- Hun har sluttet å puste

Da straffesaken etter drapet på Jonna Rask begynte mandag, fikk retten høre et opptak fra de siste, dramatiske minuttene av hennes liv.

To menn i 20-årene er tiltalt for drapet på Jonna Rask som ble drept i Fredensborgveien. Mandag startet rettssaken.

Fire menn står tiltalt i Oslo tingrett, anklaget for å ha drept Jonna Rask og forsøkt å ha drept kjæresten hennes. Hensikten skal ha vært å skjule eller lette et ran.

Statsadvokat Inga Bejer Engh sa i sitt innledningsforedrag at politiet fikk melding om bråk i leiligheten i Fredensborgveien.

Det var natt til tirsdag 30. april i fjor. Klokken var omtrent 01.21 om natten da tre maskerte menn, bevæpnet med kniv og øks, ifølge tiltalen brøt seg inn i leiligheten til Jonna Rask og kjæresten hennes i Fredensborgveien i Oslo.Den 29 år gamle svensk-brasilianeren har erkjent at det var han som stakk kniven i Jonna Rask. Han stakk henne flere ganger i overkroppen. Hun døde på stedet. Kjæresten hennes ble også angrepet på samme måte, men han reddet livet takket være at han raskt fikk nødvendig livreddende behandling.

Spilte av nødsamtale

Det var Jonna Rask som ringte politiets nødnummer:

— Det er bråttom. Kom med en gang. Nå, nå, nå, nå.

— Hvor?

— Fredensborgveien 14.

Så ble samtalen avbrutt av skrik. Like etterpå ringte en nabo:

— Du må komme til Fredensborgveien 14 med én gang. Det er et voldsomt bråk her.

— Kom fort som faen. Dere må komme kjapt. Det høres ut som skikkelig bråk.

— Politiet er allerede på vei.

— Jeg tror det er en gutt som banker ei jente skikkelig. Noen løper ned trappen nå. De hadde på seg hetter. Nå løper de ut. To-tre går mot Deichmanske bibliotek.

— Han blør som faen. Shit, altså. En svensk gutt. Jeg er inne i leiligheten nå. Shit, shit, shit. Jonna? Jonna?

— Puster hun?

— Ja, hun puster, hun puster. Hun hiver etter pust. Hun har blod over hele seg.

En annen kvinne kommer til for å hjelpe, men det nytter ikke.

— Hun har sluttet å puste! Politiet er i leiligheten nå.

600 kroner

De tiltalte så ned da lydopptaket fra politiets nødsentral ble spilt av.

29-åringen og en 21 år gammel mann fra Oslo er tiltalt for drapet og drapsforsøket. I tillegg er 21-åringens fem år eldre bror og en 27-åring tiltalt for å ha deltatt under innbruddet og for å ha ranet kjæresteparet. Tiltalen sier at de ville drepe kjæresteparet for å skjule ranet. Utbytte: 600 kroner.

Nøyaktig to uker tidligere tok de to drapstiltalte mennene seg inn til en annen kvinne i den samme oppgangen og truet henne med kniv eller pistol. Ifølge tiltalen var de ute etter et parti narkotika, men endte med å ta med seg et ukjent pengebeløp, en PC, en Playstation og en kniv.

Delvis straffskyld

Svensk-brasilianeren erkjente delvis straffskyld for drapet og drapsforsøket da retten åpnet i formiddag, mens 21-åringen nektet. 21-åingen er tiltalt for ugjerningen fordi han ikke grep inn da 29-åringen stakk.

Statsadvokat Inga Bejer Engh sa i sitt innledningsforedrag at politiet fikk melding om bråk i leiligheten i Fredensborgveien. Det var Jonna Rask som ringte. Hun sa at noen brøt seg inn, men samtalen ble brutt etter kort tid.

Politiet kom til stedet like etterpå. Der fant de Jonna Rask liggende på soverommet, død. Kjæresten hennes, som sitter i rettssalen, ble funnet på gaten utenfor. Der lå han med knivstikk. Politiet kjørte ham rett til Ullevål. De to som ikke er tiltalt for drapet, ble pågrepet i nærheten like etterpå. De drapstiltalte ble pågrepet i en leilighet et annet sted i byen.