- Konstant redd for at Nini skulle ta overdose

- Takk for at du kom til oss selv om du er i sorg, sa Sigrid Riven (til høyre) til Thorvald Stoltenberg etter at han holdt appell på overdosedagen. Også Heidi Koppang satte pris på nærværet.
  • Vi må aldri miste håpet. Det er like viktig som livet, sa Thorvald Stoltenberg til rusbrukere, pårørende og venner. Nå håper han rusmisbruk snart skal bli sett som en folkesykdom.

Nøyaktig en måned etetr at datteren Nini døde, gjorde Thorvald Stoltenberg offentlig comeback. Det skjedde i ettermiddag foran Stortinget, på den internasjonale overdosedagen.

— Hun hadde helt opplagt vært her sammen med meg. Vi to gjorde alt sammen, sa han til Aftenposten før han holdt sin apell.

— Det føles veldig riktig at det er akkurat her jeg opptrer offentlig igjen. Som far levde jeg i årevis i konstant frykt for at Nini skulle ta en overdose, sa han, og understreker at han aldri kommer til å slutte å engasjere seg, selv om Nini kom seg ut av misbruket og døde av akutt hjertestans.

Angår alle

Verdens overdosedag blir markert over hele landet, til minne om de rundt 260 som dør av overdose i Norge årlig. Et tall Stoltenberg mener bør engasjere langt fler enn i dag.

For nøyaktig en måned siden døde datteren Nini. I dag, på overdosedagen gjore Thorvald Stoltenberg sin første offentlige opptreden. - Det føltes veldig riktig, sier han.

— Jeg har også engasjert meg for trafikksikkerhet. Da var det enklet å samle tusenvis til fakkeltog, sa han og minte om at 188 personer omkom i trafikken i Norge i fjor. Han undrer seg over at engasjementet ikke er større for de langt flere dør av overdoser.- Dette er en folkesykdom. Og inkluderer vi både brukerne, pårørende og venner, så er nesten hele befolkningen berørt, sa han, og fortalte hvordan han og familien fikk 600 henvendelser i løpet av tre dager da det ble kjent at datteren Nini var rusmisbruker.

— Det var kjente folk som ingen ante hadde rusproblemer. Alle slags mennesker. Siden har det bare fortsatt, fortalte han.

Ikke gi opp

Svært mange fortvilte pårørende har ønsket råd om hva de skal gjøre med "sin" rusbruker. Stoltenbergs standardsvar ble etter hvert:

— Gi aldri opp. Gir dere opp er veien til undergangen klar. Håpet er like viktig som livet, sa han, til varm applaus fra de rundt 150 fremmøtte.

Håper på heroinutdeling

En av dem, Sigrid Riven (42), aktiv rusbruker, klappet ekstra hardt og lenge. Hun satte stor pris på at ekspolitikeren var til stede.

— Jeg synes det er stort at han som har mistet datteren sin og fortsatt er i en sorgprossess kommer til oss, sa hun, og tok spesielt til seg det ekspolitikeren sa om håp.

— Det treffer rett i hjertet mitt. For akkurat det sa moren min også da hun levde.

Selv håper hun at det Thorvald Stoltenberg i sin tid foreslo, at de tyngste brukerne, må få utdelt heroin som medisin.

— Da kunne jeg stått om morgenen og vært frisk uten alt stresset. Det er en knallhard jobb å være narkoman, sier hun.

Et sted å gå

Stoltenberg ledet i2010 et utvalg som lanserte en rekke forslag for en bedre ruspolitikk. De fleste av dem ligger stadig til behandling. Selv mener han det aller viktigste er at misbrukere som er motivert for hjelp har et døgnåpent sted å henvende seg.

— Og så må de få en los som kan hjelpe dem videre i systemet. Selv for pårørende er det vanskelig å finne ut av systemet. Da kan du tenke deg hvordan det er for en misbruker, sier han.

- Hvordan har du det nå selv?

— Jeg vil ikke snakke om det, for ordene strekker ikke til.

Han tar en pause.

— Men jeg tror de aller fleste mennesker skjønner hvordan det er å miste en datter. Vi hadde planer. Hun hadde engasjement og livslyst.

Så smiler han forsiktig.

— Men å være her er en meget fin ting.