Oslo

Se opp for stilfellene på julebordet!

I disse julebordtider er det lett å trå feil stilmessig. Her er ekspertenes råd.

Absolutte no-no’s fra Tina Haagensen er: for trangt, for kort, for utringet og for gjennomsiktig – og i alle fall ikke alt på én gang!
  • Osloby
Anne Kat. Hærland: Husk at brillene må ligge igjen hjemme når du skal på julebord! FOTO: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Hvis du er kronprinsesse Mary er det trygt å velge hansker. Ellers: Styr unna, mener ekspertene.FOTO: Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
Hvorfor ikke prøve en hvit smoking i stedet for kjole? Her er Mick Jagger og L'Wren Scott på vei til gallamiddag under London Filmfestival i oktober. FOTO: Jon Furniss/AP
Slik: Keira Knightley på med "smokey eyes" på coveret av oktober-utgaven av Vogue.

Hver torsdag diskuterer Motepanelet fashion og shopping i Oslo i Aften. Har du forslag til temaer Motepanelet bør ta opp, eller har du kommentarer til debatten? Send oss en e-post: oslopuls@aftenposten.no , sms til 1905 , kodeord AFTEN eller diskuter på osloby.no.

Les også:

Les også

  1. Lys i vintermørket

  2. Dumper flunkende nye klær


Storm Pedersen:

Ikke gå "Ugly Betty"

Råd for å redde livet fra den komplette stylingmassakren

Mange er ikke er så vant til å pynte seg i det daglige liv, så når de endelig får en legitim grunn til det, så tror jeg:

A: de vet ikke helt hva de skal gjøre, og tør ikke gjøre noe annet enn å frekke seg opp med litt ekstra mascara; altså altfor lite, eller

B: de kliner på altfor mye, og i en retning som om en bombe hadde slått ned i restlageret til Vero Moda

Slapp av!

Et julebord trenger ikke være slutten på livet. Det kan være begynnelsen på slutten av den jobben du har klart å tviholde på, men absolutt ingen begravelse. Jeg blir like sjokkert hver gang jeg ser jenter med "silkehansker" i polyester trukket langt oppover armene og en ruvende "prom-dress" i et materiale som har denne billige glansen. Litt som glansen øynene dine får når du begynner å tippe over til den andre siden etter altfor mye alkohol; altså ganske mye billigere enn du trenger å være.

I tillegg klarer mange å "pynte seg" ved å dra på en ballkjole til kontorbrillene du har gått med hele sesongen. Og henge på ekstra lange øredobber, med masse glitter, som om brillene ikke eksisterer. Hvis du ikke ønsker å gå "Ugly Betty" på julebordet har jeg noen råd for å redde deg fra den komplette stylingmassakren.

Take it, or get angry and leave it!

1. Kutt brillene og skaff deg linser, om så bare til fest

2. INGEN brudesveis. En relaxed frisyre til et pyntet antrekk løfter antrekket

3. ALDRI silkehansker til selskapskjole. Da skal du virkelig vite hva du gjør

4. Store glittersmykker kan være greit det, men du ønsker som regel ikke se billigere ut enn nødvendig. Velg da heller smykker som ikke oser av masseprodusert glamour

5 . På julebord kan selskaps-/ballkjoler bli litt parodisk, og se kostymete ut. Du kan velge en elegant kjole, type cocktailkjole, eller gå for noe helt annet. En lekker, hvit smoking i stedet for kjole gjør deg mer oppdatert og rett og slett bare kulere.

6. Billige kjoler har en tendens til å ha en glans i stoffet som gjør at kjolen ser... ja, billig ut. Om du legger litt penger i noe som har kvalitet, vil kjolen kunne brukes mange ganger senere. De har en tendens til å bli litt tidløse også.

7. En av de store trendene er ikke nødvendigvis trendplagg, men klær med historie. Derfor er vintage-plagg noe man kan leke seg med. Arvede plagg skaper også grunnlag for historiefortelling på sammenkomster, og gir mer å prate om enn pjatt.

8 . Når det gjelder make-up , er det mye man kan gjøre, men gjør det rent og sofistikert. "Smokey eyes" og nude lepper slår generelt ikke feil.

Storm Pedersen er stylist og make-up-artist for L’Oréal Paris. www.ztylist.com og www.stormpedersen.com.

Celine Engelstad:

Flust av dårlige eksempler i julebordssesongen

Stil har mye å gjøre med smarte og komfortable klesvalg. Topper man det med en dæsj selvtillit kan julebordssesongen bli ganske så sexy.De verste stilfellene folk går i er å kle seg i klær som ikke kler kroppsfasongen, både i form, farge og snitt. I julebordssesongen kryr det av eksempler, som for korte kjoler og skjørt og for trange klær, eller for mye sminke, for mye gelé i håret, kvinner på høye hæler som så vidt klarer å holde balansen, folk som kler på seg så lite at de hutrer og fryser i kulden.

Stil har med holdning og selvtillit å gjøre; høye hæler som er to centimeter lavere kan redde kvelden. Den lille sorte er perfekt til julebordet, eller en spennende kjole i glitter og gull, men gjerne da med nedtonet tilbehør.

Velger du noe enkelt bør du har mer fokus på tilbehør, som for eksempel en kul veske eller et statementsmykke, eventuelt mer sminke.

Det gutta trenger, er en stilfull kvinne ved sin side for å gjøre antrekket komplett;)

Celine Engelstad er design— og produktsjef. celineengelstad.no

Tina Haagensen:

Noen absolutte no-no's

Julebord er kvelden for å ta frem finstasen. Kanskje noe enklere for herrer i dress? Også kvinner kan være stilige i et antrekk ment for menn, eller velge selskapsbukser som alternativ til kjolen. Sistnevnte blir som regel foretrukket, og med den følger noen kjøreregler:Først: Sjekk kleskode, for å sikre at man er korrekt antrukket. Før man kjøper nytt, let i skap eller gjenbruksbutikker. Vintage blir man alene om! Om man går for kjoler fra kjedene: Velg i så fall en nøytral modell med god passform. Style den så med personlig tilbehør – gjerne arvet og vintage – så er det ingen krise om kollegaen har den samme, dere vil ikke fremstå like. Men begrens bruken av accessories, fokuser f.eks. på et oppsiktsvekkende smykke.

Husk undertøy og strømper som får plagget til å sitte pent, og sko man kan klare å stå og gå i. Ikke gå amok med shimmer-make up og glitter! Det kommer flere dager å fordele pynten på.

Og absolutte no-no’s er: for trangt, for kort, for utringet og for gjennomsiktig – og i alle fall ikke alt på én gang!

Tina Haagensen er designlærer ved moteskolen Esmod og designer merket Tina Haagensen. tinahaagensen.com

Eirik Mogseth:

Pynter seg for mye

Som oftest er den største "feilen" som blir begått å pynte seg for mye. Overpynting er det verste jeg ser! Og som regel er det de som pynter seg minst til hverdags, som faller i denne skumle fellen. Jeg råder alle til å kle seg slik at man føler seg vel, anstendig og sånn akkurat passe pyntet.

Et vanlig norsk julebord krever som regel ikke ballkjoler eller fotside satengvarianter. Jobber du som kvinne ut fra den lille sorte kan det neppe slå feil. Legg heller mer energi i valg av tilbehør. Veske, sko og smykker skal tross alt toppe antrekket.

Som mann ville jeg råde til en mørk, smal dress med en kul sløyfe eller et halstørkle istedenfor slips. Slips er selvfølgelig også klassisk og pent, men kanskje litt kjedelig?

Eirik Mogseth er stylist og faglærer ved moteskolen SoFI. eirikmogseth.com

Hvorfor ikke prøve en hvit smoking i stedet for kjole? Her er Mick Jagger og L'Wren Scott på vei til gallamiddag under London Filmfestival i oktober. FOTO: Jon Furniss/AP
Slik: Keira Knightley på med "smokey eyes" på coveret av oktober-utgaven av Vogue.
Hvis du er kronprinsesse Mary er det trygt å velge hansker. Ellers: Styr unna, mener ekspertene.FOTO: Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix