private sammenkomster.

 5. NORGE
  Publisert:

  Sykehus slo alarm etter nye karanteneregler: «Kan gå utover liv og helse»

 6. NORGE
  Publisert:

  Ny smitterekord i Kristiansand: – Situasjonen er alvorlig og krevende