Oslo

Råskinnet er årets skitneste løp

Hva får 3000 til å trampe gjennom myrer og gjørmehull og kaste seg ut i isvann?

  • Heidi Anne Johnsen

— Det var tungt som et helvete, et syreløp. Det var vondt hele tiden, og det mest slitsomme løpet jeg har vært med på, sier Andreas Beck (36). Han har gitt alt for å holde følge med kollega fra Ahus, Christine Hardie Harstad Bjerke (29). Begge deltar for første gang, og har akkurat krysset målstreken.

Bjerke har hatt en annen opplevelse.

— Det var kjempekult. Det var mye kulere enn jeg hadde trodd. Den beste opplevelsen jeg har vært med på hittil, sier hun.

Christine Hardie Harstad Bjerke og Andreas Beck trekker på seg de grønne trøyene - beviset på fullført løp.

— Men det var hardt – det aller verste å løpe ned unnarennet av en hoppbakke og opp igjen hele hele bakken, til og med ovarennet. Og den første turen ut i isvannet tidlig i løpet, før vi var blitt varme. Den andre gangen vi måtte uti, var isvannet nesten en deilig avkjøling.Mange av løperne gir virkelig alt. Rundt 45-50 løpere var innom skadestuen til Røde Kors hjelpekorps, men bare med overtråkk, rift og småskader.

Løypetraseen endres litt for hvert år

Løypetraseen er på 8,7 kilometer i år, følge GPS-en.

En kald avrivning på veien

Årets raskeste mann, John Börjesson fullførte på 37.29, mens den raskeste kvinnen, Tone Lye, forserte alle hindre på 44.47Men det er ikke helt rettferdig å sammenligne tidene fra tidligligere løp. For traseen endres litt fra år til år, så lengden på løpet varierer noe. I år har traseen blant annet lagt om for å spare terrenget i et vernet område. Deltagerne forserer bratte skrenter og løpe gjennom myr og gjørme, og traseen blir ganske sliten og opptråkket etter hvert som pulje etter pulje tramper igjennom. De beste starter først.

Selv om det var tau å holde seg i, var det mange som snublet.

— Det er egentlig litt urettferdig, for forholdene blir verre for dem som starter sent, sier Råskinnets grunnlegger og primus motor, Per Morten Hoff

Damene kommer for fullt

I dag er kvinneandelen i Råskinnet 40 prosent. Men da løpet startet i 1997 var det kun menn som deltok i dette barskeste av alle løp

— Vi startet løpet som et guttas svar på Grete Waitz-løpet. Og vi ville ikke stjele deltagere fra det flotte kvinneløpet. Men etter et par år kom noen jenter som kledde seg ut med bart. De fikk selvsagt være med.

Damene er på offensiven.

Og etter hvert som Grete Waitz-løpet forsvant, åpnet løpet for både menn og kvinner. Og antallet deltagere har økt fra år til år til rundt 2000 i voksenklassen i tillegg til 1000 barn og ung.For Ready har Råtassen etter hvert blitt en inntekstskilde, med et overskudd på rundt en halv million. Hver deltager betaler 400 kroner for å delta, barna 100 kroner.

— Pengene pløyes direkte tilbake til barneidretten i klubben, sier Hoff.

Bruker bare naturens egne hindre

Hinderløp av ulike slag er en trend over hele verden, men dette løpet skiller seg ved at de bare er naturen selv som spenner bein på og lager vanskeligheter for deltagerne, som gjørmeyrer, bratte stigninger, stokker og stein

— Vi bruker bare naturlige hindre og bygger ikke noe, sier Hoff.

-En annen forskjell er at stemningen i løpet er så hyggelig. Folk samarbeider og gir gjerne en hjelpende hånd om noen har satt seg fast i myra.

Råskinnet er helt åpent for alle som vil delta, selv om det er en fordel å være i form. Og det er et løp der man skal ha det gøy. Derfor er det helt naturlig at hele utdrikningslag flere ganger har stilt til start.

— Det er veldig sjelden noen som bryter løpet. Vi har hatt flere deltagere over 80 år som har fullført i god stil, sier Hoff.

Les også

  1. Våte, kalde og kjempefornøyde

  2. Ready årets idrettslag

  3. Er det håp for denne myra?

  4. Gjørmeløpet «Råskinnet» går gjennom vernet område

  5. Mareritt for eventyrskog