Oslo

Oslo-folks matfett gir rottefest

Tre av fire Oslo-innbyggere heller matfettet rett i vasken eller i toalettet. Det gi tette rør, og nede i kloakken er det rottefest.

Flytende matrester skal ikke i toalettet. Hell det over i en melkekartong og kast den i restavfallet, oppfordrer Vann- og avløpsetaten.
  • Hanne Brønmo
    Journalist

Årlige kampanjer ser ikke ut til ha hjulpet det minste:

En fersk undersøkelse vann— og avløpsetaten har gjennomført blant innbyggere i Oslo, Asker og Bærum, viser at tre av fire skyller brukt matfett ned i toalettet eller vasken. Dette til tross for at de fleste (95 prosent) vet at de ikke skal helle matfett og olje i avløpsrør.

— Kunnskapene og holdningene er blitt mer nyanserte, men det virker å være en ubevissthet i gjerningsøyeblikket, sier overingeniør Vivi Paulsen i Oslo kommune.

100.000 rotter

Julen er ekstra belastende på avløpsnettet.

— Brukt matfett bidrar til at rørene tetter seg. Resultatet blir ødelagte rør. I verste fall flyter kloakken opp i hus og hjem, forteller Paulsen.

15 kilo fett. Det var fangsten da vann og avløpsetaten hentet opp fett fra en pumpestasjon ved Kringsjå studentby nylig. Folk under 44 år er mindre flinke til å håndtere matfett enn eldre, viser tall fra Vann- og avløpsetaten.

De store fettmengdene bidrar også til å holde liv i mange rotter. Disse kan dukke opp i toalettene hos byens innbyggere. Vann— og avløpsetaten fikk flere meldinger om fenomenet i sommer.Rottene lever på matavfall som kastes i vasken. Opp mot 100.000 rotter kan befinne seg i kloakken. Paulsen mener det er enkelt å unngå at bestanden vokser.

- Vi oppfordrer alle til ikke å skylle matfett, smør og oljer i avløpsrørene. Dette skal kastes i avfallsdunken, sier hun.

— Tørk av matfettet i stekepanner og på kjøkkenutstyret før du vasker opp. Flytende fett og matrester kan helles i melkekartonger. Stivnet fett kastes i matavfallet, sier Paulsen.

Verstinger i Oslo

Utfordringen med matfettet er kjent i hele landet, men er særlig stor i byer med tett infrastruktur

Tette rør på grunn av fett i det kommunale avløpsnettet koster kommunen mange millioner årlig.

— Det er en helt unødvendig bruk av penger og ressurser. Dette problemet bør det være lett å gjøre noe med, mener Paulsen.

Les også

Opp mot en million rotter i Oslo