Nå skal Kvadraturen blomstre
Flere boliger, kafeer, opprustede gater og Bjørvika-utbyggingen skal gi området med det rufsete ryktet et kraftig løft.
Utenfor Engebret Café på Bankplassen står innehaver Kay Johnsen med løvsuger. Sola skinner på brostein, fontenen renner og bordene står skinnende og hvite, under et tre som mister litt løv.
— Det er mye som er annerledes i Kvadraturen nå. Det er mange flere mennesker her på kveldstid. Det er mye mer som skjer her av kultur og kunst. Og tidligere turde ikke folk komme hit i bil. Da så det ut som de var på jakt etter noe helt annet. De kom og dro i taxi. Nå kommer de gående, sier Johnsen.
Han har vært restauratør på Engebret Café, Oslos eldste serveringssted, siden 2006. Og på disse årene har han sett at Kvadraturen har endret seg, til et folketomt sted etter lunsj, eller folk som kom og dro i taxi, til et sted folk rusler til. Men han mener fortsatt at flertallet av oslofolk ikke har skjønt hva som har skjedd i Kvadraturen.
— Det er veldig synd, for det er en perle i Oslo. I andre byer er det ofte gamlebyen som er turiststrøk, sier Johnsen.
Noe er i ferd med å skje
Kommunens prosjekt Levende Oslo har undersøkt bylivet det siste året, og har også lagt merke til at noe er i ferd med å skje. Leder for prosjektet, Yngvar Hegrenes, mener en hel forvandling er på gang, selv om undersøkelsen viser at særlig nedre del av Kvadraturen er lite brukt av folk til sentrumsområde å være.
- Det er mange store prosjekter som er i gang i Kvadraturen. De vil kanskje være med på å transformere Kvadraturen til et bedre sted enn det er i dag, sier Hegrenes.
Flere nye boligprosjekter og hoteller skal bidra til å trekke mennesker til Kvadraturen. Levende Oslo har et formalisert samarbeid med gårdeiere, næringsliv og Statsbygg.
Boliger er viktigst
Kommunen er i ferd med å oppgradere Prinsens gate, som går parallelt med Karl Johans gate og i forlengelsen av Dronning Eufemias gate. I dag går det både buss og trikk i gaten, men når den står ferdig, vil det bli brede, hellelagte fortau og brosteinsgate med bare trikk.
Men boliger er viktigst for folkeliv, mener Hegrenes.
— Boliger er en nøkkel for å få det til. Hvis folk bor i Kvadraturen, vil de bry seg om nærmiljøet sitt, og gjøre det tryggere, sier Hegrenes. Men utbyggingen rundt Aker Brygge og i Bjørvika kan også bidra til at flere vil bruke Kvadraturen som sitt nærområde.
— Vi har begrenset tid på oss nå til å gjøre bydelen til et hyggelig nærområde for disse beboerne, før de får andre vaner, sier Hegrenes.
Bygger flere boliger
Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen skulle også ønske at det var mer byliv i Kvadraturen.
— Det viktigste for å få til et attraktivt byliv er at det er et spennende tilbud til folk i første etasje. Kvadraturen ar enormt mange kvaliteter som urbant byområde, men det har hatt et dårlig rykte og lite attraktiv gatebruk, sier Fredriksen.
Han tror det avgjørende er publikumsmagneter med litt trøkk, som kino. Og en skikkelig lekeplass.
— Da kommer hele barnevognarmadaen, sier Fredriksen.
Eiendomsutvikleren og byutvikler Infill, har kjøpt både gården i Skippergata 22 og Skippergata 26. De har lagt planer for boliger, kaffebar, jazzkafé og kontorfellesskap for frilansere, men Bjørnar Johnsen, utviklingsleder i Infill, understreker at alt er på tenkestadiet. At gaten er litt rufsete, liker de.
— Området er litt røft, for å si det mildt. Det synes vi bare er gøy, det er helt herlig. Jeg har selv bodd veldig lenge i Istedgate i København, den gaten hvor det var bare pornobutikker og narkomane. Det er blitt Københavns hippeste gate, med de mest trendy klesbutikkene og kafeene, men det er fremdeles plass til dem som holdt til der før, sier Johnsen.
* Rettet i teksten: Aftenposten skrev først at restauratør Kay Johnsen er eier av Engebret Cafe. Det er ikke riktig, den er eid av Per Steinar Østlie. Både bygget og restauranten er en gammel familieeiendom. Østlie arvet eiendommen i 1991.