Mener gullsmed deltok i gullkupp

En gullsmed er blant de siktede etter million- tyveriet fra forretningen Gullborgen i Oslo i februar. Politiet skal ha funnet smykker og gull fra tyveriet i siktedes egen gullsmedbutikk.

Naboer hørte boring i bygget ved 23-tiden den aktuelle lørdagen i februar.
  • Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Sist torsdag pågrep politiet syv menn, siktet for å ha deltatt i tyveriet. Gjerningsmennene fikk med seg verdier for opp mot 40 millioner kroner, halvparten i form av diamanter, den andre i form av gull og gullkjeder.

En av de syv er en gullsmed i 50-årene, som driver gullsmedbutikk på Oslos østkant.

I mannens butikk fant politiet smykker og gull de mener stammer fra kuppet mot Gullborgen, melder TV2.

Avtale.

Politiet mener mannen hadde inngått en avtale med de andre siktede om å ta i mot gullet allerede før tyveriet ble utført.

–Min klient har ingen kjennskap til dette. Han stiller seg totalt uforstående til siktelsen, sier advokat Endre Skjelbred Refsdal til TV2.

Politioverbetjent John Roger Lund ved seksjon for organisert kriminalitet bekreftet lørdag overfor Aftenposten at det er gjort beslag i saken, men vil ikke kommentere hvorvidt disse beslagene er del av utbyttet fra innbruddet.

Tyvene tok seg inn i Gullborgens hvelv ved å bryte seg gjennom flere dører og vegger og gå inn via et tilstøtende kjellerlokale.

Schumanns venn

. En nær venn av NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann er også siktet.

Under innbruddet i gullsmedforretningen i Oslo sentrum tok tyvene med seg sentralen som styrte overvåkingskameraene i lokalet.

Schumann-vennen skal ha bred er erfaring med utstyr som brukes til overvåking og avlytting. Han har jobbet med sikkerhetsutstyr både i Norge og i utlandet, ifølge VG.

Mannen skal ha tette bånd inn mot ransmiljøet i Oslo og var siktet for medvirkning til NOKAS-ranet i en tidlig fase av etterforskningen. Siktelsen mot ham ble imidlertid henlagt.

Hans advokat, Øystein Storrvik, sier at mannen nekter enhver befatning med saken.

Flere pågripelser.

Syv menn, alle kjenninger av politiet, ble pågrepet på forskjellige adresser i Oslo torsdag. De arresterte skal være av både norsk og utenlandsk opprinnelse, og politiet mener de er en del av et kriminelt nettverk.

Ellers er politiet svært sparsomme med opplysninger om de siktede, av hensyn til den pågående etterforskningen.

Seks av de syv mennene ble varetektsfengslet i Oslo tingrett lørdag.

–Politiet fant tilstrekkelig grunnlag for å pågripe disse personene torsdag 25. mars, på bakgrunn av en langvarig og omfattende etterforskning. De er siktet for medvirkning til grovt tyveri, sier politioverbetjent John Roger Lund.

Løslatelsen av sistemann ble anket med oppsettende virkning, noe som innebærer at han blir sittende i varetekt i påvente av ny behandling.

Fengslingsmøtet skjedde bak lukkede dører, og kjennelsene er unntatt offentligheten.

Politiet sier de ikke utelukker flere pågripelser i Gullborgen-saken, ifølge en pressemelding de sendte ut.

Uro.

Forsikringsbransjen har tidligere varslet at den ser med uro på det økende antallet grove ran og innbrudd hos landets gullsmeder og urmakere.

Forsikringsselskapet Gjensidige har siden 2006 hatt en økning i erstatningsutbetalingene fra 3 til 23 millioner kroner til kunder som selger gull og ur.

I politiets rapport om fremtidige utfordringer innenfor organisert kriminalitet står det at det er særlig grunn til å forvente økning i grove ran av butikker med dyre varer. Kripos opprettet i fjor et eget etterforskningsprosjekt som skal se på tyverier og ran av gullsmedforretninger og urmakere.