Oslo

Skal ut og jakte barn til barnehagene

5500 oslobarn går ikke i barnehage. Mange er blant dem som har størst behov for barnehagetilbud. Nå skal byrådet prøve å få tak i dem.

Selma (til v.) og Talea hjalp Tone Tellevik Dahl og Raymond Johansen med å re-åpne deres nylig rehabiliterte barnehage. KLIKK PÅ BILDET, OG SE FLERE BILDER FRA ÅPNINGEN
  • Stein Erik Kirkebøen
Mille Frettem lurte nok litt på hva den fremmede mannen som snakket så høyt, gjorde i hennes barnehage.
Noen fulgte seremonien nøye innenifra.
Utkledd som tøffe vikinger underholdt barna byrådstopper og rørte foreldre.
Hege Cecilie Eikseth, leder av barnehagekontoret i Nordre Aker, sørget for at luggen til byrådsleder Raymond Johansen ikke ble våt.
Det var fest, og flagget var på plass i Bergtunet barnehage.

Regn, regn gå din vei, Sol, sol kom til meg ljomet det over lekeområdet på Bergtunet barnehage. Og det hjalp. Om ikke sola kom, så forsvant i hvert fall regnet til den offisielle re-åpningen av Bergtunet barnehage på Berg i Oslo.

Ingen edderkoppnett

– Det er veldig fint at det ikke er edderkoppnett her. Det var det i den gamle barnehagen og det liker ikke jeg. Og så har vi fått skuffer til å ha maten i. Det er veldig fint. Vi har grønne skuffer, og inne på rød har de røde, sier Talea (5).

Sammen med venninne Selma, som ikke ønsket å ha noe med pressen å gjøre, hjalp hun byrådsleder Raymond Johansen og barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl med snorklippingen som markerte at ny-renoverte Bergtunet barnehage er offisielt åpnet.

Helt uten spindelvev i krokene.

3000 nye plasser

Byrådstoppene kommer til å få god erfaring med åpning av barnehager.

– Vi skal åpne en i måneden i år. Og det blir enda flere i årene som kommer. Da jeg overtok var det ingen bestillinger på kommunale barnehageplasser, nå har vi bestilling på 1600 barnehageplasser. Noen plasser legges ned, men totalt skal antall barnehageplasser øke med 3000 frem til 2019, sier Tellevik Dahl.

Mille Frettem lurte nok litt på hva den fremmede mannen som snakket så høyt, gjorde i hennes barnehage.

– Og det er det behov for?

– Javisst. Vi er det fylket som har lavest barnehagedekning, og vi ligger sist av storbyene. I løpet av perioden skal vi opp på over landsgjennomsnittet, sier Telelvik Dahl.

– Dette er noe av det pengene fra eiendomsskatten går til, skyter byrådsleder Johansen inn.

Men selv om Oslo ligger sist av storbyene, så er det tross alt en barnehagedekning på 86,5 prosent, er ikke det godt nok? Det er ikke alle som ønsker barnehageplass.

– Nei, men alle som ønsker plass skal få plass. Og vi kan vel ikke være bekjent av å ligge langt bak Trondheim og Tromsø, sier Tellevik Dahl.

Vil finne de som trenger barnehage mest

– Det er jo ofte sånn at det er de som trenger det mest, som ikke har barnehageplass. Vi må ut, oppsøke foreldrene og fortelle dem hvilket godt tilbud barnehagene. Det handler om informasjon og det handler om tillit.

Store forskjeller

Forskjellene mellom bydelene i Oslo er store. Mens St. Hanshaugen har barnehagedekning på 116 prosent og plass til flere enn de barna som bor i bydelen, har Stovner bare en dekning på 62 prosent.

Mange av barna som ikke går i barnehage lever i minoritetsfamilier og trenger språktrening og integrering.

– Det er viktig å gi tilbudet til alle som ønsker det og til de som trenger det mest. I barnehagen lærer de så mye om så mye, de lærer rett og slett å bli små folk. Det gir mye bedre forutsetninger når de begynner på skolen. Altfor mange av dem som ikke har gått i barnehage sliter med at de har et dårlig utgangspunkt når de kommer på skolen, sier Johansen.

Men da hadde Talea og Selma og alle de andre flyttet fokuset over på boller og saft og marsipankake. Det var jo fest, ikke møte!

Les mer om

  1. Barnehagedekning
  2. Raymond Johansen
  3. Tone Tellevik Dahl