Oslo

Drapsforsøkssiktet 15-åring fengslet i én uke

Oslo tingrett har fengslet 15-åringen som er siktet for drapsforsøk på en 14 år gammel gutt på Lindeberg i Oslo i én uke.

En 14-åring ble påført alvorlige stikkskader i et basketak på Lindeberg i Oslo mandag. En 15-åring er siktet for drapsforsøk etter hendelsen.
  • NTB-Peter Tálos

Kjennelsen ble avsagt tirsdag ettermiddag. Politiet hadde bedt om to ukers varetekt for 15-åringen, mens gutten selv motsatte seg fengsling.

Oslo tingrett konkluderte med å støtte politiets syn på at det er skjellig grunn til å mistenke gutten for drapsforsøk, men ga politiet bare medhold i én ukes varetekt for den unge siktede.

– Vi hører hva retten sier og tar det til etterretning. Det var for så vidt ikke uventet, så vi jobber med det vi skal, og så får vi eventuelt komme tilbake og be om forlengelse dersom det er behov for det, sier politiadvokat Kari Kirkhorn til NTB etter at fengslingsmøtet var ferdig.

Betenkningstid

15-åringen møtte, synlig preget av alvoret, i retten med sin forsvarer, advokat Bjørn Rudjord. Han tok betenkningstid på kjennelsen.

– Vi vil nå snakke sammen og kan anke beslutningen. 15-åringer skal ikke fengsles med mindre det er tvingende nødvendig, og det mener vi ikke det er her, sier advokat Bjørn Rudjord etter fengslingsmøtet.

– Han har forklart seg om saken og om hva han har gjort, sier Rudjord.

Delvis lukket

Rettsmøtet gikk for delvis lukkede dører, med én representant for mediene til stede i den lille rettssalen i første etasje i Oslo tinghus. Utover det var 15-åringens foreldre og en ansatt i barnevernet i den aktuelle bydelen.

14-åringen politiet mener 15-åringen forsøkte å drepe, ble påført alvorlige stikkskader under en slåsskamp på Lindeberg i Oslo mandag formiddag. Han ble senere funnet på en buss ved Furuset senter og brakt til Ullevål sykehus hvor han ble operert. Han er tirsdag utenfor livsfare.

De to guttene skal ha hatt kjennskap til hverandre fra før.

Unge i avhør

15-åringen ble avhørt av politiet mandag kveld. Fordi den siktede er så ung kan ikke politiet begjære mer enn to ukers varetekt om gangen. Så unge lovbrytere kan heller ikke plasseres i vanlige fengsel, men i Kriminalomsorgens spesielle ungdomsfengsel på Eidsvoll.

Flere ungdommer, mange under 16 år, var til stede da drapsforsøket skal ha funnet sted. Politiets etterforskning er helt i startfasen og mange avhør gjenstår av dem kan ha opplysninger av interesse for etterforskningen.

– I alvorlige saker er det slik at de under 16 år skal avhøres gjennom såkalte tilrettelagte avhør, forklarer politiadvokat Kari Kirkhorn.

Det ble søkt i området etter våpenet som skal ha blitt brukt, men politiet vil ikke kommentere om det ble gjort noen funn under dette søket.

Les også

  1. Ungdommer i slagsmål på Lindeberg – gutt på 14 år er alvorlig skadet

  2. 15-åring siktet for drapsforsøk på 14-åring i Oslo

Les mer om

  1. Oslo