Nå kan de endelig si JA i Rådhuset

Bryllupsboom når Rådhuset åpner for vielser i dag.

Lovordene om Munch-rommet hagler fra brudeparene Anders Hansen (f.v.)/Cathrine Movold og Martin Heitmann/Aina Nøding. Og de er glade for at det er Munch-maleriet Livet – og ikke bilder som Skrik eller Vampyr – som har gitt rommet sitt navn. Tusenvis av osloborgere har giftet seg i Rådhuset gjennom årenes løp. Bla videre for å se noen av de mest kjente.
1980-tallets store kjendispar Anita Skorgan og Jahn Teigen står midt i risregnet i 1984.
Dan Børge Akerø giftet seg med NRK-kollega Beate Arnestad, med kjendispressen i hælene, i 1988.
Jens Stoltenberg, da han ennå «bare» var AUF-leder, giftet seg med Ingrid Schulerud i 1987.
Kim Friele og Wenche Lowzow i det første homofile partnerskapet som ble inngått i Oslo noensinne, i 1993.

Rådhuset er offisielt åpnet for Oslos giftelystne. Lørdag skal de første parene gi hverandre sine «JA».

— Så flott det er her! Fantastisk flott med entreen opp trappen fra rådhussalen, fjordutsikten og balkongen, sier Martin Heitmann.

Les også

"Alle" vil gifte seg 12.12.12

Lørdag skal han og Aina Nøding gi hverandre sine «ja» her i Munch-rommet i Oslo Rådhus.— Det spørs om man kan gå ut på balkongen etterpå og sprette champagnen, tilføyer Anders Hansen, som gifter seg med Cathrine Movold i samme rom et par timer senere.

Brudeparene blir dermed de første som gifter seg i Munch-rommet etter at bystyrepolitikerne fikk med seg Oslo byfogdembete på å gjeninnføre vielser i Rådhuset – i en prøveordning begge parter håper å gjøre permanent. Og de to brudeparene er ikke de eneste. I skrivende stund er allerede 47 brudepar påmeldt til rådhusvielse på en av de seks datoene som foreløpig er satt opp (se faktaboks), og de to første lørdagene er nær fullbooket.

Stang i spissen

Tidligere denne uken fikk brudeparene for første gang inspisere lokalet der de skal smis i hymens lenker, til stor begeistring.

— Det ser enda finere ut i virkeligheten enn på bilder, sier Martin, med henvisning til interiøret, utsikten over fjorden og ikke minst Munch-maleriet Livet , som har gitt rommet navn.

Rådhuset har imidlertid en lang tradisjon for å huse brudepar: Frem til byfogden flyttet til Tinghuset i 1994, var det her de borgerlige vielsene ble utført. I fjor fikk osloborgerne igjen muligheten til å gifte seg i Oslos storstue. På grunn av rettssaken etter terrorangrepene 22. juli 2011 måtte alle vielser flyttes til Rådhuset hele første halvår av 2012.

Dette fikk flere bystyrepolitikere, med Marianne Borgen (SV) og ordfører Fabian Stang (H) i spissen, til å ta til orde for en permanent ordning med rådhusvielser. I høst ble alle partier i bystyret enige om å fri til byfogden for å få stablet en ordning på bena, og etter noen runder ved forhandlingsbordet svarte byfogden ja til frieriet.

Resultatet er en prøveordning med månedlige vielser i Rådhuset på utvalgte lørdager.

Nesten som en kirke

Og den aller første skjer altså denne helgen, til stor glede for Anders, Cathrine, Martin og Aina: For begge parene har det nemlig vært et poeng å gifte seg nettopp i Rådhuset. Anders og Cathrine har dessuten rukket å etablere en tradisjon for å ha de store familieseremonier i Oslos storstue: Begge barna deres hadde humanistisk navnefest her. Av overbevisningsgrunner har ikke kirken vært et alternativ for noen av parene.

— Men dette er så nær kirken du kommer uten å gå i kirken, sier Anders.

— Så er jo Tinghuset litt trist. Det føles mer som en domstol, sier Martin.

— Men vi hadde vel giftet oss uansett, skyter Aina inn.

Når sommeren kommer, og byfogden og kommunen har høstet erfaringer etter en hel vår med rådhusvielser, skal det vurderes om ordningen bør bli permanent. Inntil da er det bare å benytte seg av anledningen: Byfogden melder i skrivende stund om ledig kapasitet alle lørdagene.