Oslo

- Nulltoleranse er løsningen

<div style="text-align:center;width:799px;height:550px"><script type="text/javascript">flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2009/08/04-marerittmila/gMap.swf", { width:"799px", height:"550px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutt.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"interaktivtkart"}); </script></div><span style="font-weight:normal;font-size:10px;">Zoom inn på kartet for å få mer informasjon. NB - kartet viser ikke nøyaktig plassering for hendelsene.</span> <br></br><br></br> I Oslo foregår de fleste ran, overfall og narkosalg langs «marerittmilen» – fra Børsen til Blå. Dette har skjedd i sommer.

  • June Westerveld
    June Westerveld

Byrådsleder Erling Lae (H) synes situasjonen langs «marerittmila» er trist.

–Mens gatekriminaliteten før foregikk der hvor det var lite folk, er situasjonen i dag helt motsatt. Der hvor det er mye folk, er det også mye kriminalitet. Forleden dag gikk søsteren til samboeren min på bussen i Akersgata og to minutter senere var lommeboken stjålet, forteller han.

Lae mener nulltoleranse overfor gatekriminalitet er løsningen på en tryggere by.

–Området fra Børsen til Blå er ganske lite sammenlignet med andre storbyer. Både New York og Stockholm har valgt en nulltoleranse mot all småkriminalitet – i tro på at det vil forebygge mot den tyngre kriminaliteten. Erfaringen deres viser at det fungerer – og politiet i Oslo bør lære av deres eksempler, sier han.

Byrådslederen mener vekterordningen på nedre Grünerløkka viser at synlig politi har stor effekt.

–Som et tiltak mot det åpenlyse narkosalget, leide vi inn et vaktselskap. De har ingen myndighet til å pågripe noen, men skulle kun være synlige på gaten. Etter at de begynte å patruljere, sank narkosalget og kriminaliteten raskt. At synlig politi i gatene har en effekt er derfor helt opplagt, sier Lae.

Skjenketider

Justisminister Knut Storberget synes det er alvorlig at det begås omfattende kriminalitet så konsentrert i Oslo sentrum, og understreker at han derfor har styrket Oslopolitiet.

-Øker budsjettet

–Vi utdanner flere politifolk og har gjenåpnet flere politiposter i byen. I Krisepakken i januar i år fikk Oslo-politiet 100 nye sivile stillinger, noe som får politifolk ut på gatene for å skape trygghet i Oslo. I tillegg har vi snart fjernet de lange soningskøene, samt økt budsjettet til Oslo politidistrikt med 271 millioner kroner. Dette gjør hverdagen til Oslopolitiet lettere, og vi ser at Oslopolitets innsats nytter. Jeg er glad for at vi ser en nedgang i vinningskriminaliteten som var lavere i Oslo i fjor enn året før.

Storberget spiller også ballen tilbake til kommunen ved å si at det er viktig å se på hva kommunen kan gjøre i forhold til skjenketider og forebyggende arbeid.

–Det viktigste vi kan gjøre for en trygg hovedstad er forebygging, at ungdom tas vare på og at folk er inkludert i et fellesskap.

Les også

  1. Marerittmilen i Oslo sentrum

  2. Drømmer om et fristed