Oslo

Jobbreisen fra Ski til Oslo: Bussen knep seieren med bra nett

Det lønner seg ikke å pendle med bil fra Follo. Buss, tog og sykkel derimot - det går mye greiere.

 • Frode Sætran
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist
 • Olav Eggesvik
  Journalist

Forventningene foran torsdagens pendlertur fra Ski til Oslo var høyst forskjellige:

Toglaget valgte et somletog, sykkellaget hadde sterke ambisjoner om rask reisetid på heldekkende sykkelvei, bilistene fryktet kø og knot, mens busslaget hadde et ørlite håp om knusing på reisetid.

Det håpet ble innfridd: Bussen var det beste alternativet fra Ski denne torsdagen.

 • Bilturen var mest komfortabel. Men dette er den beste jobbreisen fra Asker til Oslo!

Bussturen var best

Elise Ueland og reporter Frode Sætran var mest fornøyd med jobbreisen de hadde med bussen fra Ski.

Hvis komfort er et viktig poeng kan det være lurt å styre unna hovedstrømmen med pendlere. Laget som tok buss sammen med Elise Ueland tok bussen fra Askhaug, sør på Vinterbro. Det er riktignok litt kortere enn fra Ski, men ikke så veldig mye hvis alternativet hadde vært en holdeplass ved Da Vinci-broen over E18 sør for Ski.

Rute 500 fra Drøbak viste seg å være et bra alternativ. God plass, god komfort, god flyt, topp punktlighet og finfin netttilgang hele veien gjorde at bussen tok en knepen seier.

Flaks med valg av tog

Tog havnet bak bussen med kun ett poeng som skilte. Det utslagsgivende var internett-dekningen. Mange har lurt på om den bør være med, andre insisterer på at dette er viktig. At nettdekningen systematisk er så dårlig på den pendlerstrekningen inn mot Oslo der aller flest reiser, mener vi er uakseptabelt.

Vi på toget hadde bevisst valgt et somletog. Både fordi reisefelle Rosalinn Krosshavn oftest reiser med 07.32-avgangen fra Ski, og fordi man er garantert sitteplass om man reiser herfra. Ved å velge et raskere tog kunne tog ha passert bussen i vårt sammendrag, men risikoen for ståplass og trekk for komfort hadde vært stor.

Vi hadde også kjempeflaks, viser det seg: Ifølge leserne våre oppsto det signalfeil på Hauketo like etter at vi hadde passert.

Biltur i stampe

Bilturen skulle ha tatt rundt 35–40 minutter, men bilen ble stående i en kø som var mye lengre enn vanlig, sannsynligvis forårsaket av en ulykke ved Ryen.

1 time og 26 minutter tok det fra bilen startet til vi var fremme. Det er mange hestekrefter i motoren, men det er så mange bilister på veiene at det faktisk var raskere å sykle enn å kjøre bil!

Vanligvis har komforten vært god, men man kjenner at man har sittet i bil etter drøyt en og en halv time.

Sykkelritt på punkterte dekk

Mellom Ski og Oslo er det flott sykkelvei hele strekningen. Vi startet på Langhus 0730 i tåke, men vindstille og fin temperatur.

Da vi passerte Kolbotn stasjon sto toget ved perrongen. Det ga ekstra inspirasjon til å vinne rittet.

Etter Kolbotn har man sykkelveien mer for seg selv så her øker farten. Ved Mastemyr sto bilkøen, men i bakken ned mot Hvervenbukta hørte et smell og det var Morten som punkterte. Etter mye pumping viste det seg at den nye slagnen også gikk lekk. En møtende syklist lar oss overta hans slange.

Full fart langs Mosseveien. Kommer frem 08.47, på 1 time og 17 minutter, ca. 25 minutter senere enn ventet.

Les mer om

 1. Jobbreisen
 2. Sykkel
 3. Buss
 4. Bil
 5. Tog
 6. Ski