Aldri sett større båttrafikk: – Som å kjøre i en 17. mai-kortesje

Båttrafikken nådde «all time high» i løpet av helgen. Samtidig bød ferske båteiere på utfordringer for redningsselskapet.

Lørdag kveld var det køkjøring gjennom åpningen i den undersjøiske muren som skiller Oslofjorden fra Vestfjorden ved Oscarsborg i Drøbaksundet.

Finværshelgen fikk folk til å kaste loss. Det meldes om rekordhøy båttrafikk på de mest populære plassene i indre Oslofjord. Flere steder var det nesten umulig å komme frem. Og fikk du båtplass i Middagsbukta utenfor Sandvika, var du definitivt en av de heldige.

Redningsskøytene i Oslo, Oscarsborg, Horten og Moss har hatt hele 84 oppdrag siden fredag. Mens redningsskøyten Klaveness Marine hadde lørdag en utseilt distanse på 185 nautiske mil. Sannsynligvis er det tett på rekorden.

– Jeg har aldri sett så mange båter før, sier skipsfører Pål Abrahamsen med ti års fartstid om bord på redningsskøyten Klaveness Marine.

– Det har vært som å kjøre i en 17. mai-kortesje, sier han om helgens «køkjøring».

Gjestehavnen i Tåjebukta på Håøya i Oslofjorden, nord for Oscarsborg

– Umulig å komme seg frem

Redningsskøyten har vært fra indre Oslo til Drammen og Slagentangen i Tønsberg.

– Den største trafikk har utvilsom vært i indre Oslo og ved øyene, samt skjærgården i Asker og Bærum.

I Middagsbukta er det alltid båter å se på en fin sommerdag.

– Denne helgen har det vært umulig å komme seg frem der. Helt fullt, sier Abrahamsen.

Mange nye båteiere

Dette har vært den første helgen med skikkelig sommervær i år, og den har lokket både erfarne og mindre erfarne båtførere ut på vannet. Ettersom mange har kjøpt ny båt under pandemien, var noen ute på sin aller første tur.

Bare søndag hadde operatørene på Redningsselskapets servicetelefon 220 telefonhenvendelser.

– Vi ser jo at det er mange nye båteiere ute, sier Abrahamsen.

– Hvordan ser dere det?

– At de kanskje ikke har rukket å sette seg inn i båtens virkemåte og det tekniske. Og så kommer det en del innrømmelser underveis når vi er ute og assisterer. At det er første båtsesongen og man ikke er kjent med utstyr eller hvordan ferdes på sjøen, sier han.

I et tilfelle ble en fritidsbåt slept til kai. Trygt i havn med motorproblemer skulle båten fortøyes. Det var bare et problem, båtføreren sto med tauet i hånden og visst ikke hvordan båten skulle fortøyes til brygga. Knuter og stikk var noe som fortsatt måtte læres.

Gjestehavnen i Dragsundet på Håøya var godt besøkt denne helgen. Søndag formiddag lå det 111 båter der.

Tall fra Redningsselskapet viser at redningsskøytene fra fredag til og med søndag kl. 18 totalt for hele landet har hatt 220 oppdrag. Flest oppdrag hadde de på lørdag.

Redningsskøytene har også vært ute på 15 SAR-oppdrag (søk og redning) for Hovedredningssentralen. Dette omfatter blant annet grunnstøtinger, en ulykke ved Hamresanden i Kristiansand der fire i vannet ble plukket opp av privatbåt og drivende fritidsbåter.