Oslo

Etter 18 år uten flybuss er det duket for busskrig på østkanten

I 1998 åpnet flyplassen på Gardermoen. Nå starter to busselskaper ruter mellom Oslo øst og Gardermoen. Begge lover priskrig.

Legg merke til disse bussene med slagordet "østkantens egen flybuss". Nå blir det priskrig på bussreiser fra Oslo øst til Gardermoen.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

– Vi ser ikke bort ifra en priskrig. Vi har allerede lagt oss på et prisnivå som ligger et stykke unna våre konkurrenter, humrer Ina Helen Østby, kommunikasjonssjef i Unibuss.

LES OGSÅ: Taxikrig mellom Oslo og Akershus

Fredag morgen starter Unibuss sin rute mellom Leirskallen i bydel Nordstrand og Gardermoen. På veien skal de plukke opp passasjerer blant annet på Lambertseter, Abildsø, Skullerud og Tveita. Billetten vil koste 150 kroner hvis man bestiller på nett.

LES OGSÅ: Bussjåfør fikk for mange klager, fikk sparken

Omtrent én uke senere, lørdag 1. oktober, starter NOR-WAY Bussekspress sin rute fra Skullerud til Gardermoen. Selskapet vil svinge innom flere av de samme holdeplassene som Unibuss på vei til Gardermoen (se fakta). Selskapet annonserer foreløpig med en pris på 190 kroner.

Jarle Bugge i NOR-WAY Bussekspress lover både god service og gode priser for kunder til og fra Gardermoen. De starter sin rute lørdag 1. oktober, samtidig med høstferien.

– Nå skal kundene bare følge med på våre nettsider. Det blir ganske morsomt etter hvert. Det viktigste er at kundene får et godt reisetilbud. Og så skal vi krige om pris og service, sier Jarle Bugge, driftssjef i NOR-WAY Bussekspress.

LES OGSÅ: For første gang taper Flytoget passasjerer – hundretusenvis flere kjører med NSB til Oslo Lufthavn

18 år etter åpningen

Hovedflyplassen på Gardermoen åpnet i oktober 1998. Begge selskapene sier at de har planlagt ruter fra østkanten til Gardermoen i årevis, men hvem planla det først?

Ina Helen Østby er ganske sikker på at Unibuss kom først på ideen om en ny rute mellom østkanten og Gardermoen. Nå lover hun priskrig for de reisende til og fra hovedflyplassen.

– Vi er ganske sikre på at vi har planlagt først. Det er et spennende marked med kjempepotensial. Vi har jobbet med etableringen av ruten i flere måneder. Så har en av våre konkurrenter fått snusen i det, og åpner rute med nesten samme trase, sier Østby.

LES OGSÅ: Her er superbussen som kan løse Oslos bussproblemer

Jarle Bugge er ikke like overbevist om det.

– Vi visste at de hadde søkt om konsesjon til å starte flere ruter samtidig som vi hadde søkt, men vi er overrasket over at de starter der samtidig med oss. Nå vet jeg ikke om hvem av oss som søkte først, sier Bugge.

LES OGSÅ: Sjokkpris på flydrosje

Legger ned ruten fra Ski

NOR-WAY Bussekspress legger fra 1. oktober sin rute mellom Ski og Gardermoen ned. Det er denne ruten som blir erstattet med ruten fra Nordstrand.

Fra 1. oktober vil busser fra NOR-WAY Bussekspress være godt synlige i bydelen Østensjø. Ruten vil gå fra Skullerud til Gardermoen. Utenom rushtiden vil turen starte og slutte på Mortensrud.

– Ruten fra Ski var ikke lenger lønnsom på grunn av konkurransen fra tog. Nå håper vi at flere velger buss til Gardermoen fra Oslo. Blir ikke ruten brukt, så blir også denne borte, sier Bugge.

Les også

  1. Nå åpner helt ny ankomsthall på Gardermoen