Slik er det å bo i en prisvinnende leilighet
Det grønne huset ser ut som et tre.
Bli med inn i en hjørneleilighet i sjette etasje. Se billedkarusellen ved å klikke på pilen på bildet over.
Midt i Oslo, i sjette etasje med egen parsellhage på taket, bor arkitekt Mari Smørgrav. Hun og mannen flyttet inn for to år siden, da bygården sto ferdig på en liten hjørnetomt i et grønt drag mellom Torshovdalen og Birkelunden.
Bygningen har fått navnet «Green House» — drivhus, og dette er bygningen som ble tildelt Arkitekturprisen i september.
Åpner dører
— Det kan bli varmt om sommeren. Da åpner vi balkongdørene. Vi kan også gå opp på taket, sier hun. Leiligheten har franske balkonger istedenfor vinduer, to inntrukne balkonger og altså egen hage i tillegg til fellesområder på taket. - Det skulle mye til for at jeg ville kjøpe en bolig hvor jeg ikke kan forme noe selv. Men i en travel hverdag er jeg glad for å unngå et stort oppussingsprosjekt, da jobben består av byggeprosjekter. Her er det supert, sier Mari Smørgrav.
Hun har åpnet døren for mange kolleger som vil besøke bygningen.
Les også: Hovinbyen er det neste store boligprosjektet i Oslo. Men hvordan skal man få folk til å flytte dit?
Det lille ekstra
— Et par konstruksjonsmessige forutsetninger ble gitt av økonomiske grunner, men ellers ble det satset på arkitektonisk kvalitet hele veien, forteller sivilarkitekt Cathrine Vigander, partner og daglig leder i Element Arkitekter AS, som tegnet huset på oppdrag for Infill AS.
— Vi kjempet riktignok forgjeves for en fasade som ble for dyr, og måtte designe og ta ansvar for levering og montering av et nytt low-tech fasadesystem. Det var også et viktig krav for oss å få organisert all teknisk føring i midtsoner. Bad og entré er plassert her, og vi slipper innkassinger.
— I boligene er det generelt langt flere skap enn kravet tilsier, og de er integrert. Uvanlig nok ble leilighetene ikke lagt ut for salg før de var ferdige. Folk kunne se hva de får for pengene. Det lille den ekstra kvaliteten koster, har byggherren fått igjen, sier Cathrine Vigander. - Hvordan vokste idéen frem?
— Vi spurte oss selv hva som er unikt ved tomten. Det er det grønne, og det er sårbart å bygge i. Først tenkte vi å bygge et grønt hus med naturlige vekster. Så kom idéen om å forme bygningen som et eviggrønt tre, med en stamme av treverk og en krone av grønnfarget glass i flere lag. Gule detaljer symboliserer solen som risler gjennom løvet, forteller arkitekten.
Hun synes det er stas å være den første som mottar den nye Arkitekturprisen, for det er kollegene i Norske arkitekters landsforbund (NAL) som stemmer frem det de som fagfolk mener er landets beste prosjekt.
- Løft takhøyden!
— Ikke alle tenker på at boligkvalitet og bokvalitet ikke er det samme. Begge deler er viktig for trivselen. For eksempel er takhøyden avgjørende i begge henseender. Mitt firma har startet Facebook-aksjonen «2,6 meter» for å få løftet minimumskravet til takhøyde fra 2.40 til 2.60. Mennesker og møbler er blitt høyere. Her er takhøyden 2,7 meter, bortsett fra i tre leiligheter med tre meters høyde, sier Vigander.
Hun er også svært skeptisk til nye forskrifter om pottetette hus med mekanisk ventilasjon, som skaper astma— og allergiproblemer.
Tiårig prosess
— Dette huset er bygget etter Tek 7. Fra regulering til ferdig bygg tok det ti år. Ikke fordi huset er avansert, men fordi den lille tomten gjorde at utearealet måtte flyttes opp på taket – og bilen erstattes med sykkel. det er sykkelparkering i kjelleren. Dette skapte hodebry for myndighetene, forteller Vigander.
- Hva mener beboeren, som selv er arkitekt?
— Det er en fireroms hjørneleilighet på 74 kvadratmeter, men den virker mye større. Den er arealeffektiv, har mye volum og er smart utarbeidet i forhold til sol- og lysforhold. Jeg setter pris på at rommene bare er akkurat så store som de trenger å være, og at man ser ut alle steder. Det er mye kvalitet per kvadratmeter, noe vi i Tuvalu Arkitekter også har et bevisst forhold til, og arbeider mye med, sier Mari Smørgrav.
- Ingen minus i margen?
— De ferdige garderobeløsningene er ok, men som arkitekt skulle jeg aller helst formet dette selv. Jeg ville også valgt et lysere gulv. Skyvedører gjør at rommene ikke er lydtette, men det er ikke noe vi tenker over. Det er ganske fascinerende å komme sliten hjem og kjenne at du få ny energi. Da er boligen riktig!
Opptatt av fiffige boløsninger? Se denne videoen: