Nei, det er ikke et museum. Det er en russebuss

Tre ukers russetid er snart over, og for noen bussruss gjelder det også tre års planlegging og jobbing. I går ble de beste bussene kåret.

Patriots har den amerikanske uavhengighetskrigen som konsept. Da hører bildet av George Washington med. Bussen har brune seter, panel på veggene, og nisjer med gamle våpen utstilt, og fikk prisen for beste interiør.
- Vi har vel brukt rundt 200 arbeidstimer hver, sier Mathias Solberg, til venstre. Her med Andreas Berthelsen, Simen Sandmo og Fredrik Skuterud Hansen. Bussen Grand Armée har vunnet flere priser under russetiden. På Tryvann vant de i kategorien Årets lys.
Galleriet var på pallen i tre av kategoriene, og endte opp som årets buss.
Bussen Montana vant prisen for årets konsept. Tre ukers russetid er godt synlig i trappen.
Jurassic Park vant prisen for årets eksteriør og lyd. I tillegg ble den kåret til Ringenes Herre. Sistnevnte tildeles den bussen som har utmerket seg positivt og laget best stemning gjennom alle treffene på Tryvann.

Tid og penger har gått med, og latterliggjøring og skjenn har bussrussen måttet tåle. Under fredagens siste treff på Tryvann, kunne fokuset endelig flyttes over på bussenes innhold og utforming, og en rekke busser høstet heder og ære under årets kåringer.

Nordstrandsbussen Patriots, har den amerikanske uavhengighetskrigen som konsept, og hadde brune setetrekk, panel på veggene og nisjer med utstilt våpen. Det ble premiert med prisen for årets interiør.

— Det var veldig gjennomført, sier et av jurymedlemmene, Davina Shield.

Bussene kunne melde seg på i kategoriene Årets buss, interiør, eksteriør, konsept, lys, lyd, rigg, og Ringenes Herre.

Egen russebuss-jury

— Det er mange fine busser, men det er mye likt. Vi ser på kreativitet, konsept og hvordan de har løst det, sier Romina Shaban Pour.

I år har de fleste bussene graffiti utenpå. For noen år siden skulle alle ha folie, forteller hun. Det er mange forskjellige konsepter, men det kan se ut til at amerikanske, franske eller norske temaer går igjen blant årets busser.

Hun har vært i juryen i seks-syv år. Sammen med Shield vurderer hun årets busser i kategoriene interiør, eksteriør og konsept.

— Det er første gang jeg er med. Vi er begge interiørdesignere, og det er gøy å se hvor flinke de er, sier Shield.

Hattrick fra Eikelirussen

Bussen Jurassic Park stakk av med hele tre priser. Gutta fra Eikeli vant årets eksteriør, med sin jungeldekorerte buss. De vant også årets lyd, og ble kåret til Ringenes Herre.

- Ringenes Herre er den gjeveste av de gjeveste. Det er den bussen som har laget best stemning gjennom alle treffene, forteller Gitte Gotteberg, daglig leder i ROK som arrangerer blant annet treffene på Tryvann.

På arrangementet er bussene stilt opp i ringer, der de får utdelt tid til å spille musikk. Prisen for Ringenes Herre blir vurdert både av juryen, og stemt frem av medruss, og er derfor den bussen som har utmerket seg positivt i løpet av russetiden.

-Vi dro den litt langt

Da Aftenposten skulle inspisere årets busser fredag, var de fleste av russen hjemme for å lade opp til den siste kvelden på Tryvann, men gutta på bussen Grande Armée åpnet gjerne for en omvisning.

- Konseptet er den franske revolusjon. Første dekknavnet vårt var Code Napoleon, neste var Direktoriet, før vi slapp Grande Armée. Det har vært en rød tråd hele veien, forteller Andreas Berthelsen.

-To dekknavn?

— Vi dro den kanskje litt langt, men konseptet er at vi er 23 krigere. Vi er en armé, sier han.

200 timer

Gutta fra Follo forteller om prøving og feiling. De hadde aldri tapetsert eller lagt gulv før, men fikk det til.

- Vi har vel brukt rundt 200 arbeidstimer hver, forteller Mathias Solberg.

Innsatsen har lønt seg. På Tryvann vant de prisen årets lys, men allerede før treffet var de tidenes mestvinnende Follobuss.