Restauranten som brant, manglet sprinkleranlegg

Først søndag morgen fikk brannvesenet kontroll over brannen i en restaurant ved Akershus festning i Oslo. Brannen i Festningen restaurant startet ved 19-tiden lørdag kveld. Flammene sto 5–10 meter over taket.

– Helt ufattelig trist, sa restauranteier og innehaver av Furset-gruppen Bjørn Tore Furset i en SMS til Aftenposten søndag morgen.

Bygningen som huser restauranten, hadde ikke sprinkleranlegg. Det bekreftet Forsvarsbygg til Aftenposten søndag ettermiddag. Det Forsvarsbygg som på vegne av staten forvalter den 187 år gamle fredede bygningen.

Ingen personer kom til skade i brannen. Ifølge brannvesenet er bygningen totalskadet. Men den verneverdige fasaden ser ut til å ha blitt reddet.

– Den er totalskadet. Det gjelder både taket og bygget innvending. Det har rast ned der inne, sier vaktkommandør Robert Gudmundsen i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.

Vin for millioner av kroner skal ha blitt reddet fra branntomten. Håper på ny restaurantdrift i fremtiden.

Camilla Mathiesen i Forsvarsbygg, som forvalter bygget på vegne av staten, sier at de håper og ønsker at det kan bli restaurantdrift der også i fremtiden.

Det er ikke klart hva som er årsaken til brannen. Da den oppsto, tvitret politiet at den trolig var knyttet til ventilasjonsanlegget.

Bygget er fra 1836 og var fredet utvendig. Det var opprinnelig oppført som fengsel. Det har vært restaurantdrift siden 2013.