Medisinstudent dømt for å ha løyet i grov voldtektssak

Manipulerte fotografi og forfalsket dagbok for å gi voldtektsdømt kjæreste alibi, ifølge dom.

Bak denne boligblokken på Løren ble en ung kvinne voldtatt 9. mai i 2010. I 2013 ble en nå 24 år gammel mann pågrepet etter en DNA-match. Året etter ble han dømt til fire år og tre måneders fengsel i Borgarting lagmannsrett. 12 oktober 2015 ble hans kjæreste i tyveårene dømt til fengsel for falsk forklaring. Ifølge dommen manipulerte hun et fotografi og forfalsket dagboken sin for å hjelpe kjæresten.

Den kvinnelige medisinstudenten i tyveårene er dømt til 120 dagers fengsel, hvorav 75 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Bakgrunnen er at hun har løyet i en sak der hennes kjæreste er dømt for en overfallsvoldtekt i Oslo for fem år siden.

Les: Overfalt og voldtatt av mann med hette

«Tiltalte gjennomfører for tiden medisinstudier i utlandet, og er kommet omtrent halvveis i studiet. Det er viktig at straffen i så liten grad som mulig stenger for fortsatte studier», står det i dommen fra Oslo tingrett som falt denne uken.

— Jeg har ikke diskutert dommen med min klient og vil derfor ikke kommentere den på nåværende tidspunkt, sier kvinnens forsvarer Mona Danielsen til Aftenposten.

Voldtok flere ganger

Medisinstudentens kjæreste, en nå 24 år gammel mann, ble først dømt til fengsel i fire år og en måned i Oslo tingrett. Han anket til lagmannsretten. Der ble han i fjor dømt til fire år og tre måneders fengsel.

Dommen beskriver en brutal overfallsvoldtekt begått natt til 9. mai 2010 på Løren i Oslo.

Mannen, som på daværende tidspunkt jobbet som avisbud i området, møtte kvinnen da hun var på vei hjem fra fest om natten. Han tok kvelertak på og truet med å drepe henne dersom hun skrek under voldtekten. Han voldtok henne først en gang og stakk, men returnerte, dyttet kvinnen, som var i ferd med å reise seg, ned på bakken, og forgrep seg på henne på nytt. Til slutt kom hun seg inn i en taxi, sikret DNA på voldtektsmottaket og anmeldte episoden.

Tre år senere fikk politiet DNA-treff på mannen i forbindelse med at han ble tatt for tyveri av veske og mobiltelefon på et utested i Oslo.

Les: Mann pågrepet for overfallsvoldtekt etter DNA-treff

Varslet bildebevis

Både i tingretten og lagmannsretten forklarte mannens kjæreste, medisinstudenten i tyveårene, at de to var sammen den aktuelle natten overfallsvoldtekten skjedde. De er fremdeles et par, ifølge dommen.

Medisinstudenten varslet at hun hadde bildebevis, noe som ble fremlagt for retten. Tidspunktet bildet var tatt viste tilsynelatende at han ikke kunne knyttes til voldtekten.

Ifølge kvinnens forklaring spurte kjæresten om hun sjekke om det fantes bildebevis fra det aktuelle tidspunktet, siden de ofte tok bilder da de var sammen. Kvinnen forklarte at hun fant et bilde med riktig dato, tok det ut på en minnepinne og leverte det til et datafirma, hvor en servicetekniker bekreftet dateringen.

I tillegg ble det fremlagt en dagbok der kvinnen skrev at hun var sammen med kjæresten hele natten:

«Er utrolig sliten og trøtt i dag, kommer til å sovne tidlig, var med NN hele natta. Har ikke fått sovet noen ting enda, det verste er at selv om jeg var med han hele natten vil jeg fortsatt møte han igjen. Men stakkars, han skal få sove i fred i dag. …».

Avslørte fotofusk

Det var imidlertid et forklaringsproblem. Politiets dataundersøkelser av bildebeviset viste at det ble tatt med en mobilmodell som ikke var på ikke kommet på markedet noe sted i verden den datoen bildet skulle være tatt.

Konfrontert med fotofusket hevdet kvinnen at hun kunne ha tatt feil av datoen. Hun avviste videre at dagboken kan ha blitt produsert i ettertid.

Retten var ikke enig, blant annet fordi voldtekten skjedde natt til søndag.

«Det er åpenbart at tiltalte under skrivingen i dagboken ikke kan ha tatt feil av datoen. Dette må ha vært en fridag. Det framgår av teksten at hun skal på skolen dagen etter. Hun kan da ikke ha trodd at det for eksempel var lørdag. Det framstår også for retten som helt usannsynlig at bildefilen av seg selv på noe tidspunkt skulle ha endret datering til nettopp det tidspunktet som kunne gi kjæresten alibi, slår retten fast.

Bistandsadvokat: Svært tilfreds

Fornærmede har slitt med panikkangst andre psykiske vansker som følge av overgrepet.

Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat, Anne-Kristine Bohinen, sier hun er glad for at påtalemyndigheten tar på alvor når det lyves i retten.

— Det er veldig bra at det får konsekvenser at kvinnen prøvde å gi kjæresten sin falsk alibi. Dette er vi svært tilfreds med, sier Bohinen.

Legeforeningen: Kan få betydning for autorisasjonssøknad

Frode Solberg, sjefadvokat i Legeforeningen sier til Aftenposten at han uttaler seg på generelt grunnlag, men at klare kritikkverdige forhold som skjer under utdanningen kan få betydning for en senere autorisasjonssøknad, dersom forholdet har betydning for senere yrkesutøvelse.

— For noen typer legearbeid sjekkes også rulleblad i form av politiattest i henhold til helsepersonell-lovens regler. Som hovedregel skal det mer til å la forhold utenfor legetjenesten påvirke autorisasjons- og arbeidsforhold, enn om de kritikkverdige forhold er skjedd under selve yrkesutøvelsen, opplyser Solberg og legger til at medisinstudenter etter endt utdanning til slutt må søke om å få autorisasjon som lege.

— Da blir det et spørsmål om studenten fyller vilkårene for å få autorisasjon på søknadstidspunktet. I denne prosessen inngår også en egnethetsvurdering.