Oslo

Er det greit å sole seg naken på en vanlig strand?

Politiet rykker ikke ut ved blotting på badestrender, men vil gjerne ha beskjed når det skjer.

- Det er ekkelt at vi må regne med å møte nakne menn. Heldigvis er vi ikke redde, men ler litt av dem som har fått for seg at de kan gjøre sånt på en offentlig strand, sier f.v. Lea Schjoll (14) og Julia Panzella (13). Foto: Rolf Øhman

  • Heidi Anne Johnsen

Endelig sommervarme og badevær på Nordstrand bad. Lea Schjoll (14) og Julia Panzella (13) har nettopp startet sommerferie etter åttende klasse, og turen går til Nordstrand bad, som ligger i nabolaget.

Torsdag i forrige uke var også jentene her, sammen med flere venninner.

Tre menn kledte seg nakne

I løpet av dagen på stranden ble de vitne til tre tilfeller der godt voksne menn kledde seg helt nakne like ved dem.

— Den første mannen kom ned bakken og satt seg på benken like bak der vi satt. Så begynte han å kle av seg alle klærne, og gikk ned og badet.

Da han kom opp igjen, forsøket en av jentene å si fra at de ikke syntes dette var ålreit. Men han så bare rart på henne.

- Det er ekkelt at vi må regne med å møte nakne menn. Heldigvis er vi ikke redde, men ler litt av dem som har fått for seg at de kan gjøre sånt på en offentlig strand, sier f.v. Lea Schjoll (14) og Julia Panzella (13). Foto: Rolf Øhman

En liten stund etter at han hadde kledd på seg og dratt så de en annen mann som lå og solte seg naken litt lenger borte. — En venninne gikk bort og ba ham om å kle på seg. Det gjorde han, og gikk, forteller Lea.

Den tredje mannen som kledde seg naken, la seg til å solbade med fronten opp like ved venninnene. Alle mennene var 50–60 år gamle, anslår jentene. Det var også barnefamilier og andre unge jenter på stranden.

Godt kjent at blottere holder til på badestranden

— Vi har hørt flere venninner snakke om at det har vært mange blottere på Nordstrand bad. Dette er ikke et engangstilfelle, og vi tror at det er de samme som kommer igjen, sier hun.

At voksne menn som kaster alle klærne og usjenert sprader innimellom unge jenter og barnefamilier er ekkelt, synes jentene.

Tydelig at de ville vise seg frem

— Vi er ikke i tvil om at de ville vise seg frem. Det finnes egne nudiststrender, hvorfor kan de ikke bade der, eller sole seg i sin egen hage?

— Det er litt rart for oss å gå bort til en naken mann og si at han må kle på seg, sier Julia.

Politiet får meldinger hver sommer

— Jeg har bare ventet på denne telefonen, den kommer hvert år. Når det blir varmt i været, så faller plaggene, sier Kai Spurkeland, politiadvokat ved Oslo politidistrikt.

— Jusen rundt dette er grei – det er regulert av Straffelovens paragraf 201 – det vi kaller «blotterbestemmelsen».

Den rammer handlinger som er seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd på offentlig sted, overfor noen som ikke har samtykket eller barn under 16 år.

— Det kan høres ut som om dette er en oppførsel som faller inn under denne paragrafen, sier han.

Grensene er et skjønnsspørsmål

Men hvor grensen for krenkende og uanstendig adferd går, avgjøres av skjønn. Det blir en vurdering av tid og sted og normer og kultur.

- På en badestrand er det større rom for nakenhet enn for eksempel på et kjøpesenter, sier Spurkeland.

— At noen soler seg naken eller går ned til vannet med håndkleet og smyger seg uti vannet naken, kan være greit. Men det finnes nakenstrender, så er det en allmenn aksept for at nakenbading foregår der.

At du ikke liker nakenhet er ikke tilstrekkelig.

— Det må være en påtrengende sjenanse, sier han, og mener det er greit å gi et signal om egne grenser.

- Meld fra, oppfordrer politiet

Politiet vil ikke gå ut med oppfordringer til barn og unge om å konfrontere voksne menn som kler av seg.

- Men vi vil gjerne ha melding om slike hendelser, sier han.

— Selv om vi ikke rykker ut, så hjelper det oss til å få oversikten. Og vi har visse personer i kikkerten som vi kan sjekke opp, sier politiadvokaten.

Se også: Nå er Sørenga sjøbad åpent for alle. Anlegget er på 5000 kvadratmeter med strand, gress og trebrygge.

Les også

  1. To blottere løs i Oslo - én pågrepet

  2. Menneskerettsdomstolen: Ytringsfrihet omfatter ikke nakenhet på offentlig sted

  3. Påkledd i dusjen