Regndråpene falt tett foran det gamle jusbygget på Karl Johan 17. mai.
Budnad og paraply var for mange nasjonaldagens foretrukne uniform.
Vanligvis ville det vært tusenvis samlet i feiringen her på Karl Johan, men for andre året på rad skjedde feiringen under strenge smittevernsregler.
Ingen steg frem for å kapre plassen på uteserveringene på Aker Brygge.
... furet, værbitt.
Landet er koronastrengt.
Men pølse og is må man ha. Uansett vær.

Men noen trosset alt for litt offentlig 17. mai-feiring

Det var lagt opp til hjemmefeiring av 17. mai i Oslo i år. Men noen trosset regn og virus for å få en smakebit av tradisjonell nasjonaldagsfest.

Folkefesten skulle skje i og med de tusen hjem. I Oslo hadde 17.-maikomiteen lagt opp til digitale kransenedleggelser, strømming fra Slottsplassen og hemmelige pop-up korps.

I Oslo sentrum hastet en og annen bunad til og fra T-banestasjoner med kakefat og polposer.

Men de som passerte Stortinget klokken 11, måtte stoppe opp mens Oslo Håndverker Sangforening stemte i nasjonalsangen foran balkongen med stortingspresident Tone W. Trøen.

Passet på av opptil flere politipatruljer fremførte Oslo Håndverker Sangforening nasjonalsangen for Stortingets presidentskap. Flere på vei til eller fra private samlinger, stoppet opp.

– Jeg er en 17. mai-sucker og savner å kunne være med på kransenedleggelsene. Det å få med seg dette, var en sjelden bonus, sier Ulf Johansen.

Han startet nasjonaldagen med høytidelig flaggheising på balkongen klokken 8.

Ulf Johansen var på vei til 17. mai-frokost, men måtte få med seg litt høytidelig korsang foran Stortinget.

På vei til 17. mai-frokost i Vika måtte han få litt Karl Johans gate-stemning. Johansen parkerte sykkelen og tok høytidelig av seg sixpence-en da Oslo Håndverker Sangforening fremførte «Ja, vi elsker dette landet» foran Stortinget. Han lar ikke koronarestriksjoner stoppe feiringen.

– Nå blir det frokost. Så er det den rituelle «klokken 2-nap-en», før feiringen fortsetter etterpå, sier han og forsikrer at festlighetene vil skje innenfor godkjente kohortstørrelser.

Vanligvis vinker stortingspresidenten til elever i barnetoget på Karl Johans gate. Men i år hadde Tone W. Trøen invitert to elever ved Ruseløkka skole som egentlig skulle fått gå først i 17. mai-toget i Oslo.

I mangel på barnetog var det i Oslo oppvisning både til lands, vanns og i luften. Mange tok med seg paraply for å se danskebåten tøffe foran en småbåtkortesje inn fjorden. Omtrent samtidig passerte fire veteranfly over byen.

Se flere bilder fra den regnfulle nasjonaldagen i hovedstaden:

Nasjonaldagen måtte foreviges, selv om regnet farget Karl Johan i grått, grått og grått.
Båtekortesjen med Color Line i front var et syn ikke altfor mange fikk med seg.
Men noen kom seg ytterst på Tjuvholmen for å ta noen bilder.
Gratulerer! skrålte han mens han styrtet over Rådhusplassen.
Mens andre ventet på neste ferge.