Noen hunder blir redningshunder

I mai skal hundeførerne i Norske Redningshunder kurse 30 nye eiere og hundene deres.Har du en hund som egner seg som redningshund?

Når XO-Borka hører at telefonen ringer om natten, står hun klar for å dra ut og jobbe.
Redningshunder er villlige til å jobbe veldig lenge for å få belønningen sin. Det er blant annet det som gjør dem til gode redningshunder.
Når redningshunden XO-Borka tas ut av bilen, sitter hun helst ikke stille lenge av gangen. Hun vil jobbe.  Hun er en sommergodkjent redningshund, som vi trenger her på Østlandet.
XO-Borka er villig til å løpe veldig, veldig langt for å få tak i en ball. Nettopp den egenskapen kan være ett av flere tegn på at en hund passer som redningshund.

De hundene som gjør det best på kurset, får gå videre og bli redningshunder.

– Hvordan vet du om en hund passer som redningshund?

– Man ser fort om hunden er egnet ved å utføre enkle tester. Det viktigste er å se at hunden lar seg belønne, at den for eksempel er villig til å løpe langt for å ta en ball. Når jeg tar XO-Borka eller XO-Ice ut av bilen, vil de bare jobbe. Og slik må det være. Hundene må også kunne ferdes i ulendt terreng, opp fjellskrenter. Hundeføreren og hunden går oftest alene på søk, selv om vi er flest mulig folk ute, når alarmen går. Mennesker som ber om hjelp, skal vite at hundefører og hund er kompetente. Her er det ikke rom for tvil. Når bikkja får noe i nesen, skal den ikke gi seg.

– Må hundeførere være supertrente?

– Nei, men de må ha god kondisjon og kunne jobbe under for eksempel kalde forhold om natten. De fleste søk foregår ute i skogen. Vi er 216 medlemmer og av dem 23 hundeførere i Oslo Asker og Bærum. Alle jobber frivillig. Vi har nok hunder i Oslo Asker og Bærum. Vi trenger alltid nye hundeførere, men ikke for enhver pris.

– Er det mange som ringer og vil bli hundefører?

– Jo, hver uke. Og de fleste blir overrasket, når jeg forteller hvordan vi jobber. Vi trener en kveld i uken og lørdag eller søndag hver helg. Vi er ikke en hundeklubb, og det kreves mye. Jeg har telefon på døgnet rundt. Jeg ferierer på Fejkan ved Nesbyen. Og fordi jeg også er med i avdeling Buskerud, blir jeg også ringt opp i ferien.

Dette er en livsstil

-Jeg har samboer som driver med det samme som meg, ellers ville ikke dette gått. For dette er en livsstil. Det er ikke alle arbeidsgivere som aksepterer at du må dra av gårde. Men man kan ikke si at man må på jobben klokken 8 om morgenen, når man er midt i et søk. Jeg måtte slutte som rørlegger i et firma, og nå driver jeg for meg selv.

– Hva sier kundene hvis du har stengt av vannet, men må dra ut på leting?

Stein Robert Fischer fra Kolsås er styreleder i Norske Redningshunder Oslo Asker og Bærum distrikt. I mai arrangerer de kurs for nybegynnere.

– Hvis jeg ikke rekker å skru på vannet, så sier de fleste ingenting, når de hører hva jeg skal. – Hvor lenge varer en redningsaksjon?

– Det kan være noen timer. Det kan være 4 til 5 dager. Vi går ut så mange som mulig, for da kan vi lete over større områder. Vi har vært med på de største redningsaksjonen de siste årene sammen med Norsk Folkehjelp, Røde Kors og noen ganger Sivilforsvaret. Etter at Twitter kom, blir vi ikke kalt ut så ofte som før, fordi savnetmeldingene spres raskt og folk kan bli funnet fortere.

– Hvordan vokser du som menneske i denne jobben?

– Jeg er blitt mer oppmerksom overfor andre mennesker. Vi søker etter eldre som har gått seg bort. Unge mennesker. Mennesker som ikke orker mer. Jeg har lært meg noe vesentlig, og det er at man skal være forsiktig med hva man sier til andre. De kan oppfatte det annerledes enn man har tenkt. Føle seg avvist. Det blir en del tanker i en jobb som dette. Vi får se mye av den mørke siden av samfunnet, at alt ikke er så bra bak fasaden. Men hovedoppgaven vår er å gjøre funn. Da overtar politiet og andre instanser.

-Hva gjør du, når du får en oppringning fra operativ leder?

– Da tekster jeg kundene jeg har dagen etter og sier at jeg ikke kan komme. Så koker jeg kaffe til termosen og tar med utstyr som klær og lykter. Når Borka hører lyden av telefonen, sitter hun klar med en gang. Så kjører vi til oppmøtestedet.