Oslo

50 fallulykker på glatta hver dag i Oslo

Det franske ekteparet Martine og Francis Lepioufle fikk en glatt start på Oslo-ferie, men klarte å holde seg på beina gjennom sin ferd over Grünerløkka.

En kombinasjon av mildvær og kuldegrader har resultert i svært glatte fortau i store deler av hovedstaden. Torsdag blir det like glatt.

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz
  Journalist

— Hjemmesykepleieren ba meg holde hjemme i dag, men jeg måtte i butikken for å handle. Heldigvis er det strødd akkurat her. Og så har jeg med meg staven, sier Joan Bosåen som er på tur i sitt nærområde på Sagene.

- Hva er ditt råd til de som er redd for å falle på isen?

- Det beste er å holde seg hjemme, ler 69-åringen.

Men ikke alle kan følge rådet hennes. På Grünerløkka haster Britt-Heidi J. Hansen av gårde på kjørebanen. I motsetning til det isete fortauet i Seilduksgata er det bart på kjørebanen.

Britt-Heidi J. Hansen tok av broddene da hun så en isfri gate. Det var uaktuelt å gå på isete fortau over Løkka.

— Jeg har gått fra Kampen og skal til jobben på Arkitekthøgskolen. Enkelte steder er det veldig glatt, mens andre steder er det ganske bart. Jeg har med brodder som jeg brukte da jeg skulle gjennom Tøyenparken. Akkurat her er det bedre å gå på gaten enn på isete fortau. Derfor har jeg tatt av broddene, smiler Hansen.Hun har forståelse for at det er glatt, og at kommunen ikke har rukket å strø alt.

— Det er jo norsk vinter, og enkelte steder er det godt nok strødd. Andre steder mangler litt foreløpig, sier Hansen.

Ekstremforhold

Odd Bratteberg, pressetalsmann i Bymiljøetaten, kan fortelle at etaten har fått mange henvendelser fra publikum som klager over glatte fortau. Han sier at det er strødd flere ganger, men på grunn av regnvann og smeltevann som har frosset på grusen, har det kommet et nytt lag med is på toppen.

- Det er ekstremforhold. Vi kan se grusen gjennom isen. Det er boligområder som er særlig rammet av dette. Akkurat nå er all tilgjengelig mannskap ute og strør. Våre entreprenører har en frist på 12 timer til å strø der det er behov. Derfor regner vi med at det skal være strødd over alt tidlig onsdag kveld, kunne Bratteberg meddele ved 13-tiden onsdag.

Det er gårdeierne som har ansvaret for å strø innenfor Ring 1, mens etaten har hovedansvaret utenfor Ring 1. Langs riksveiene og Ring 3 er det Statens vegvesen som skal brøyte og strø.

Selv om Britt-Heidi J. Hansen har med seg brodder, vil hun ikke gå på isete fortau. Onsdag tok hun av broddene og brukte kjørebanen til å komme seg til jobben.

Selv oppfordrer han Oslo-folk til å bruke brodder.— Jeg bruker brodder når jeg går tur med hunden, så det er lurt å bruke en hundrelapp på brodder. For øvrig er det sjelden det er så glatt i Oslo. Hvis jeg ikke husker feil, så er det to år siden sist.

50 fall om dagen

Seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt kan fortelle at de hittil i januar har registrert 50 fallulykker på isen hver dag. 40 prosent av pasientene påfører seg brudd.

- Bortsett fra skader etter fall på isen har det vært ganske stille her i januar. Det er for eksempel ingen som spiller fotball i dette været, dermed er det få skader fra andre aktiviteter. Hadde det ikke vært glatt, kunne vi ha permittert halve staben, sier Melhuus.

Han presiserer at det totalt blir registrert 163 skader i et vanlig døgn i januar (dette gjelder alle skader). Hittil i januar er det registrert 180 skader i døgnet.

— Sånn sett er det ikke så mange flere skader enn det som er vanlig, sier Melhuus.

Ifølge meteorolog Siri Wiberg Horjen vil været fremdeles veksle mellom mildvær og kuldegrader.

- Torsdag blir det litt nedbør og gradvis synkende temperatur, så det er risiko for at vannet fryser og gir glatte fortau. Folk bør regne med nullføre torsdag, sier Horjen som regner med bedre forhold på fredag.

 • Les også:

Les også

 1. De verste Oslo-vintrene i manns minne

 2. Under krigen var det mye glattere

 3. Glatte veier i morgentimene

 4. Mildt og vått i november - året kan bli rekordvarmt

 5. Oslo kan få dieselforbud neste vinter