Slik kan du og hunden trene styrke og balanse sammen

Kan du legge opp hundeluftingen sånn at du slipper å gå på treningssenteret etterpå? – Ja, mener en hundeterapeut som har gått i bresjen for ny form for trening.

Woof-camp er en ny type trening som krever innsats av hund og eier sammen. Rottweileren Buddy med eier Marianne Hansen i hinderløypa.
  • Bethen Steenbuch
  • Stein J Bjørge (foto)

Flytoget passerer og lager passe nok støy til å overdøve bjeffingen når syv hunder med eiere møtes til årets første Woof-camp i Sandvika. Oppvarmingen består av gåtur, jogging, snusing og bjeffing. I begynnelsen er det litt kaos, men så får hundene oppgaver.

– De fleste hunder lærer fort. Man trenger ikke mange repetisjoner før hunden forstår et treningskonsept. De fleste hunder synes det er morsomt å jobbe og trene sammen med eieren sin, sier kursleder og rehabiliteringsterapeut Greta H. Oldfield i AniCura Rehab i Sandvika.

I en hektisk hverdag som småbarnsmor og hundeeier i full jobb fikk hun ideen om å kombinere trening for hund og eier.

Rottweileren Buddy velger å hjelpe til når eier Marianne Hansen skyggebokser, selv om han vet veldig godt at han ikke får dra i lenken.
Blandingshunden Cora ser på eier Trine Wassås som gjør spiderman-øvelsen, mens Greta H. Oldfield instruerer.
Vorsteh Amadeus er full av energi og glede, også i hinderløypa med eier Jorunn Bergmann.
Oppvarmingen består av gåtur og snusing – før treningsøkten på Woof-camp i Sandvika.

Noen går lei fortere enn andre

Rottweileren Buddy lurer en stund på hva en hinderløype skal brukes til. Når han først skjønner det, hopper han like høyt som en antilope.

– Først ville Buddy leke med alle. Han er veldig sosial. Men så snart vi kom i gang med en oppgave og kommuniserte som hund og eier, roet situasjonen seg fint, sier eier Marianne Hansen. Hun synes de ble slitne på en god måte.

Men hvor lenge en hund vil holde på med en øvelse før den finner på noe annet, det varierer.

– Retrievere og border collie elsker å gjøre øvelser mange ganger. Fransk bulldogg og dachser får ofte lyst til å gjøre noe annet med mening for dem, sier Oldfield. Ved hjelp av godbiter og mye ros blir de fleste med likevel.

– Vi ser ofte usikre hunder blomstre med logring og glede når de skjønner at de mestrer noe, sier hun.

Hva vil du egentlig at jeg skal gjøre nå? Rottweileren Buddy er først ikke helt enig med eier Marianne Hansen.
Den dansk- svenske gårdshunden Silke gjør push ups på en balanseball. Eier Eira Lohne gir ros og oppmuntring.
Border collien Beauty viser hvordan en hund kan trene forbena på en balansedisk, her sammen med eier Anne Marit Stakkestad.

– Samspillet gir trygghet og velvære

Greta H. Oldfield er en av få dyrepleiere i Norge med tittelen CCRP (Certified Canine Rehabilitation Practitioner), en universitetsutdanning for fysikalsk behandling og rehabilitering av hunder og katter. I oktober arrangeres CCRP-utdanning i Norge.

For hundekroppen må vedlikeholdes hele livet. Man kommer langt med tre turer daglig og muligheter for å løpe fritt nå og da.

Eier Jorunn Bergmann gjør skyggeboksing, mens Vorsteh Amadeus er bedt om å gi labb for å styrke frambena.

– Variasjon er viktig ved trening av hunder. Ensidig trening kan føre til overbelastning.

Veterinær og fagsjef Ellef Blakstad i Den Norske Veterinærforening synes et slikt opplegg med felles trening er positivt for hund og eier.

– I tillegg til trening som styrker muskulatur, lunger og hjerte generelt, vil innlagte ferdighetsøvelser stimulere hjernen og den mentale kapasiteten hos hunden. Samspillet i treningen styrker samholdet og gir trygghet og velvære, sier fagsjefen.

En balanseball gir super trening for hundens rygg

Så skal hundene prøve seg på balanseballen. Border collien Beauty demonstrerer øvelsen sammen med matmor og trener Anne Marit Stakkestad.

– Å holde frambena på ballen er super trening for ryggen. Alle hunder med frisk rygg har godt av slike øvelser. Hunder med korte ben får tilpasset høyden. Poenget er å få tyngden mer bakover, slik at hunden trener styrke av bakben og kjernemuskulatur samt koordinasjon og balanse, forklarer Greta H. Oldfield.

Greta H. Oldfield. Hun er en av få dyrepleiere i Norge med tittelen CCRP (Certified Canine Rehabilitation Practitioner).
Asfalt og gressplen fungerer som underlag ved Woof-campen utenfor Anicura Rehab i Sandvika. Hunder og eiere trener styrke og balanse sammen. Kirsti Teige med labradoren Senta til høyre.
Spiderman er en øvelse som krever litt innsats fra de tobente. Eira Lohne trener, mens Silke ser på matmor.

Uttøyning for alle

– Hvis man bruker godbiter for å få hunden til å bevege seg, stretcher hunden seg selv. Da er det mindre sjanse for overstrekking. Hvis eieren kun retter oppmerksomheten mot hundens ene side, på tur eller under trening, får ikke hunden trent og tøyet den andre siden av kroppen. Da kan hunden bli stiv i nakke og rygg. I korte perioder er det greit at eier holde seg på samme side av hunden, i utstillingsringen eller under en lydighetsøkt. Ellers skal man alltid trene hunden aktivt på begge sider av kroppen, sier hun.

Hundene motiveres opp med godbiter. Beauty og Anne Marit Stakkestad (til v.) og Cora og Trine Wassås.
Slik trener hundene finmotorikk og balanse på en balansepute, her demonstrert av Beauty og rehabiliteringsterapeut Anne Marit Stakkestad.
Hva foregår egentlig her? Schipperken Koks er på Woof-camp for første gang med masse hunder, hinderløype, balanseballer og folk.