#MittSommerOslo: Leo Ajkic

Reporter og TV-personlighet Leo Ajkic (32) glemmer aldri den sommeren da han dro tilbake til Bosnia med kompisgjengen for å vise dem hjemlandet sitt for aller første gang.

Å bade og sole seg ved Adriaterhavet stiller sterkt når Ajkic kan velge fra øverste hylle.

Leo Ajkic er selvutnevnt badenymfe, og synes ikke det finnes stort bedre dager enn de han tilbringer lat og fornøyd ved Adriaterhavet. Han har imidlertid kun badet i Norge to ganger siden han forlot Mostar i Bosnia som flykting i 1992.

  • Kjente fjes deler sine beste tips og sommerminner med Osloby i spalten #MittSommerOslo. Del ditt beste Oslo-tips med oss på Instagram ved å hashtagge #MittSommerOslo. Vi velger ut de beste Instagram-bildene og lager en Oslo-guide som kjøres på Aftenpostens flater i løpet av sensommeren.

Hva er planene for sommeren 2016?

– Planen er å nyte ferien så mye som mulig utenfor Norge. Jeg har allerede vært i Barcelona og Kroatia, og nå er jeg i hjemlandet mitt Bosnia. Jeg elsker å bade, så det har jeg tenkt til å gjøre mest av alt. Jeg er vokst opp ved Adriaterhavet vet du, så det er der jeg liker meg best.

Hvis solen skinner liker jeg best å:

– Bade og sole meg et sted nær havet eller en innsjø. Det finnes ikke noe bedre enn det.

Regner det, pleier jeg å:

– Jeg svømmer uansett vær. Området jeg bor i i Bosnia, Mostar, er langt opp i fjellene, så her pleier det å hagle noen ganger om sommeren selv om det er varmt. Da er det ekstra gøy å bade, pluss at det føles som det er ekstra varmt i vannet.

Den beste stranden i Oslo er:

– Jeg har badet to ganger i Norge i hele mitt liv, så jeg er en skikkelig pyse sånn sett. Den første gangen var i Mandal og den andre var utenfor Bergen. Med andre ord er jeg ikke den som hopper i vannet i mai, det er rett og slett altfor kaldt. Klorvann er jeg heller ikke noe glad i.

Her lærte jeg å svømme:

– Det må ha vært i Adriaterhavet på kysten i Kroatia da jeg bodde der som flyktning. Jeg tror det var da jeg var tre eller fire år, for jeg har svømt så lenge jeg kan huske. Det var i hvert fall lenge før jeg begynte på skolen.

Den ultimate sommerdagen ser slik ut:

– Solen skinner og jeg står opp rundt klokken 10–11 enten i Kroatia eller i Bosnia. Så spiser jeg noe digg frokost, kjøper med meg en is, noen flasker med vann, fersken og vannmelon på vei ned til stranden. Der blir jeg til solen går ned hvis jeg har smurt meg skikkelig. På kvelden spiser jeg tapas eller annen mat som kan deles med familien min og venner. Jeg kan sitte ved bordet i flere timer, og trenger ikke gå noe sted videre. Kvelden avsluttes sånn.

Min favorittrett i sommervarmen:

– Jeg liker best å spise den lokale maten der man er, det er alltid det beste. Denne sommeren har jeg vært mye ved sjøen hittil, så da går det mest i sjømat som fisk, kreps, store reker og blåskjell. Kjøtt blir for tungt i varmen, synes jeg.

Dette liker jeg best å drikke:

– Vann, masse vann hele dagen. Helst ordentlig mineralvann med kullsyre, ikke sånn billig boblevann. Det må være ordentlig.

Mitt beste sommerminne:

– Det må ha vært tidlig på 2000-tallet da jeg tok med meg de fire nærmeste kompisene mine til Bosnia for første gang, Lars Vaular var en av dem. Vi skulle ta buss ned som tok to dager, men han ene kompisen min glemte passet sitt og måtte ta en buss som gikk en hel uke senere. Vi var sjeleglade for at vi fikk et ledig sete ved siden oss, men typisk nok kom det en svær kar i siste liten med stand by-billett så det ble enda trangere enn utgangspunktet. Det var 40 grader på bussen, men vi koste oss likevel. På det tidspunktet hadde jeg kun vært der én gang etter at jeg flyktet som barn, så det var ekstra spesielt å vise kompisene mine hvor jeg kommer fra.

Hvis jeg skal ut å svinge meg drar jeg:

– Jeg er ikke sånn at jeg har «ett sted du alltid finner meg». Musikken og hvilken DJ som spiller, er viktigere. I Oslo henger jeg mye på Blå og Jaeger, men jeg går ikke så ofte ut lenger. Jeg er mye mer glad i å gå ut å spise på billige restauranter på Grønland. Favoritten er somaliske eller etiopiske restauranter som du nødvendigvis ikke finner på Trip Advisor.

Min favorittlektyre:

– Om sommeren leser jeg som oftest biografier av fete folk jeg ser opp til. Akkurat nå leser jeg en bok som heter «Pimp» av Iceberg Slim, som var en ekte amerikansk hallik. Den handler om hans heftige liv i underverdenen. Slike bøker liker jeg, i tillegg til bøker om religion. Kort oppsummert; noe ekte som jeg er interessert i å lære mer om.

Sommer-Oslos skjulte perle er:

– Jeg forbinder Kubaparken ved Akerselva med fine sommerdager i Oslo. Der kan man se på folk spille basket, og være med å spille hvis man vil og møte nye, kule mennesker. Det er noe kontinentalt over det – mennesker som møtes i en park for å henge eller spille basket. Det minner meg om storbyer som Barcelona, men også tiden på Ny-Krohnborg ungdomsskole i Bergen. Det har ikke noe å si om du kan språket så lenge du kan spillet, og det er litt fint.