Etterlyser eget dyrepoliti etter funn av død hund i verktøykasse

Hunden ble funnet i en verktøykasse ved jernbanesporet i Kværnerdalen i Oslo, og deretter fraktet til veterinærhøyskolen for obduksjon. Klinikksjef på dyresykehuset ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Åshild Roaldset, mener skadene vitner om at hunden kan ha lidd svært mye før den døde.
  • Den eller de som har gjort dette tilhører et spesielt miljø eller har en alvorlig lidelse, sier veterinær Åshild Roaldset.

I helgen ble en død hund funnet i en verktøykasse ved jernbanesporet i Kværnerdalen i Oslo. Senere samme dag uttalte politiet at de mistenker at det ikke dreier seg om en naturlig død.

Har du tips til denne saken? kontakt oss her!

— Et traumatisk hundedrap

Åshild Roaldset, klinikksjef for dyresykehuset ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), mener skadene på det som trolig er en Jack Russell-terrier vitner om at hunden kan ha lidd svært mye før den døde.

- Den har blødd mye før den døde, og hadde trolig store smerter. Dette er etter all sannsynlighet snakk om et traumatisk hundedrap, sier Roaldset. Hun viser frem flere blodige pledd den vesle hunden ble lagt på etter at den ble funnet av en NSB-ansatt langs togskinnene.

Hunden ble funnet presset ned i denne verktøykassen.

Den rundt åtte kilo tunge hannhunden ble funnet med det som ser ut som en rekke kutt og stikksår. Under halsen kommer et tydelig stikksår til syne, trolig laget med en rund og delvis butt gjenstand. Flere andre steder på kroppen ser det ut som hunden er blitt bitt eller skåret i. Den har flere åpne sår.

Positiv til dyrepoliti

— Vi vet foreløpig ikke akkurat hva som har skjedd, men hunden skal obduseres denne uken. Alle omstendighetene rundt denne bestialske saken vitner uansett om at den eller de som har gjort dette tilhører et spesielt miljø eller har en alvorlig lidelse, sier klinikksjefen.

Hun legger til at de får inn 3 - 4 slike tilfeller årlig. I tillegg avdekkes en rekke tilfeller av mishandling eller vanskjøtsel.

— Jeg tror et dyrepoliti ville spart både politiressurser og ført til bedre sikkerhet for dyrene. En dedikert og erfaren person ville jobbet mer effektivt med disse spesielle sakene enn en uerfaren politimann som aldri har jobbet med dyresaker, sier hun.

Organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH, opplyser at de vil anmelde saken.

— NOAH får stadig flere tips om dyremishandlingssaker og vanskjøtselssaker. Vi får flere tips direkte i tillegg til saker som eksponeres via media. Imidlertid mener vi dette betyr at toppen av isfjellet nå begynner å vises frem - dyr har alltid vært forsvarsløse ofre og vold mot dem har fått eksistere uten at politiet har tatt fatt i det. Bare denne uken anmelder vi fire mishandlingssaker som gjelder katter, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen.

Les også:Så hunden bli skutt på 15 meters hold

- Et tegn på noe som er helt feil

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo sier mishandling av dyr kan være tegn på negative utviklingstrekk, traumer eller pågående voldshandlinger.

- Dyremishandlingssaker der det foreligger noe kriminelt bak, er uansett alvorlig. Voldelige kriminelle har en signifikant mye høyere andel erfaring med mishandling av dyr enn andre, sier Bjørnebekk og viser til flere studier i USA.

Hun forteller at et av studiene som ble gjort, sammenlignet vinningskriminelle og voldsforbrytere. I sistnevnte kategori svarte langt flere at de hadde mishandlet dyr.

Et annet amerikansk studie gjort av FBI viser at 48 prosent av voldtektsmennene som deltok oppga at de tidligere har mishandlet dyr.

— Jeg har ikke tatt stilling til om vi bør ha et eget dyrepoliti i Norge, men mener uansett at det er viktig at vi har spesialkompetanse på slike saker for å vite hva som har skjedd. Å mishandle ett dyr til døde, er et tegn på noe som er helt feil. Det kan tyde på at en person er i ferd med å utvikle et voldelig mønster, sier hun.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo mener det er viktig å prioritere grove mishandlingssaker mot dyr.

Ingen nye opplysninger

Dyrevernalliansen utlovet mandag en dusør på 5.000 kroner dersom det viser seg at den hunden som søndag ble funnet død i en verktøykasse i Oslo, har blitt utsatt for noe kriminelt. Informasjonsleder Live Kleveland opplyser at de foreløpig ikke har fått inn noen tips.

— Det er viktig at voldskriminalitet mot dyr etterforskes og fører til en reaksjon for lovbryteren. Dette gjelder særlig der gjerningspersonen er en ungdom, og kan stoppe utviklingen av en voldsspiral, sier hun.

Etterforskningsansvarlig Kari Sunde i Oslo-politiet, opplyser at det foreløpig ikke er kommet inn nye opplysninger i saken.

— Det er en undersøkelsessak der vi har få spor å gå etter, dessverre. Vi har sjekket om det var overvåkningskameraer i området, men det var det ikke, sier hun.

Les også: Henlegger saken der hund døde