Regjeringen snur om Oslo fengsel: Beholder 140 plasser på Grønland.

Det betyr spikeren i kisten for nytt fengsel på Bredtvet i Groruddalen – til lokalmiljøets store lettelse. Men ikke alle er fornøyde med avgjørelsen.

Grønland skal fortsatt huse Oslo fengsel. Deler av dagens fengsel skal rives og bygges nytt. Det blir ca. 140 fengselsplasser her. Resten av plassene flyttes ut av kommunen.

Hvor Oslo fengsel skal ligge, har lenge vært en hodepine for regjeringen.

Planen var at dagens høysikkerhetsfengsel på Grønland skulle flytte. Byggets tilstand beskrives som kritisk. Justisdepartementet og Statsbygg har lenge vært på leting etter en egnet tomt – både i og omkring Oslo.

Bredtvet i Groruddalen, der det i dag ligger et kvinnefengsel, er pekt ut av Statsbygg som det mest egnede stedet å flytte. Men de lokale protestene har vært store – både fra Oslos politikere og naboer.

Oppussing av Grønland har vært vurdert, men ble parkert av forrige regjering. De ville heller hjelpe Oslo å frigjøre området til byutvikling. I april sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at de ville jobbe for å legge nytt fengsel utenfor Oslo.

Nå har de imidlertid snudd, ifølge NRK. Oslo fengsel skal deles mellom tre kommuner.

Spikeren i kisten for fengsel på Bredtvet

Regjeringen planlegger å bygge ut Ilseng fengsel med 96 høysikkerhetsplasser, Ullersmo fengsel med 76 plasser. Og fengselet på Grønland beholder ca. 140 plasser.

Oslo fengsel på Grønland nedskaleres derfor med ca. 100 plasser fra dagens situasjon. Justisminister Mehl sier til NRK at planen er å rive deler av fengselet og så bygge nytt.

– Det betyr at det fortsatt vil være kort vei mellom politiet og fengselet, og tingretten i Oslo, samtidig som man vil ivareta kapasitetsbehovet videre her på Ilseng og på Ullersmo, sier hun.

Hun bekrefter samtidig at det ikke blir fengsel på Bredtvet.

– Dobbelt dårlig

At fengselet blir på Grønland, får sterk kritikk fra Venstres Hallstein Bjercke:

– Det gjør løsningen dobbelt dårlig. Vi får ikke nytt fengsel i Oslo, vi får ikke områdeutvikling på Grønland. I tillegg må de innsatte på Bredtvedt og Grønland sone under uverdige forhold i utrangerte bygg i mange år til, sier Bjercke.

Han mener det også er uakseptabelt at så mange plasser «flyttes langt ut på bygda.»

– Det er et svært dårlig valg både for innsatte og deres nærmeste, sier Bjercke, som sier Oslo må ha plass også til de straffedømte om det skal være en by for alle.

Også Eivind Trædal (MDG), leder av samferdsels- og miljøutvalget i Oslo, er kritisk til avgjørelsen:

– Dette er en elendig løsning. Jeg synes det er helt håpløst hvordan staten vingler i denne saken. Det er først og fremst et problem for de innsatte og de ansatte, men dette er også en løsning som er svært dårlig for Oslo, skriver han i en e-post.

Mener det må finnes andre alternativer i Oslo

Trædal poengterer at et bredt flertall i bystyret har lenge ønsket å få åpnet opp området på Grønland.

– I stedet vil vi altså stadig ha fengselet midt i byen, med sine høye murer som skjærer gjennom store deler av bydel Gamle Oslo.

Han mener det må finnes andre Oslo-alternativer enn kun Bredtvet i Groruddalen, eller dagens fengsel på Grønland, og viser blant annet til en tomt på Alna, som tidligere er blitt vurdert.

Det har ennå ikke lyktes Aftenposten å få en kommentar justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Ikke ideelt, men det var dette vi fikk til, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om regjeringens beslutning.

Raymond Johansen (Ap) : – Dette vi fikk til

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) deler ikke oppfatningen.

– Dette er en bra beslutning.

– Vi har jobbet for at det må være et fengsel i Oslo. Det er mange i Oslo som sitter inne. Da er nærhet til familie og hjelp som Nav og psykiatri, viktig. Soningsforholdene slik de er i dag, er under enhver kritikk. En har fryktet at fengselet må stenge, så dårlig er det. Det måtte løses, sier byrådslederen til Aftenposten.

Han peker på at løsningen regjeringen har lagt frem, betyr at man beholder kompetansen og nærheten til byen. Samtidig er innrømmer han at han helst skulle hatt et større fengsel i byen.

– Det greide man ikke. Nå får vi 140 plasser, så håper jeg det kan komme noen flere plasser på et senere tidspunkt, sier Johansen.

At dette skal være en «dobbelt dårlig løsning», avviser han.

– Jeg blir sliten av politikere som bare står på sidelinjen og skriker. Det var ikke noe heiarop for Bredtvedt. Dette er ikke ideelt. Vi ville egentlig hatt noe større, men vi får et fengsel i Oslo.