Utfordring til Oslo-byrådet: Kjør snø til parker ved boligområder

Sporveien truet med politi og stans i trafikken hvis det ble for fullt på T-banen til Marka i helgen. Guri Melby ber Oslo kommune om å kjøre snø til indre by.

Guri Melby tok dette bildet av parkområdet Ola Narr i Oslo midt på dagen lørdag. Melby tror kommunal snø vil skape skiglede i Oslos parker. Siden bildet ble tatt lørdag, har det kommet mer snø i Oslo.

Sist helg var det kø og kaos i Marka da mange ville benytte en av de fineste Marka-helgene i vinter til å gå på ski eller ake. Dette førte også til ekstra trengsel i T-banen mot Frognerseteren, noe som ikke er forsvarlig med tanke på korona.

En oversikt fra Ruter viser at 99 ganger sist helg var kollektivtrafikken for full på grunn av Marka-reiser.

Lørdag var det ikke like stor trengsel på T-banen som sist helg, men Ruter har valgt å ikke stoppe på Midtstuen stasjon fra søndag klokken 09.

I forkant av denne helgen oppfordret Ruter til å legge helgeturen i nærområdet. Både Oslo kommune og Ruter advarte mot en ny kaotisk helg i Marka. Lørdag kveld annonserte Sporveien på Twitter at de ikke stopper på Midtstuen stasjon fra klokken 09 søndag. Dette skyldes sikkerhetsmessige grunner.

Les også

Sporveien har slettet tweet der de truet med politiet – men vil fremdeles kaste ut folk

Savner snø i byen

En av dem som følger Ruters reiseråd, er Venstre-leder Guri Melby. Lørdag var hun på tur til parkområdet Ola Narr mellom Tøyen og Carl Berners plass. Der var det så å si snøfritt.

Under vintre med normalt snøfall har det vært fullt av barn og ungdommer på Ola Narr.

Nå har Melby en utfordring til Oslo kommune: Kjør snø til områder der folk bor.

– Jeg vil gjerne utfordre byrådet på en ting: Hvorfor kjører de ikke ut snø i områder der folk bor, slik de har gjort før, spør Melby.

Hun viser til en tre år gammel artikkel i Aftenposten der kommunen kjører snø til Ola Narr, slik at folk kan gå på ski i byen. Dette ble gjort med penger som kommunen fikk tilbakebetalt fra arrangøren av X-Games i 2016.

For tre år siden ble det kjørt snø til Ola Narr som ligger mellom Tøyen og Carl Berners plass.

– På turen så jeg folk med ski på vei til buss eller T-bane. Derfor vil en løsning med snø i nærområdet være ideell med tanke på barnefamilier. Da kan de gå på ski eller ake i sitt nærområdet. Det er rart at byrådet ikke har gjort dette i vinter, sier Melby som tidligere har vært samferdselsbyråd i Oslo.

Venstre-leder og kunnskapsminister Guri Melby ønsker at kommunen kjører snø til byens parker, slik at folk har muligheten til å ake eller å gå på ski i sitt nærområde.
Les også

Slik unngår du køen og sniker deg inn i Marka

Frognerparken og Tøyenparken

Eksempel på områder Melby ser for seg som aktuelle for kommunal snø, er Tøyenparken, Ola Narr, Frognerparken, Valle Hovin, Sofienbergparken og Torshovdalen:

– Vi som bor sentralt, er blitt oppfordret til å bruke tilbudene som ligger i gangavstand. Mange av oss som bor innenfor Ring 3, har ikke særlig snø i nærområdet. Nå som svømmebassengene og museene er stengt, så må kommunen tilrettelegge for andre aktiviteter.

Siden det er meldt om minusgrader i hovedstaden de neste dagene, er ikke Melby redd for at snøen vil smelte vekk.

– Dette er et gratis tips fra meg til Raymond Johansen. Han har tidligere oppfordret folk til å «måke sjæl». Nå kan han måke litt for Oslo-folk, humrer Melby.

Les også

Vi så etter kaos. Vi fant fornuft i Oslo-marka og på T-banen.

Jobber med saken

Aftenposten har bedt om kommentar fra byrådslederen, men det er Omar Samy Gamal (SV), byråd for idrett, kultur og frivillighet, som tar utfordringen.

– Nå som alt innendørs er stengt ned og folk samtidig bes om ikke bruke T-banen annet enn til nødvendige reiser, så jobber vi med å få opp flere aktiviteter utendørs for barn og unge, sier Gamal.

Det er blitt kjørt snø til Ola Narr også i «gamle dager». 17. mai 1948 ble det arrangert et hopprenn der. «I strålende sol ble hopprennet avviklet, med tusenvis av tilskuere i sommerklær», står det i billedteksten fra 1948.

Han legger til at vurderingene også har en økonomisk side. Koronaen har ført til et veldig presset kommunebudsjett.

– Folk oppfordres jo i stor grad til holde seg hjemme og i nærmiljøet, men det er klart at det blir stor slitasje på Oslos innbyggere som har levd med strenge smitteverntiltak siden november. De neste ukene vil byrådet gjerne bidra med andre mulige aktiviteter. Det er bra for helsen og humøret å komme seg ut og få rørt litt på kroppen, sier byråden.

– Den første uken etter nyttår har gått til å vurdere nye smitteverntiltak og regler. Nå jobber vi med å få opp alternative aktiviteter, sier idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV).

De siste årene har byrådet brukt penger de fikk tilbakebetalt fra X Games til å legge snø og skispor i flere av parkene.

– Dette har vært veldig populære tilbud. Nå som pengene er brukt opp så er det ikke sikkert at vi får samme tilbud. Vi skal se på hva vi klarer, sier Gamal.

Han ville gjerne hatt mer penger fra regjeringen i en vanskelig tid for kommuneøkonomien.

– Byrådet har flere ganger oppfordret regjeringen til å være litt rausere med kompensasjonsordningene, så det er litt lettvint når kunnskapsministeren kommer med et sånt utspill.