Oslo

Endelig er Fornebubanen godkjent av byrådet

I over 20 år har politikerne snakket om Fornebubanen. Først denne uken godkjente byrådet reguleringsplanen for banen.

Hvis alt går på skinner, vil Fornebubanen være klar i 2024. Illustrasjonen viser hvordan Skøyen stasjon kan bli. Foto: Norconsult

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

– Fornebubanen blir den største T-baneutbyggingen i Oslo i nyere tid. Veldig mange har ventet på den. Målet er at banen skal være klar i 2024, sier byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG).

Byråd Hanna E. Marcussen (MDG) Foto: Dan P. Neegaard

Den nye T-banelinjen skal gå fra Majorstuen til Fornebu i Bærum. Tre av de syv stasjonene skal ligge i Oslo. Fire stasjoner kommer i Bærum kommune (se kart). Mens Bærum ble ferdig med sin del av reguleringsplanen allerede i 2015, vedtok byrådet i Oslo sin del av reguleringen denne uken.

LES OGSÅ: Lover milliarder til kollektivtrafikken i Oslo

– Vi måtte avklare endel ting før vi kunne vedta reguleringsplanen. Det har vært krevende å jobbe med en så omfattende regulering i tett bebyggelse. Og så måtte vi forsikre oss om at statlige aktører ikke hadde innsigelser mot planen. Nå har vi fått disse avklaringene, sier Marcussen.

Her er traseen til Fornebubanen som vil gå fra Majorstuen til Fornebu. Byrådet jobber for å få banen ferdig i 2024. Foto: Anne Gjertsen

Staten tar halve regningen

Den endelige prislappen for gigantprosjektet er ennå ikke klar, men et estimat går ut på at prisen kan bli 12–13 milliarder kroner. Halvparten av pengene vil komme fra staten. Resten av regningen blir betalt gjennom Oslopakke 3 (bompenger) og grunneierne. Gjennom statsbudsjettet for 2017 ble det bevilget 50 millioner kroner for å få fortgang i saken.

– Med den nye banen vil det bare ta 12 minutter fra Majorstuen til Fornebu. Dette vil bety bedre fremkommelighet for kollektivreisende i Oslo vest og mindre utslipp fra biltrafikken, sier Marcussen.

Saken blir nå sendt til bystyret som trolig vedtar den i løpet av vinteren.

– Det har vært snakk om denne banen i over 20 år. Hvor realistisk er det at den blir klar i 2024?

– Målet er at den skal stå ferdig i 2024, og nå er vi i rute til det, svarer byråden.

LES OGSÅ: Sier ja til to etasjes T-banestasjon på Majorstuen

Slik kan den nye T-banestasjonen på Skøyen komme til å se ut på innsiden. Foto: Norconsult

Byggestart tidligst i 2019

Selv om byrådet nå har godkjent traseen for banen, vil det ikke være klart for byggestart før tidligst i 2019. Oslo kommune opprettet i januar en egen etat som heter Fornebubanen. Etaten skal kvalitetssikre hele prosjektet før den første spaden kan settes i jorden.

– Vi jobber nå med et forprosjekt som vil være klart i 2018. Dette skal gi oss en detaljert oversikt over hvordan prosjektet kan løses i praksis. Deretter skal forprosjektet kvalitetssikres eksternt. Det kan ta tre-seks måneder. Derfor blir det byggestart tidligst i 2019, forklarer Espen Tjersland, kommunikasjonsansvarlig for Fornebubanen.

Han legger til at etaten ønsker å gjennomføre dette så smidig og raskt som mulig, og at det er i alles interesse at banen blir realisert.

Slik kan området rundt Skøyen stasjon bli når Fornebubanen blir klar. Der kommer T-banestasjonen rett ved dagens togstasjon. Foto: Norconsult

Møter ikke flere hindringer

Leder av samferdselskomiteen i bystyret, Eirik Lae Solberg (H), ser frem til å behandle reguleringsplanen.

– Jeg er glad for at byrådet endelig legger frem reguleringsarbeidet. Byrådet har jo brukt ni måneder på å finne ut hvordan arbeidet med banen skal organiseres før de opprettet den nye etaten som vi hadde foreslått for lenge siden, sier Solberg som nå lover at saken ikke skal møte unødige hindringer i bystyret.

Eirik Lae Solberg (H) Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

– Vi vil sørge for en grundig behandling, men kommer til å behandle saken så fort som mulig. Målet er at bystyret vedtar saken i vinter. Byrådet har allerede brukt lang tid på den, nå skal ikke bystyret forsinke den ytterligere, sier Solberg.

Bærum kommune venter også på endelig godkjennelse i bystyret.

– Jeg ser frem til den dagen bystyret i Oslo ferdigbehandler reguleringen på Oslo-siden, sier Bærums ordfører Lisbeth H. Krog (H).

Les mer om

  1. Kollektivtransport
  2. Fornebu
  3. Oslo
  4. Bærum