Oslo

Nå kan du boltre deg i scooterløypene

Styr unna dobbeltporsløypene på skogsbilveiene. Velg heller en av de scooterpreparerte skogsløypene. Gode snøforhold i Marka gjør at nesten samtlige scooterløyper er kjørt opp.

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Debatten om hvorvidt man skal gå på bena i skogsløypene har rast den siste tiden. Det blir trangt om plassen når skigåere, syklister og gående klumper seg sammen i de mest bynære hovedløypene.

Knapt et menneske å se

Helt folketomt på Heikampen, som ligger 557 meter over havet, søndag ettermiddag.

Man trenger ikke gå i kø. I store deler Oslo-marka finnes det et nesten sammenhengende nettverk med scooterpreparerte løyper.Nå er det kommet så mye snø at majoriteten av skogsløypene også kjøres opp. Det er gjerne mindre trykk på skogsløypene som går i ulendt terreng. Er du heldig får du løypa for det selv. Da Aftenposten testet skogsløypa fra Langlia og over Heikampen søndag var det knapt et menneske å se.

— Ja, i flere av disse løypene kan man gå langt uten å møte mennesker. Nå er vi inne i en stabil vinterperiode med flott og kaldt vintervær. Det betyr løypebasene kan kjøre opp flere av disse trolske skogsløypene, sier Emilie Nordskard, kommunikasjonssjef i Skiforeningen.

Styr unna Holmenkollmarsjen

Over 250 skogsløyper er kjørt opp med scooter nå. Her er det få som kjemper om plassen. Er du heldig kan du ha løypa helt for deg selv. Da vi testet skogstraseen fra Langlia og over Heikampen forrige søndag var vi nesten alene i løypa.

På Bjørnholt i Nordmarka er det 64 centimeter nå. Onsdag formiddag var 254 av i alt 289 merkede skogsløyper kjørt opp, ifølge Skiforengen. Nordskard regner med at enda flere blir kjørt opp til helgen.Holmenkollmarsjen går lørdag. Skirennet, som i fjor hadde bortimot 5000 deltagere, starter i Sørkedalen, og har målgang i Holmenkollen. Det betyr at det blir mye folk i Holmenkollmarsjen-traseen lørdag.

I Markadatabasen på nett er det en egen oversikt over scooterløyper.

Nordskard anbefaler disse scooterpreparerte skogsløypene denne helgen.

Nordmarka syd: Fra Skar til Øyungen mot Gørja opp til Myrtjern

Bærumsmarka: Fra Brunkollen til Muren

Krokskogen: Fra Kleivstua opp til Gyrihaugen eller fra Finneflakssetra til Sollihøgda

Ønsker du enda mer stillhet og ro kan du gå om kvelden. Onsdag var det fullmåne. Det betyr at det også er mulig å gå uten hodelykt.

— Med fullmåne og snø på trærne får du den ultimate vinteropplevelsen, sier Nordskard.

Les også

  1. Klimaforsker: Det vil bli stadig mindre skiføre i Oslomarka

  2. Kringsjå studentby skal få sportslig image