«Det utrolige er at Høyre bruker den sosiale nøden på Tøyen som en brekkstang »

De andre oposisjonspartiene ble spilt utover sidelinjen da SV sikret flertall for nytt Munch-museum i Bjørvika.

Bjørnar Moxnes (Rødt) kritiserer SV for å ha gått bort fra valgkampløftet sitt om Munch.

Tirsdag ble det klart at SV og byrådspartiene (Høyre, Venstre og KrF) har inngått et helt spesielt politisk kompromiss.

SV bryter sitt mangeårige løfte om å jobbe for nytt Munch-museum på Tøyen, og sikrer istedet flertall i bystyret for Lambda i Bjørvika.

Til gjengjeld har SV fått gjennomslag for en rekke tiltak i Tøyen-området, fra badeland og et nytt vitensenter til løft for Tøyen skole (se fakta til høyre).

Tror løft hadde vært mulig uansett

Både Ap og Rødt reagerer på avtalen som ble presentert.

-Tøyen skriker etter tiltak og har vært forsømt i mange år. Det utrolige her er at Høyre bruker den sosiale nøden som en brekkstang for å få realisert Lambda i Bjørvika, sier Rødt-leder og bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes.

Han synes det er synd at SV går bort fra sitt valgløfte, og mener i likhet med Arbeiderpartiet at man kunne fått til et løft for Tøyen uten å gå bort fra et nytt Munch-museum her.

— Dette er selvsagte tiltak et samlet bystyre kan, bør og skal gå inn for, men ikke som en del av en byttehandel for å få realisert et svært omstridt museum i Bjørvika, sier Moxnes.

Han tror avtalen kan komme til å prege Oslo-politikken i vesentlig grad fremover.

— Akkurat nå er det mange som er glade for at Tøyen får noen tiltak, og det skjønner jeg godt, men når den gledesrusen har lagt seg tror jeg mange vil oppdage at det er mange usikre poenger i avtalen, noe som kan føre til at SV blant annet kan bli nødt til å støtte de borgerliges budsjettforslag dersom Frp ikke godtar samtlige punkter. Dette er et høyt spill på Frps nåde, sier Moxnes.

«Høyre ler på bakrommet»

Flere Ap-representanter reagerer på liknende måte. Bystyremedlem Tone Tellevik Dahl (Ap) har lagt ut følgende meldinger på Twitter:

«Byrådet liker ikke brede forlik om de store løftene i byen. Igjen prøver de seg på en avtale m SV om #munch. Hvor lenge holder d denne gang», «Dagens flertall for #Lambda er mindre enn det som støttet bygget i 2009. Hvor lenge holder dette?» og «Alle tingene SV har "fremforhandlet" for å selge sjela si for er det allerede flertall for i bystyret. Tenker Høyre ler på bakrommet.»