Oslo

Allah og tre bukker i Urtehagen

I Urtehagen barnehage takker Bukkene Bruse Allah, og barna synger barnesangen "Lille Muslim".

Det er fredagssamling i Urtehagen barnehage, og Aishah Qureshi fremfører Bukkene Bruse-dukketeater til stor glede for (foran f.v.) Khadija-Yasmin Bullale, Aswad Iqbal, Rassab Iqbal, Daud Din, Sumaya Isse, Iman Derras og Iman Dilmi.
  • Forf>
  • <forf>jørgen Svarstad <

— Hva gjør vi på fredager i barnehagen, spør barnehagetanten de små rundt lekebordet. - Spiser god mat, foreslår en gutt. - Leker, sier en annen.- Ber, foreslår en tredje. - Hvorfor ber dere da? spør tante. - Fordi vi er flinke?- Jeg vet det, utyter en jente med hijab ivrig. - Fordi vi er muslimer! Det er fredag og barna rydder sammen puslespillbrikkene for å gå inn i aktivitetsrommet. Vi er i den muslimske Urtehagen barnehage på Grønland. Her har avdelingene navn som "Djannah", og "Bismlillah", som betyr "Paradis" og "I Guds navn". Barna lærer å synge "Bæ bæ lille lam", men også barnesangen "Lille muslim". På veggene henger tegninger av det norske flagg side om side med arabisk fargelagt kalligrafi med sitater fra Koranen.

Lange ventelister

Urtehagen barnehage ble startet av Trond Ali Lindstad tidlig på 90-tallet. Siden da har stiftelsen hans åpnet tre barnehager til på Grønland og i Gamlebyen. De er i full gang med planleggingen av en femte.- Vi har lange ventelister og det skal ikke være noe problem å fylle denne også. Mange muslimske foreldre ønsker å ha barna sine i en institusjon som gjenspeiler deres verdigrunnlag, tro og kultur, sier Lindstad.- As-salamu alaikum!Det slørkledde hodet til førskolelærer Aishah Qureshi titter frem mellom dukketeaterforhenget. Barna sitter tett i tett på et svært teppe, og bilder med arabiske mønstre pryder veggene. Vi kunne like gjerne ha vært inne i en moské. Men under fredagssamlingen synger barna blant annet om en fiskehandlers disk: - Bob bob, dædi dædi, bob bob, suuuh! De små klapper i hendene og slår seg på lårene.

Gullhijab og bjørnene

Så underholder Qureshi med Bukkene Bruse-dukketeater. Den minste geita kommer seg trygt forbi trollet og sier "Al hamdu lilah", eller "takket være Allah". - Vi har også spilt "Gullhår og de tre bjørnene". Men det hadde vært morsomt å bytte ut "Gullhår" med "Gullhijab", sier Quereshi litt senere. - "Allahu akbar", synger barnehageonkel Riadh Boyhladi. Barna på fire, fem og seks år bøyer seg fremover for å vise at de underkaster seg Gud. Fredagsbønnen er et fast ritual i barnehagen. Men barnehagen er slett ikke bare bønn og Koran-lesing. De feirer de muslimske høytidene, og lager Ramadan-kalender i stedet for julekalender. Og når de lærer om pilegrimsreisen, lager de små Kaba-modeller i papp. Men de får også høre om kristen julefeiring. - Jeg synes ikke Islam er så fremtredende. Vi leser fra Koranen før og etter maten og litt på hver samling, har bønn på fredager og feirer de muslimske høytiden, sier avdelingsleder Marit Cirotzki, som selv ikke er muslim. - Hovedmålet er at muslimske barn skal være stolte av sin identitet. Hvis en fireåring går med slør, sier vi ikke "hun får ikke bestemme selv", men vi gir positive tilbakemeldinger, sier fungerende styrer Javaria Tanveer.

Nisser leser Koranen

Det er utetid, og barna husker, hopper paradis og tegner med fargekritt.- Hva lærer dere om Allah i barnehagen?- At det ikke er lov til å slå og si dumme ting til hverandre. Og at det ikke er lov til å banne, forteller Bushra (6).Og det er ikke bare muslimske barn i barnehagen. I Urtehagen går det også en jente som ikke har muslimske foreldre.- Moren hennes fortalte at hun satt og lekte med to nisser i julen. "Hva skal vi gjøre", sa den ene nissen til andre. "Vi kan lese i Koranen". Hun tror at foreldrene og alle voksne kan arabisk, forteller Cirotzki.

Urtehagen stiftelse driver fire barnehager med tilsammen 200 barn i bydel Gamle Oslo. Khouloud Acharkaoui, Iman Dilmi og Bujar Gashi leker og lærer i barnehagen i Urtegata.
Ali Dakhil gir Sumaya Isse en god klem.