Hagen vil forby hijab for kommunalt ansatte i Oslo

Carl I. Hagen vil nekte kommunalt ansatte i Oslo å gå med hijab og andre religiøse eller politiske symboler. – Han vinner neppe fram, sier skolebyråd.

Carl I. Hagen sier EU-dommen fastslår at et hijabforbud ikke er diskriminerende. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frp-veteranen viser til en dom i EU der en arbeidsgiver fikk medhold i å kunne si opp en ansatt som nektet å ta av hijaben. Basert på dette vil han forby kommunalt ansatte å bære politiske, religiøse og filosofiske symboler på jobb, skriver VG.

– Det har blitt hevdet at det er i strid med menneskerettighetene. Men nå er det avklart i EU. Et slikt reglement er ikke diskriminerende. De kan bare ta av seg hijaben når de er på jobb, sier Hagen.

Oppvekstbyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) synes det er uproblematisk at folk bærer religiøse symboler på jobb. Hun tror ikke Hagen får gjennomslag.

– Med dagens flertall er det vanskelig å se for seg at han vinner fram.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier religiøse hodeplagg har sterkt vern og mener mange har feiltolket dommen fra EU.

– I den offentlige debatten er den blitt lagt ut som om det er fri adgang til å nekte arbeidstakere å bruke hijab på jobb. Det er en gal forståelse. Kjennelsen slår fast at et forbud kan være indirekte diskriminerende. Samtidig overlater domstolen en stor grad av skjønn til nasjonale domstoler til å avgjøre hvor grensene skal gå, forklarer hun.