Oslo

Muskelhunden Staffordshire bull terrier er blitt Oslos mest populære rase. Det kan by på utfordringer.

– Den er fryktløs og ikke nødvendigvis en parkhund, advarer lederen for rasegruppen. Likevel mener hun rasen har fått et ufortjent dårlig rykte.

Video DokumentarSe flere →
 1. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 2. Dokumentar: Charlie surfer

  Charlie er stolt av å være annerledes. Av og til skulle han likevel ønske at han var som de andre og kunne spille fotball med guttene i klassen. Men han er en rå danser, og i mestringens ånd skal han nå også lære seg å surfe. (Regi: Pia Strømme)
 3. Dokumentar: Fortellinger fra dusjen

  Stadig færre tenåringer dusjer etter gymtimen. Skoler bygger separate dusjkabinetter for økt privatliv. Hvordan fikk norsk ungdom et så anstrengt forhold til kropp og fellesdusj? (Regi: Teresia Fant)
 4. Dokumentar: Kunsten å plystre

  Hans dager som skihopper er talte. Men forfatteren og samfunnsdebattanten Thorvald Steen har ikke latt seg stoppe. I 25 år har fotograf Per Maning fulgt vennen Steen, som lider av en sjelden muskelsykdom. (Regi: Per Maning)
 5. Dokumentar: Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?

  Barnefattigdommen øker i takt med køene til fattighusene. Én av fire nordmenn har ikke penger til en uforutsett utgift i 2021. Kaisa og flokken hennes er en av familiene bak de mørke tallene. (Regi: Kaisa Hansen-Suckow)
 6. Dokumentar: La oss snakke om været

  En eksistensiell generasjonskonflikt: Faren til Io tror ikke de menneskeskapte klimaendringene vil være katastrofale, men det gjør hun. (Regi: Io Sivertsen)
 7. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 8. Dokumentar: Celle 364

  Fra sin gamle fengselscelle stiller en tidligere Stasi-fange følgende spørsmål: Hvor bærekraftige er egentlig våre moderne demokratier? (Regi: Mathilde Babo & Zoé Rossion)
 9. Dokumentar: Hans + Liv

  Hans (93) har elsket sin kone gjennom ett helt liv. Nå gjør Alzheimer henne gradvis sykere. Sorg og tap blander seg inn i en munter manns hverdag. Hva er det igjen å leve for når han snart blir alene? (Regi: Mari Bakke Riise)
 10. Dokumentar: Huset

  I sveriges eldste kollektiv er alle de 300 leilighetene forbeholdt enslige kvinner. Menn har ikke adgang. I takt med økende boligmangel flytter nå en ny generasjon unge kvinner inn. Vil de fornye kvinnekollektivet eller ødelegge det? (Regi: Fanny Rosell)
 11. Dokumentar: Kom du?

  75 prosent av alle kvinner får ikke orgasme ved vaginalt samleie. Mange faker. Noen kommer aldri. I denne filmen møter du tre kvinner som stadig må svare på det uunngåelig spørsmålet: Kom du? (Regi: Jo Lyngklip Kyhlensø)
 12. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
I ruinene av Den islamske statenSe flere →
 1. I ruinene av Den islamske staten – del 5

  DOKUMENTARSERIE: I et ungdomsfengsel i Syria sitter 12–18 år gamle gutter mistenkt for å tilhøre IS. En av dem forteller at han som 13-åring ble tvunget til å halshugge en mann.
 2. I ruinene av Den islamske staten – del 4

  DOKUMENTARSERIE: I Al-Hasakah i Syria sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere. I de klaustrofobiske og overfylte cellene møter vi en danske som giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente.
 3. I ruinene av Den islamske staten – del 3

  DOKUMENTARSERIE: Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av leirene finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.
 4. I ruinene av Den islamske staten – del 2

  DOKUMENTARSERIE: Åtte til ti millioner sivile levde under IS’ terrorstyre. Etter hvert som koalisjonsstyrkene rykker frem, kan de komme ut etter måneder i skjul. Men er de uskyldige sivile, eller er de IS-sympatisører?
 5. I ruinene av Den islamske staten – del 1

  DOKUMENTARSERIE: De menneskelige tragediene etter IS’ fall er enorme. Terrorstaten kontrollerte på det meste en tredjedel av landområdene i Irak og Syria, og tiltrakk seg mer enn 40.000 fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem var norske.
 • Øyvind Tveter
  Øyvind Tveter
  Journalist og fotograf

Oslofolket har fått seg en ny favoritt på fire ben. Staffordshire bull terrier, eller «staffen» som den gjerne kalles, står øverst på manges ønskeliste når de skal skaffe seg hund.

Nye tall fra Norsk Kennel Klub viser at det ble registrert 100 hvalper i hovedstaden i 2016. Aldri før har så mange skaffet seg denne rasen.

Selv om Staffordshire bull terrier er kjent som en familiehund med godt lynne, så understreker både Norsk Kennel Klub og oppdrettere at det er viktig å vite hva slags hund mange nå skaffer seg.

– Du må være obs på at en «staff» ikke lar seg pille på nesen. Om de blir angrepet, så tar de igjen. De er veldig sterke hunder, både fysisk og mentalt. De stopper ikke selv om den andre hunden er større, sier hundeeier og hundeinstruktør Hedda Josefine Hjelmark.

For Hjelmark er det likevel viktig å fortelle at rasen har et godt lynne og stortrives sammen med mennesker.

– De fleste «staffer» er kosetroll. De elsker oppmerksomhet og kos, sier hun.

Møt hunden til Hedda Josefine Hjelmark i vinduet øverst på siden.

Les også

Hunden din følger nøye med på deg og husker hva du gjør

– Det er en fryktløs hund

Tall fra Norsk Kennel Klub viser at antall registrerte hvalper av denne rasen har doblet seg i Oslo de siste fem årene. Det betyr at det finnes mer enn 700 registrerte Staffordshire bull terriere i hovedstaden. NKK anslår at mellom 10 og 20 prosent av byens hunder ikke er registrerte.

– Det er ikke nødvendigvis en parkhund, siden det er en fryktløs rase. Den starter ikke bråk, men avslutter bråk, sier Bente Moe fra rasegruppen til Staffordshire bull terrier.

 • Les også: Dette er Norges mest populære hund.

– Ufortjent dårlig rykte

Hun mener likevel rasen har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Er uhellet ute, at den havner i en slåsskamp, så får den alltid skylden, selv om den ikke startet bråket, sier Bente Moe.

I vinduet øverst på siden kan du møtte «staffen» Zoey på tre år. Hun trener til å trekke 500 kg etter seg.

Les mer om

 1. Video: Nyheter
 2. Hund