Oslo

Nei, Torshov-oksen har ikke rømt

Oksen er i ferd med å forlate Torshov, men den skal være tilbake på plass før jul. Foto: Kulturetaten, Oslo kommune

Noe mangler på Torshov. Oksen er borte! Sannsynligvis er det første gang siden 1929 Torshov er uten okse. Men oksen er ikke på rømmen, han er på vask.

  • Stein Erik Kirkebøen

Torshovs mest kjente landemerke er bronseoksen som er en sentral del av fontenen på Hegermanns plass. Den ble laget av Asbjørg Borgfelt og sto ferdig i 1929. En kvinnelig skulptør som jobbet i det store formatet var oppsiktsvekkende på den tiden.

— Mest sannsynlig har den stått trofast på plassen sin siden, sier skulpturkonservator Lily Vikki i Kulturetaten.

— Men den skal være tilbake før jul, legger hun til. Da skal den være nyvasket og skinnende nyvokset.

Et halvt tonn bronseokse legger ut på sin første reise på 85 år, Foto: Kulturetaten, Oslo kommune

— Den blir vasket annet hvert år, men i år gjøre skal det gjøres mye grundigere enn vanlig. Vi gjør det i samarbeid med Vann- og avløpsetaten, som har overtatt ansvaret for for de tekniske anleggene alle byens fontener og som skal gi hele anlegget en grundig oppdatering, sier Vikki.Og i den store sammenhengen er vasking og stell av et halvt tonn bronse okse småtterier. For selv om fontenen ser fin ut på avstand, så er den tydelig preget av tidens tann.

— Den har rett og slett gått ut på dato, og skal få en grundig og helt nødvendig opprustning. Og en fontene er et stort og krevende anlegg, sier Vikki.

Fontenen skal få nytt fundament og helt nytt teknisk anlegg, noe som altså er et omfattende arbeid. Det betyr blant annet at at vannet igjen skal strømme ut av oksens nese, noe det ikke har gjort på noen år på grunn av ødelaget rør.

Les også

  1. Knusktørt i Vigelands fontene

  2. Kjempefontenen i Vigelandsparken lekker som en sil