Vil ha mer synlig politi og egne billettsoner på Oslo S
- Jeg tror det er veldig viktig at vi har et politi i øyehøyde i dette området, sier Michael Tetzschner (H).
I flere år har Aftenposten skrevet om utfordringene på landets største trafikknutepunkt. Både vektere, butikkansatte og ledelsen på Oslo S har fortvilt over voldelige ungdomsgjenger som møtes og slåss i helgene.
Rom Eiendom mener også at bostedsløse som sover i og okkuperer stoler og plasser som er ment for dem som skal bruke togstasjonen for å reise er et problem.
Vektere bortviser 200–300 personer i døgnet. Antallet får stortingsrepresentant Michael Tetzschner til å reagere.
Tetzschner er nestleder i kontroll— og konstitusjonskomiteen på Stortinget.
Forrige uke besøkte han Oslo S og pratet med ansatte, blant annet en vekter som ble skallet ned og pådro seg hjernerystelse.
— Det viktigste for meg var at politiet kom raskt og bisto. Det gir en trygghetsfølelse, sier vekteren.
- Må finne løsninger
— Vi har fått presentert vekterlogger som sier mye om situasjonen for noen av menneskene som jobber her. Jeg er glad for at Rom Eiendom har turt å snakke høyt om problemene. Nå må det jobbes for å finne løsninger. Oslo S er den store innfallsporten til Oslo og Norge, sier Tetzschner som i starten av juni tok opp saken med justisminister Anders Anundsen i Stortingets spørretime.
- Hva kan gjøres?
— Jeg tror det er vesentlig at vi har et synlig politi i øyehøyde med vanlige borgere. Og som ser fra dette perspektivet hva som kan være utrygt fra de 150 000 som hvert døgn passerer over dette meget tette området. I tillegg bør det vurderes områder som kun er forbeholdt reisende med gyldig billett. Da kan man redusere antallet kvadratmeter som skal patruljeres. Hvordan det skal gjennomføres overlater jeg til ekspertene å diskutere. Her må nok både Jernbaneverket og trafikkselskapene på banen.
Tetzschner mener at ettersom Oslo S er innfallsport for dem som kommer fra Gardermoen, vil det også kunne være et område hvor det er aktuelt å foreta en nærmere sjekk av om oppholdet i Norge er lovlig, og ikke i strid med innreisebetingelser- og utreisepålegg.
Les også: - Politiet har hatt fokus på sentrum de siste årene, men ikke prioritert Oslo S
Vil redusere antall offentlige sitteplasser
Signe Horn i Rom eiendom understreker at politiet har vært mer synlige og til stede siden Aftenposten skrev om problemene i mai i år.
— Vi har fortsatt de samme utfordringene, men samarbeidet med politiet er blitt veldig mye bedre. Våre ansatte føler seg tryggere på jobb, sier hun.
Horn mener likevel det er flere grep som kan gjøres på stasjonsområdet for å øke trivsel og trygghet blant de reisende.
— Vår erfaring med Østbanehallen som ligger vegg i vegg, er at det oppstår få uønskede episoder på området når man lar restauranter ha ansvar for plassene på fellesområdene. Derfor mener vi at det vil være hensiktsmessig å vurdere å redusere antall offentlige sitteplasser slik at vi sammen med de ulike restaurantene kan ha en bedre sosial kontroll på området.
Vil sette opp armlener mot soving
Leder Stasjoner i Jernbaneverket, Sefrid Line Jakobsen, sier de ikke har vurdert å soneinndele områder på stasjonen slik Tetzschner foreslår.
— Grunnet plassmangel på stasjonen ville det blitt vanskelig å gjennomføre. Det vi nå ser på er muligheten for å sette opp armlener mellom sitteplassene slik at det ikke går an å legge seg ned der. Videre vil vi ha en dialog med Rom Eiendom om de 170 sitteplassene Horn snakker om. Vi ser at det ikke er ofte at alle er i bruk, derfor kan det være aktuelt å vurdere om noen av dem bør fjernes, sier Jakobsen og legger til at synlig politi er det de tror har best effekt.
— De uønskede personene som frekventerer området kjenner ofte sine rettigheter godt og hører ikke alltid på anmodninger fra vekterne. Politiet har en annen autoritet.