Oslo

Fikk kajakken delt i to av motorbåt

Brannbåten reddet to kvinner opp av vannet. Gjerningspersonen kjørte videre etter sammenstøtet.

- De to har hatt flaks at båten traff der den gjorde. De var nær ved å bli truffet selv, forteller informasjonssjef Oslobrann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun.
  • Nicoline Haugsvær

Ulykken skjedde onsdag denne uken. Brannbåten «Redningen» ved havnebrannstasjonen i Oslo var på befaring på sjøen og oppdaget ved en tilfeldighet to personer i vannet.

Brannmester og skipper, Gorm Laursen, forteller at de var ute på befaring og hadde kjørt fra Vippetangen da de fikk øye på to kajakker om lå sør for Bleikøyflaket. Først styrte de unna for å holde avstand til padlerne.

– Så ser vi at de vinker, og det er ikke sånn man vinker for å hilse. Da vi kom nærmere, så vi at padlerne lå i vannet og holdt seg fast i kajakkene, sier han.

Skal ha holdt stor fart

Da brannbåten kom frem, ser de at kajakken er knust. Mannskapet fikk de to kvinnelige padlerne opp i båten. De fortalte at de hadde blitt rent i senk av en stor, hvit båt som holdt stor fart.

– Ser man på treffstedet, har de hatt utrolig flaks. Det er bare en halvmeter bak der den ene satt, forteller Laursen.

– Ser man på treffstedet har de hatt utrolig flaks. Det er bare en halvmeter bak der den ene satt, forteller Brannmester og skipper, Gorm Laursen.
Les også

Et av verdens største cruiseskip inn Oslofjorden

Kvinnene fortalte at de var ute og padlet. Da de så båten komme mot seg, prøvde de å signalisere at «her er vi», uten at båten ser ut til å endre retning eller fart. Det ender med at motorbåten kjører mellom de to kajakkene, som hadde holdt «prateavstand». Begge kvinnene havnet i vannet, ifølge Laursen.

– Vi fikk varslet politi og ambulanse og tok kvinnene med til Vippetangen, sier han.

Uskadet, men oppskaket

Kvinnene kom uskadet fra hendelsen, men var tydelig oppskaket. Motorbåten kjørte videre i samme hastighet etter sammenstøtet.

Laursen forteller at det ikke alltid er like lett å se kajakkene hvis det er litt bølger og motlys og oppfordrer båtførere til å vise hensyn, mens kajakkpadlere bør ha i bakhodet at de skal være synlige.

– Men folk er flinke på sjøen også. Dette er bare ett tilfelle, legger han til.

Hovtun forteller at Indre Oslofjord er blant de mest trafikkerte havneområdene i Norge, med kommersiell båttrafikk og fritidsbåter med og uten motor. Dette bildet av brannbåten ble tatt minutter før de oppdaget de to kvinnene i vannet.

Trafikkert i havneområdet

– Det er straffbart å stikke av fra en sånn ulykke. Man må svelge stolthet og snu for å finne ut om noen er skadet og eventuelt berge liv, sier informasjonssjef Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun.

Hovtun forteller at Indre Oslofjord er blant de mest trafikkerte havneområdene i Norge, med kommersiell båttrafikk og fritidsbåter med og uten motor.

– Vår store oppfordring er å ta det rolig være veldig oppmerksom, bruk vest og unngå alkohol.

Mannskapet på brannbåten «Redningen» fikk de to kvinnelige padlerne opp i båten. Kvinnene fortalte at de hadde blitt rent i senk av en stor, hvit båt som holdt stor fart. Den ene kajakken ble knust i sammenstøtet.

Les også

  1. Oslofjorden er innvadert av en velsmakende og uønsket innvandrer

  2. Politiet rykket ut til løpsk okse

Les mer om

  1. Oslo