Oslo

Afrikaner nektet adgang på utested

I helgen ble afrikanske Paul stoppet i døren på utestedet Faktor på Karl Johan. De lyshudede vennene hans fikk komme inn. Ledelsen benekter at de driver diskriminering. Dørvaktene sier de ikke husker episoden.

  • Forf>stein J. Bjørge (foto)
  • <forf>gunhild Ring Olsen <

Vennegjengen gikk inn gruppevis, og Paul Musabe (21) fra Rwanda ble stående igjen utenfor og snakke med noen kamerater. Da han skulle gå inn, ble han stoppet. Begrunnelsen som ble gitt, var at han ikke hadde medlemskort. Men det hadde ikke vennene hans heller, som slapp inn like før.

For mange utlendinger

Venninnene Cathrine Abramowski (18) og Alma Olsen (18) ble provosert, og spurte sjefen på Faktor hvorfor Musabe ikke fikk komme inn på utestedet, mens alle de andre i gjengen på elleve fikk lov.— Svaret jeg fikk var at de brukte medlemskort for å begrense antallet utlendinger i helgene, hevder Olsen.- Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier Abramowski.Hun understreker at utestedet langt fra var fullt da vennegjengen kom rundt tolv, halv ett - og at ingen av dem var synlig beruset eller oppførte seg truende på noe vis.- Da vi snakket med en av dørvaktene dagen etterpå, kjeftet han og smelte, og beskyldte oss for å lyve. Da jeg på nytt forklarte hva som hadde skjedd, sa han at vi måtte passe bedre på hvem vi går ut sammen med, hevder Abramowski. Paul Musabe ble lei seg. Han opplever ofte å bli forskjellsbehandlet på byens utesteder, sier han.- På lørdag tenkte jeg: Hvorfor meg? Kvelden var helt ødelagt. Jeg oppførte meg ikke annerledes enn de andre, og de kjenner meg ikke. Den eneste årsaken til at jeg ikke kom inn må være hudfargen, sier Musabe, som kom til Norge i 1998 og venter på å få norsk statsborgerskap.

- Diskriminerer ingen

Raza Shah, medeier av Faktor, synes historien de tre ungdommene forteller høres merkelig ut.- Utlendinger er like velkomne her som nordmenn, og vi har mange utlendinger som medlemmer. Jeg er selv fra Pakistan, og ønsker ikke å diskriminere noen, sier Shah.Han kan ikke svare for den konkrete episoden, siden han selv ikke stod i døren da Musabe ville inn. - Generelt kan jeg si at vi stopper enkelte av hensyn til sikkerheten på stedet. Men at en person i en vennegjeng på tolv ikke slipper inn, er ikke vanlig. Jeg har forhørt meg med dørvaktene, og ingen av dem husker episoden. Men har vi gjort noe galt, ønsker vi å ordne opp, sier Shah.

&lt;b&gt;Fikk ikke komme inn. &lt;/b&gt; Paul Musabe fra Rwanda ble lørdag nektet inngang på utestedet Faktor fordi han ikke hadde medlemskort. Alma Olsen (t.h.), Cathrine Abramowski og ni andre nordmenn i gjengen som gikk ut sammen, kom imidlertid inn uten medlemskort. Foto: Bjørge Stein