Oslo

Byantikvaren vil ikke ha Osvald-monument på Jernbanetorget

En enorm slegge som knuser et hakekors hører ikke hjemme foran Østbanehallen, mener Byantikvaren.

Her ønsker komiteen å plassere statuen til minne om Osvaldgruppens innsats under andre verdenskrig. Foto: Bjørn Mellbye Gulliksen (montasje)

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

Monumentet «Knus nazismen», som lages av kunstneren Bjørn Mellbye Gulliksen, er foreslått satt opp på Jernbanetorget til minne om Osvald-gruppen.

Gruppen har navn etter Asbjørn Sunde (dekknavn: «Osvald») og sto bak en lang rekke sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig. I etterkrigsårene havnet de i skyggen av Max Manus og Oslo-gjengen, blant annet fordi Sunde selv — og mange andre i gruppen - var kommunister.

I senere år har krigsinnsatsen deres fått ny oppmerksomhet, ikke minst takket være krigshistoriker Lars Borgersrud. Og i 2013ble medlemmene av Osvald-gruppen offisielt takket av daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for sin innsats.

Nå fraråder byantikvar Janne Wilberg sterkt at monumentet til deres minne settes opp på Jernbanetorget, skriver Klassekampen.

– Vi er positive til at man vil fortelle denne historien på dette stedet, men vi mener det finnes måter å gjøre det på som bedre ivaretar det fredede anleggets karakter, sier hun til avisen.

I stedet foreslår byantikvaren en plakett.

De mener det foreslåtte monumentet ikke har «slektskap med Østbanehallens arkitektur og vil oppleves som et uheldig visuelt inngrep» .

Ringnes: - En eim av Sovjet

Da planene om monumentet ble sendt inn til Plan- og bygningsetaten for behandling i fjor, sendte eiendomsinvestor Christian Ringnes inn naboklage. Han mener monumentet skygger for skulpturen Tigeren på samme sted, som han har donert til kommunen.

— Monumentet hører hjemme på 60-tallet i Sovjetunionen. Det er en superbrutalistisk og gammeldags skulptur. Det er galt å plassere den i det findimensjonerte Jernbanetorget som er ganske smukt allerede, sa Ringnes til Aftenposten.

Også kulturetaten i Oslo kommune var negative.

Både Ringnes og Kulturetaten foreslår at monumentet i stedet kan stå på sjøsiden eller forran Oslo S. Den private komiteen som står bak monumentet, er imidlertid negative til dette. De viser til Osvald-gruppens første store aksjon nettopp var en bombe i Østbanehallen.

— Det var en veldig viktig sabotasjeaksjon og protest mot innsettingen av Quisling som ministerpresident. Det markerte en omsving i motstandskampen i Norge. Torget er et antinazistisk symbolsted, sa historiker Lars Borgersrud til Aftenposten i fjor.

Han er selv medlem av «Den antifascistiske komiteen for Osvald-sabotørene og de falne ved NSB», som står bak planene.

Kan ende opp som politisk sak

Selv om Østbanehallen er fredet, så er ikke Jernbanetorget det.

Dermed er det til syvende og sist Plan- og bygningsetaten som vil avgjøre om monumentet kan stå på Jernbanetorget.

Om de hører på Byantikvaren, er det ikke usansynlig at plasseringen av monumentet til slutt ender opp til behandling i bystyret.

 1. Les også

  Ringnes i heftig skulpturkrangel

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Vår kunstanmelder fulgte i turistenes fotspor. Han ble forundret over det han fant.

 2. OSLO
  Publisert:

  Skal det bygges 30 etasjer her? Nå brygger det opp til ny høyhuskrangel i Oslo

 3. OSLO
  Publisert:

  Se Thons gigantplan for Oslo sentrum: Vil rive Gunerius og bygge 100 meter høyt hotell

 4. OSLO
  Publisert:

  25, 17, 14 eller 8 etasjer? Der står striden om nye Majorstuen stasjon.

 5. OSLO
  Publisert:

  Riksantikvaren kaster seg inn i Saga kino-konflikten

 6. NORGE
  Publisert:

  Føler seg sveket og lurt av Regjeringen