Oslo

Får straff for diskriminering i 2015 – slipper med prikk i 2016

Nattklubben «Baroque» mister skjenkebevillingen i to uker for etnisk diskriminering. Etter nyttår vil den slippe med en prikk eller to for samme forseelse.

Nattklubben Baroque hadde «uflaks» som ble tatt for å diskriminere gjester. Siden det skjedde i år, blir den straffet med inndragning av skjenkebevillig, hadde det skjedd neste år, ville den fått prikk. Foto: Christian Sørgjerd

  • Stein Erik Kirkebøen
  • Christian Sørgjerd
    Journalist

Utestedet «Baroque» i Bygdøy Allé er fratatt skjenkebevillingen for annen gang på mindre enn et halvt år. Første gang mistet det skjenkebevillingen for én uke. Etter å ha blitt tatt på nytt i oktober, mister det den nå for to uker fra 27. desember. Det betyr at det blir alkoholfritt på nyttårsaften.

Begge ganger er nattklubben tatt for diskriminering, den har nektet ikke-etniske nordmenn adgang og begrunnet det med at stedet er fullt. Etniske nordmenn har kommet inn.

I oktoberkontrollen sendte Næringsetaten to puljer i samme aldersgruppe og lik klesstil til utestedet. Puljen med etniske nordmenn kom inn, mens puljen med ikke-etniske nordmenn like før ble stoppet i døren fordi det angivelig var fullt.

På den andre siden av nyttårsaften, fra 1.januar 2016, vil det svi mye mindre å bli tatt for å forskjellsbehandle gjester ut fra hudfarge eller etnisitet.

LES OGSÅ:

Les også

Frykter at statlige prikker vil rasere Oslos skjenkepolitikk

— Alvorlig

— For Oslo kommune er det å jobbe mot diskriminering en viktig oppgave. Derfor ser vi alvorlig på at et utested nå for andre gang i år får straffereaksjoner på grunn av diskriminering, sier næringsbyråd Geir Lippestad (Ap).

Geir Lippestad (Ap) Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Men fra nyttår kan ikke Oslo kommune lenger håndheve sin nulltoleranselinje overfor skjenkesteder som diskriminerer. For å få lik praktisering av alkoholloven over hele landet, blir det fra nyttår innført et nasjonalt prikksystem.Praksisen i Oslo vil da bli en helt annen, og mye mildere enn den er i slike saker i dag. Utesteder vil ikke lenger blir straffet direkte med inndragning av skjenkebevilling, de vil få en prikk eller to. Først når de har samlet 12 prikker, blir de straffet.

Da vil det, ifølge Lippestad, i praksis være umulig å miste skjenkebevillingen for diskriminering alene. Da må du i så fall tas for diskriminering seks, syv ganger i løpet av to år. Og så ofte er kontrolørene bare untaksvis innom et sted.

Oslo kommune har søkt om å få se på prikksystemet som en nedre standard og å få anledning til å håndheve strengere regler enn de som ligger i systemet. Og fått avslag.

LES OGSÅ:

Les også

Tabbe sendte vinsalget til himmels i statistikken

Alkohol er alkohol, diskriminering er noe annet

Statssekretær Lisbeth Normann (H) i Helse— og omsorgsdepartementet forsvarer liberaliseringen:

— Utelivsdiskriminering er svært alvorlig, men kjernen i alkoholloven er å begrense skader som alkoholbruk kan føre til. Beskyttelse mot diskriminering ligger i hovedsak i andre lovverk, blant annet er diskriminering straffbart i henhold til straffeloven. I det nye prikktildelingssystemet tildeles to prikker ved gjentatt diskriminering. Ved tolv prikker mister serveringsstedet bevillingen for en periode, skriver hun i en epost.

Hun ser ikke bort fra at det kan bli endringer når prikktildelingssystemet skal evalueres i Stortinget:

— Sanksjoner mot diskriminering vil kunne være et tema i denne evalueringen.

LES OGSÅ:

Les også

Volden stupte da de to problempubene stengte

— Sterkt uenige

Andreas Mortensen , faglig leder i Event Norway AS, som driver utestedet «Baroque», uttaler til NRK:

«Vi er sterkt uenige med Næringsetatens vurdering i denne saken, samt måten som denne typen kontroller blir utført på. Vi understreker at vi ikke diskriminerer på Baroque. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentar.»

Skjenkebevillingen til utestedet vil bli inndratt fra 27. desember i år til 10. januar neste år.

I tillegg til «Baroque» vurderer kommunen også sanksjoner mot et annet utested i Oslo sentrum. I denne saken er det fortsatt ikke fattet noe vedtak.

Les også

  1. Strippeklubb lurte uvitende gjester til å kjøpe øl, vin og champagne, som var strippet for alkohol

  2. Disse ni mistet skjenkebevillingen permanent i 2014

  3. Får reklamere for barkartet - men ikke for spriten