Oslo

Vil bygge nytt utsiktstårn på Tryvann

Tryvannstårnet har vært stengt i seks år. Nå foreslår Bymiljøetaten nytt utsiktstårn med restaurant.

AFT01738287.jpg
  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist
Byråd Ola Elvestuen (V) vil gjøre et nytt forsøk på å få gjenåpnet dette tårnet for folket. Bymiljøetaten anbefaler å bygge et nytt tårn på den storslagne tomten.

Flere har ønsket å gjenåpne Tryvannstårnet, som har vært stengt siden 1. januar 2005.

Bystyrepolitikere fra Ap og SV prøvde å få tårnet gjenåpnet i 2006. Jøran Kallmyr (Frp) prøvde å gjenåpne det da han var byråd. Carl I. Hagen gjorde et forsøk da han var kandidat til ordførervervet. Samtlige gjenåpningsforsøk strandet; det viste seg å være for vanskelig å få laget en heis i kombinasjon med fluktmulighet, slik det kreves i brannforskriftene.

Les også

Blåser liv i spøkelsestårnet

I høst gjorde Kallmyr et nytt forsøk. Samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) sa seg villig til å gå en ny runde med politikerne i bystyret for å få til en gjenåpning. Bymiljøetaten fikk i oppdrag å undersøke hva som må gjøres for å få åpnet tårnet for publikum igjen.

Et femte tårn på Tryvannstomten?

— Vi har nå undersøkt de tekniske forholdene rundt konstruksjonen og har kommet til at det er endel utfordringer knyttet til sikkerhet. Spørsmålet er om man skal bygge om det tårnet som står der eller om man skal tenke nytt. Vi har anbefalt å tenke nytt, sier Bymiljøetatens direktør Hans Edvardsen.

Les også

Vil åpne tårnet i 2018

Utfordringene handler om at det dannes is rundt toppen av tårnet vinterstid. Is kan ramle ned på folk som oppholder seg nedenfor. Å få bygget en ny rømningsvei i tårnet er en kostbar affære.Friluftsmannen Thomas Heftye ga Tryvanns-tomten til kommunen for å gi folket et utfluktssted. Han fik bygget det første tårnet, som sto ferdig i 1867. Byens borgermester mente kommunen var moralsk forpliktet til å sørge for at det alltid står et utsiktstårn på Tryvannshøgda. Edvardsen er enig med borgermesteren. Dagens tårn er det fjerde i rekken.

— Området er svært attraktivt for byens befolkning. Her er det behov for en attraksjon som er bra. Sannsynligvis må vi tenke helt nytt; bygge et helt nytt utsiktstårn på tomten, sier Edvardsen.

Edvardsen gikk tidligere i høst inn for en gjenåpning av det gamle tårnet. Han var ikke snauere enn at han inviterte Aftens daværende redaktør, Kjersti Løken Stavrum, til champagne i tårnet i 2018.

Les også

Forslagene tårnet seg opp

— Invitasjonen står ved lag, men jeg er usikker på hvilken bygning det blir i. Det er fullt mulig å få til et tårn innenfor det tidsvinduet vi har, sier Edvardsen.

Kan se til Sverige

Dagens Tryvannstårn sto ferdig i 1962. Det ble bygget for å sende kringkastingssignaler videre til radio- og fjernsynsomformere i hele Norge. Tårnet fikk også et publikumsgalleri 60 meter over bakken som ble et attraktivt utsiktspunkt. Herfra kan man se helt til Sverige i klarvær.

Les også

- Selg Tryvann for en krone!

— Vi må bygge noe som er attraktivt i dag. Det må bli et utsiktstårn med restaurant og kultur; en attraksjon for byens befolkning. Den må være bærekraftig. Vi ønsker å forberede en prosess med ulike interessenter i samarbeid med Oslo kommune, sier Edvardsen, som mener dagens tårn har utspilt sin rolle.Også eieren av Tryvann vinterpark og sommerpark, Jan Sundt, har tatt til orde for at det bør bygges et nytt tårn. "Et byggverk på et så spesielt punkt som på Tryvann, bør utvikles ettersom behovene endrer seg. Jeg mener det er naturlig om man bygger et nytt Tryvannstårn som dekker dagens behov", sa Sundt til Aften tidligere i høst.

- Må stå på egne ben

Samferdselsbyråd Ola Elvestuen er ikke klar for noe nytt tårn.

Les også

Egon sikler på Tryvannstårnet

— Vi kommer fortsatt til å se på om det er muligheter i basebygget (nedre del av tårnet, red. anm.) og på muligheten for tilgjengelighet oppe i tårnet. Vi vil se på hvilke sikkerhetstiltak som er nødvendige å gjøre for å få til en gjenåpning, sier han. - Bygging av nytt tårn må være en egen sak som skjer uavhengig av dette. Det vil være en mye større satsing som må stå på egne ben.

Skal byens befolkning få denne utsikten tilbake? Publikumsgalleriet i Tryvannstårnet ligger 60 meter over bakkeplan. Herfra kan man se helt til Sverige i klarvær.