Oslo kommune tror ikke de vil klare å rydde veiene tirsdag morgen

Mandag ettermiddag starter snøværet som vil prege hovedstaden de neste dagene. Bymiljøetaten i Oslo tror ikke de vil klare å måke all snøen.

Store mengder snø er underveis. Klikker du på bildet, kan du klikke deg videre til flere bilder av hvordan det kan bli i hovedstaden de neste timene og dagene.

Det er bare å finne frem snømåken: Nå skal den få svingt seg!

Bymiljøetaten har i løpet av helgen forberedt seg for brøyting og bortkjøring av snø fra fortauer, men de varslede mengdene snø kan skape utfordringer for fremkommeligheten tirsdag morgen.

– Det kan bli enkelte avvik i normal fremkommelighet de nærmeste dagene, men vi skal jobbe på høygir for å holde Oslo fremkommelig og trygg, sier Joakim Hjertum i Veiseksjonen i Bymiljøetaten til NTB.

Det er få snødeponier i Oslo, opplyser Hjertum. Når forholdene blir så krevende som det som meldes natt til tirsdag, blir det en utfordring å få store mengder snø raskt vekk fra gater og fortau.

Det kommer snø over store deler av Østlandet. Fra mandag kveld til tirsdag morgen varsles det mellom 30 og 40 millimeter med nedbør i Oslo-området.

– Oslo vest og områder vest for Oslo får mest snø. Der kan det komme opp mot 40 mm med nedbør. På østkanten vil det bli 20–30 mm, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes til Aftenposten ved 08-tiden mandag.

Én millimeter er én centimeter

I praksis betyr dette at enkelte områder på Østlandet kan få nesten 40 cm med snø i løpet av 12–14 timer.

– Det avhenger av temperatur og fuktighet, men en god, gammel tommelfingerregel sier at det blir én centimeter snø av én millimeter nedbør, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Yr varsler 40 cm på Kikutstua, drøyt 30 på Blindern og i Holmenkollen og snaut 30 på Holmlia. Allerede på torsdag kan det komme mer snø, men det er foreløpig uklart hvor mye det er snakk om.

– Det skal blåse ganske milde vinder fra sør/sørvest og de har med seg mye nedbør. Siden vindretningen er som den er, ser det ut til å bli mest nedbør på vestsiden av fjorden, men det blir mye over alt. Det blir mildt på tirsdag, men det ser i øyeblikket ikke ut til at det blir mildere enn at all nedbøren kommer som snø. Noen steder kan den nok bli ganske våt utpå dagen, sier Alsvik Walløe.

Slik var det i Vegårshei for noen år siden, da fikk de 90 centimeter snø på to døgn. Denne uken får de halvparten, omtrent som i Oslo. Den gangen gikk hele familien Brattekleiv sammen om å angripe snøen. Kanskje en idé å forberede mobilisering i Oslo?

Snøen deler folket

Han vet godt at varsler om mye snø deler folket i vinternasjonen i to.

– Mange gleder seg over fin vinter og gode snøforhold, men jeg har inntrykk at de ikke er så mange som de liker å tro. Jeg tror kanskje de som frykter slaps og glatte fortau og enda med snømåkst og ikke jubler når vi varsler snø, er i flertall.

Men den snøen som kommer, enten vi vil eller ei, blir den?

– Ja, det ser sånn ut. For etter den milde tirsdagen blir det gradvis kaldere. Og det skal holde seg kaldt, sier Alsvik Walløe.

Mot slutten av uken vil temperaturen synke mot minus ti.

– Det er kaldere enn normalt. På denne tiden er det fire-fem kuldegrader det normale i Oslo.

Glatt på E6

Frem til 11.30-tiden mandag hadde politiet i Oslo ikke registrert ekstraordinære forhold i trafikken, men oppfordrer bilistene til å ta det forsiktig.

– Siden snøen er varslet på forhånd, regner vi med at brøytemannskapene vil være ute når snøen kommer. Hvis det blir skikkelig ille utover dagen, så kan folk som ikke trenger å kjøre la bilen stå, sier Tor Grøttum, operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

På E6 sør for Oslo var det derimot ganske glatt mandag formiddag. Rett etter klokken 11 meldte politiet om at en liten lastebil hadde kjørt av veien ved Vestby. Ingen skal ha blitt skadet i utforkjøringen.